O Lungo Drom: tentoonstelling op het stadhuis

U gebruikt een adblocker.Als u de online krant wilt lezen en/of de advertenties wilt zien moet u deze uitzetten!

De gemeente wil kijken naar de mogelijkheden voor meer ruimte voor woonwagens en meer standplaatsen. Aanleiding is een onderzoek naar de behoefte van woonwagenbewoners in de gemeente. Daaruit is gebleken dat deze groep meer ruimte en standplaatsen wenst.

Vorig jaar tikte de Nationale ombudsman Nederlandse gemeenten daar al over op de vingers. Volgens de ombudsman hebben woonwagenbewoners een eigen cultuur en identiteit en daarom recht op huisvesting. Niet zorgen voor voldoende standplaatsen is volgens de ombudsman discriminatie.

De corporaties gaan bekijken hoe ze in die behoefte kunnen voldoen, bijvoorbeeld met kleine verplaatsbare woningen (‘tiny houses’). Ook het onderhoud van de standplaats en de bijgebouwen wordt door de corporaties aangepakt.

Hoeveel plaatsen erbij komen, beslist de gemeente in overleg met de bewoners van de huidige veertien locaties. De Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN) noemt het Arnhemse beleid een voorbeeld voor alle gemeenten in Nederland.

Kinderen van woonwagenbewoners hebben behoefte aan een eigen ruimte. Daarnaast is er een groep die nu in een regulier huis woont, maar graag (weer) in een woonwagen wil wonen. Het onderzoek naar de wensen en behoeften van de groep werd vrijdag 9 maart werd aangeboden aan wethouder Wonen Geert Ritsema, woningcorporaties Portaal, Vivare en Volkshuisvesting Arnhem, en aan de woonwagenbewoners zelf.

ARNHEM – Arnhem gaat als een van de eerste gemeenten in Nederland het aantal standplaatsen voor woonwagens in de stad uitbreiden. Dat bleek vrijdag bij de presentatie van het rapport 'Mensen van de reis die niet meer reizen'.

De gemeente en de woningcorporaties spraken in 2017 af om onderzoek te doen naar de behoefte aan extra standplaatsen voor (oud-)woonwagenbewoners. “Het rapport biedt een rijkdom aan bevindingen en geeft een helder beeld van wat er leeft onder de Arnhemse woonwagenbewoners.”

De meeste standplaatsen en bijgebouwen voor douche, wc en berging zijn eigendom van de drie woningcorporaties. De woonwagenbewoners huren die plek en zijn vaak zelf eigenaar van hun woonwagen. Er blijkt echter vooral bij jongere woonwagenbewoners behoefte om óók de woonwagen te huren.

Arnhem heeft nu 128 standplaatsen. Daar wonen niet alleen Sinti en Roma, maar ook Nederlanders. Volgens voorzitter Sabine Achterberg van VSRWN is een verdubbeling van het aantal plaatsen nodig.

Het rapport is aangeboden tegen de achtergrond van de tentoonstelling O Lungo Drom (De Lange Weg in het Romanes). Deze reizende tentoonstelling geeft een indruk van de cultuur en de tradities van Sinti en Roma in Nederland aan de hand van diverse alledaagse voorbeelden uit het leven van deze woonwagenbewoners.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

De tentoonstelling kan zo bijdragen aan meer begrip, respect en vertrouwen in de Nederlandse samenleving ten aanzien van Sinti en Roma, stelt de gemeente. Deze tentoonstelling doet Arnhem kort aan en is tot en met 20 maart te zien in de publiekshal van het Stadhuis. Overigens zijn lang niet alle woonwagenbewoners Sinti of Roma.

Gerrie Elfrink heeft vrijdagmiddag met een andere man gezoend voor verdraagzaamheid. Dat deed de wethouder en SP-lijsttrekker met Robert Wittenberg van café Dudok. Aanleiding was de bekladding van posters van zoenende mannen eerder deze week.

Op de Jonas Daniël Meijerplaats heeft vrijdagmiddag rond 16.00 uur de zoenactie plaatsgevonden. Aanleiding was het feit dat reclameposters van kledingbedrijf Suit Supply waren beklad of vernield. Op de affiches zijn twee zoenende mannen te zien.

Dat raakte een snaar bij Robert Wittenberg, initiatiefnemer van de actie. Bij de activiteit moesten zo veel mogelijk mensen elkaar tegelijk zoenen, man met man, vrouw met vrouw en man met vrouw. Zo wil Wittenberg laten zien dat zoenen voor iedereen de normaalste zaak van de wereld moet zijn.

Heel hoog was de opkomst niet. Dat verwachtte Wittenberg ook niet. “De actie is heel laat ingezet. Maar al zijn we maar met zijn tweeën, nóg is het de actie de moeite meer dan waard.” Naast Elfrink stonden er meer politici bij de zoenactie.

De man die mei vorig jaar twee mensen gijzelde op Klarendal, is vrijdag veroordeeld tot twee jaar cel en tbs met dwangverpleging. De slachtoffers waren vier medewerkers van de gemeente Arnhem. Tegen de man, Frans S., was twee jaar cel geëist.

Dat melden diverse media. S. kwam in legertenue in een wijkcentrum aan de Hommelseweg. Hij nam vier handhavers van de gemeente in gijzeling. Ze liepen daar stage. Twee van hen liet hij al snel gaan.

De man had een dolkmes, een namaakpistool en een mes van 20 centimeter lang bij zich. Ook droeg hij een bomgordel, die later nep bleek te zijn. Vanwege die gordel moest hij zich bij zijn arrestatie vrijwel volledig uitkleden.

De politie had bij die aanhouding de straat afgesloten. Het treinverkeer tussen Arnhem Centraal en Arnhem Velperpoort was zelfs stilgelegd. Frans S. had zich zelf overgegeven, na drie uur.

De man voelde zich gediscrimineerd vanwege zijn Molukse afkomst, onder meer bij het intrekken van zijn bijstandsuitkering. Tijdens onderzoek in het Pieter Baan Centrum is gebleken dat hij lijdt aan waanideeën. Ten tijde van de gijzeling had hij last van een paranoïde psychotische stoornis.

De politie heeft in februari een 26-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een woningoverval op 6 mei 2016. Het onderzoeksteam van de politie kwam de man op het spoor dankzij een DNA-hit. Bij deze overval op een woning aan de Bakenbergseweg in Arnhem raakte de 78-jarige bewoonster gewond.

De vrouw was die ochtend even voor 10.00 uur in de achtertuin van haar huis bezig met een huishoudelijk klusje. Plotseling zag ze een onbekende man haar tuin inlopen die haar vastpakt en naar binnen sleurde. Er kwam ook een tweede dader bij. Met behoorlijk geweld trok het duo de vrouw mee naar boven getrokken om haar daar vast te binden.

Zij bedreigden haar met een vuurwapen en hebben haar mishandeld. De daders zagen uiteindelijk kans er met haar sieraden vandoor te gaan en lieten het slachtoffer achter. De vrouw had gelukkig kans gezien alarm te slaan en werd later door de politie bevrijd.

De politie begon direct na de overval een uitgebreid onderzoek naar de twee verdachten. Onder meer de tv-programmas Bureau Gld en Opsporing Verzocht besteedden aandach aan de zaak. Er komt een doorbraak als de 26-jarige man DNA moet afstaan voor een andere zaak. Hierdoor komt zijn DNA in de databank en volgt er een match met het DNA dat is gevonden is bij de woningoverval.

De 26-jarige man is op 8 februari 2018 aangehouden bij een woning in Purmerend. Hij is inmiddels in verzekering gesteld en zit nog vast. Het onderzoek naar de tweede verdachte wordt voortgezet. Mensen die alsnog informatie voor ons hebben, kunnen contact opnemen met 0900-8844.


Arnhem at Twitter: