Bouw van 7.000 huizen met gas in Gelderland gaat gewoon door

Ken jij het Arnhems bakkertje? Je weet wel die in de binnenstad van Arnhem, met die mooie, sierlijke letters op de voorgevel. Nee? Nog steeds niet? Nog een hint: De Arnhemse grofjes, witte bolletjes met krenten en rozijnen erin. Benieuwd naar het verhaal van deze oude bakkerij? Lees dan snel verder!

Het is Jesper Jansen (23) die samen met zijn vriendin Romy Hartenmink (23) de scepter zwaait in deze bakkerij. “Ik heb deze zaak overgenomen in december 2016, ik ben hier als stagiair begonnen zo’n acht jaar geleden. Tussendoor heb ik wel ergens anders gewerkt maar ik was al heel snel weer terug bij deze zaak haha! Ik heb altijd al een eigen zaak willen hebben. Het was voor mij een gouden kans toen ik het Arnhemse bakkertje kon overnemen. Ik sta hier elke nacht met plezier te bakken.”

Weet je nog, toen er ineens gigantische schermen in de stad hingen op Koningsdag die jou vertelden welke kant je op moest? Die hebben dus een best belangrijke functie. In de binnenstad zie je tijdens Koningsdag aanwijzingen voor het publiek op die schermen. Er staat bijvoorbeeld ‘Korenmarkt te vol’ of ‘geen ingang’. Zorg dat je de instructies echt opvolgt om te voorkomen dat het te druk wordt op bepaalde plekken en mensen verdrukt kunnen worden. Ook staan er verwijzingen naar andere evenementen in de stad.

Goed om te weten: deze 5 regels heeft de gemeente voor Koningsdag 2018 in Arnhem

“Toen ik de zaak overnam, heb ik de prioriteit steevast gelegd op het ambachtelijk brood bakken. Wij doen hier zoveel mogelijk met de hand. Ik wil deze zaak puur, authentiek en ambachtelijk houden, daar staat deze zaak al jaren bekend om en dat wil ik graag zo houden. Ik ga bijvoorbeeld niet klooien met meer desem in een brood zodat het proces sneller gaat. Het brood is dan weliswaar sneller klaar maar dat komt de smaak niet ten goede. Dan maar wat langer rijzen, ik wil mijn klanten goede kwaliteit blijven leveren.”

Het meenemen en achterlaten van glazen door bezoekers zorgt voor veel overlast en gevaarlijke situaties. Daarom is een glasvrije zone ingesteld voor de binnenstad van Arnhem. Neem dus geen glazen en flessen mee met eigen drank. Het kan zijn dat tassen worden gecontroleerd en er staat een fikse boete op, dus wij kunnen aanraden het risico niet te nemen en voor deze dag maar even te accepteren dat je wijn uit een bekertje drinkt 😉

Jippie! We kunnen weer gaan apenkooien in Arnhem

“Ik ben een echte boulanger, dat is een chique term voor broodbakker, niet te verwarren met een banketbakker. We hebben hier de bekende volkoren broden, verder hebben we hier alleen maar speciaalbroden. Doordeweeks bakken we tachtig soorten en in het weekend zijn dat er 86. We maken alles zelf, behalve de ontbijtkoek, die besteden we uit. Waar we altijd goed mee scoren? Dat is het Arnhems grofje, dat is een soort wit breekbroodje met krenten en rozijnen erin. Een soort kadetje 2.0. Dit broodje wordt al gemaakt sinds de Tweede Wereldoorlog.”

Burgers Zoo maakte vorig jaar een gigantische apenkooi en doet dat dit jaar nog eens dunnetjes over. Van zaterdag 21 april tot en met zondag 1 juli 2018 mogen kinderen en volwassenen klimmen, hangen, rennen, vliegen en springen over een creatief ontworpen parcours van klimtoestellen en speelattributen in de buitenlucht.

Een jonge twintiger en dan al ondernemer van een prachtige zaak. Helaas heeft alles wel zijn keerzijde: “Ik heb een heel ander ritme, mijn dagen beginnen ’s nachts om 2 of 3 uur, en dat zo’n 5 à 6 dagen in de week. Ik deed aan handballen, maar dat kan ik door mijn baan helaas niet meer doen. Van mijn sociale leven is jammer genoeg ook niks meer over, waar mijn vrienden een lekker pilsje pakken of gaan feesten, ga ik naar bed of sta ik alweer in de bakkerij. Ik mis dat wel erg, voor nu ligt de focus op de zaak maar in de toekomst hoop ik weer meer tijd voor mijn vrienden te hebben.”

Nee, we hebben het hier niet over een enorm nieuw apenverblijf. De apen van Burgers Zoo hebben namelijk al jaren de ruimte. We bedoelen natuurlijk het gigantisch apenkooien dat je tijdelijk in de Arnhemse dierentuin kunt doen. Ben jij vorig jaar al wezen apenkooien? Dit jaar is het parcours nog groter!

“Wat nu trending is, is het desembrood, daar kunnen we goed op inspelen. En er is weer iets nieuws op komst: brood met superfood erin. Ik ben er al mee aan het experimenteren maar ik ben nog niet tevreden over het eindresultaat, nog even afwachten dus.

Bij het zien van al die broden loopt ons het water al in de mond! maar voor welke lekkernij is Jesper het meest te porren? “Uh, even denken hoor, de belegde broodjes hier zijn toch een van mijn favorieten. Bijvoorbeeld de Pane Zilli, dat is een Italiaans/Turks brood met Italiaanse kruiden, zeezout en parmaham, echt overheerlijk.”

Schoenenliefhebbers opgelet! Er is een nieuwe schoenenzaak geopend in Arnhem: De Schoenenoutlet. Wij hebben alvast een kijkje genomen in de net geopende winkel. 

De Schoenenoutlet kan je vinden op het Stationsplein. De zaak heeft afgelopen woensdag zijn deuren geopend, vooralsnog zit er alleen een zaak in Arnhem. De zaak wordt gerund door de tweeling Sharon en Charlotte: “We hebben deze winkel geopend als gevolg van een uit de hand gelopen hobby. We hadden eerst een online webshop, maar op gegeven moment stond de hele kamer vol schoenendozen…. Daar waren onze ouders niet zo heel blij mee. Deze winkel is een pop-up store voor drie maanden, voor 99% zijn we al zeker dat we langer doorgaan.”

Als we om ons heen kijken, zien we niet alleen maar schoenen, de tweeling: “We verkopen ook tassen hier, over een paar weken komt er ook een herenschoenencollectie. Het leuke van onze zaak is dat we must-have producten hebben, maar die verkopen we voor een outletprijs.”


Arnhem at Twitter: