Bijval voor Marcouch na kritiek uit Arnhemse gemeenteraad – De Gelderlander

Bijval voor Marcouch na kritiek uit Arnhemse gemeenteraad - De Gelderlander
Arnhem beraadt zich op hoger beroep in omstreden imam-zaak
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de krant.dg.nl te lezen.

ARNHEM – Arnhem beraadt zich op het instellen van hoger beroep tegen de uitspraak van de kortgedingrechter over de salafisme-uitspraken van burgemeester Ahmed Marcouch. Imam Youssef Arkhouch voelde zich door die uitlatingen beledigd en kreeg woensdag gelijk van de rechter.

De gemeente bestudeert de uitspraak en beslist later over vervolgstappen, aldus een woordvoerder vrijdag. Volgens Marcouch is het belangrijk dat de rechter ook heeft gezegd dat de gemeente in de strijd tegen radicalisering bij een moskeebestuur ter sprake mag brengen of het wel verstandig is om een salafistische imam aan te stellen. “Zo kunnen we ons blijven inspannen om te voorkomen dat kinderen en jongeren radicaliseren. Dat is precies wat ik heb gedaan, niets meer en niets minder”, vindt hij.

Eerder besliste de rechter dat de gemeente Arnhem een rectificatie moet plaatsen en 4000 euro schadevergoeding moet betalen aan de geestelijke. De gemeente bestudeert die uitspraak en beslist later over vervolgstappen, aldus een woordvoerder vrijdag.

Arnhem beraadt zich op het instellen van hoger beroep tegen de uitspraak van de kortgedingrechter over dingen die burgemeester Ahmed Marcouch heeft gezegd over het salafisme. Imam Youssef Arkhouch voelde zich door die uitspraken beledigd en kreeg woensdag gelijk van de rechter. Arnhem moet een rectificatie plaatsen en 4000 euro schadevergoeding betalen aan de imam.

Arnhem en Marcouch beraden zich op beroep in imam-zaak

Volgens Marcouch is het belangrijk dat de rechter ook heeft gezegd dat de gemeente in de strijd tegen radicalisering bij een moskeebestuur ter sprake mag brengen of het wel verstandig is om een salafistische imam aan te stellen. Zo kunnen we ons blijven inspannen om te voorkomen dat kinderen en jongeren radicaliseren. Dat is precies wat ik heb gedaan, niets meer en niets minder, vindt hij.

De imam, die zelf een vredelievende en vreedzame salafist zegt te zijn, voelde zich door Marcouch in zijn goede naam aangetast. De benoeming van Arkhouch ging niet door, maar volgens de rechter staat het niet vast of dat door de inmenging van de gemeente kwam. De gemeente hoeft dan ook geen misgelopen salaris aan de imam te betalen.

Marcouch zei in een krantenartikel over de mogelijke aanstelling van Arkhouch bij de Al Fath-moskee dat het salafisme problematisch en gevaarlijk is. Marcouch is een gekend bestrijder van het salafisme, dat hij als zeer intolerant en haatzaaiend beschouwt.

De partij vindt dat de burgemeester te voorbarig is geweest met het doen van beladen uitspraken. DENK Verenigd Arnhem verwijst naar een sms-bericht van een veiligheidsmedewerker van de gemeente naar het moskeebestuur. Hierin staat onder meer: Als u hem als imam aanhoudt wordt de moskee vanaf nu gezien en benaderd als salafistische organisatie. Dat lijkt me onwenselijk en heel zonde van de goede banden en het contact dat wij hebben. Volgens DENK Verenigd Arnhem is het moskeebestuur hiermee onder druk gezet en heeft de gemeente de vrijheid van godsdienst belemmerd.

De imam, die zelf een vredelievende en vreedzame salafist zegt te zijn, voelde zich door Marcouch in zijn goede naam aangetast. De benoeming van Arkhouch ging niet door, maar volgens de rechter staat het niet vast of dat door de inmenging van de gemeente kwam. De gemeente hoeft dan ook geen misgelopen salaris aan de imam te betalen.