Imam daagt burgemeester Arnhem opnieuw voor de rechter – NOS

Imam daagt burgemeester Arnhem opnieuw voor de rechter - NOS
Imam stapt weer naar de rechter: Marcouch gaat door met valse beschuldigingen
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Eind mei werd de Arnhemse burgemeester Marcouch al door de rechter op de vingers getikt, omdat hij in de fout was gegaan met uitlatingen dat het salafisme problematisch en gevaarlijk is. Dat het intolerant is en geweld als middel ziet.

Nadat de voorzieningenrechter de imam in het gelijk had gesteld, had Arkhouch gehoopt op excuses van de burgemeester. “Maar in plaats daarvan gaat Marcouch gewoon door met valse beschuldigingen, zegt zijn advocaat Peter Schouten in de krant. ”De voorzieningenrechter heeft gezegd dat er geen verband is tussen mijn cliënt en het radicaliseren van jongeren, maar toch legt Marcouch enkele dagen geleden die koppeling opnieuw in De Gelderlander.

Volgens de rechter suggereerde de burgemeester in een krantenartikel dat imam Arkhouch dit gedachtegoed aanhangt en uitdraagt. De bewijzen daarvoor ontbreken volgens de rechter en dus moet het artikel gerectificeerd worden en moet de burgemeester de imam een schadevergoeding van 4000 euro betalen.

Imam Youssef Arkhouch stapt weer naar de rechter, omdat hij vindt dat burgemeester Ahmed Marcouch doorgaat met valse beschuldigingen aan zijn adres. Daarnaast heeft de imam aangifte gedaan van ernstige bedreigingen tegen hem op internet. Dat meldt De Gelderlander.

Na de uitspraak liet Marcouch weten het belangrijk te vinden dat de rechter ook heeft gezegd dat de gemeente in de strijd tegen radicalisering bij een moskeebestuur ter sprake mag brengen of het wel verstandig is om een salafistische imam aan te stellen. Zo kunnen we ons blijven inspannen om te voorkomen dat kinderen en jongeren radicaliseren. Dat is precies wat ik heb gedaan, niets meer en niets minder. 

Marcouch wil inhoudelijk niet reageren. “We wachten de stappen af en maken ook nog onze eigen afweging of we in beroep gaan tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter”, aldus een woordvoerder namens Marcouch tegen de krant.

Over deze uitspraak vallen de imam en zijn advocaat. De burgemeester gaat weer over de schreef, zegt advocaat Peter Schouten. De imam kan helemaal niet in verband worden gebracht met het radicaliseren van jongeren. Daar is geen enkel bewijs voor. Hij probeert in zijn preken juist te voorkomen dat jongeren radicaliseren.

De imam wil vooral dat de burgemeester zijn verontschuldigingen aanbiedt. Maak excuses en dan zand erover, zegt zijn advocaat. Nu dat niet gebeurt, start de advocaat opnieuw een juridische procedure. Hij wil desnoods naar het Europees Hof of de Verenigde Naties stappen als de rechter in een definitief vonnis inmenging in de aanstelling van imams in moskeeën goedkeurt. Dat is in strijd met de vrijheid van godsdienst die in het VN-handvest is vastgelegd, zegt Schouten. 

Een woordvoerder van de gemeente Arnhem laat weten dat burgemeester Marcouch niet inhoudelijk wil reageren.

Naast de juridische stappen die de imam wil nemen tegen de burgemeester, heeft hij ook aangifte bij de politie gedaan van bedreigingen die hij op internet van anderen heeft ontvangen. Iemand reageerde bijvoorbeeld op een bericht over Arkhouch met de opmerking steek dat ongedierte toch eens in de fik.

Advocaat Peter Schouten: Ik ben erg benieuwd of de bedreigingen tegen deze imam door politie en justitie net zo voortvarend worden opgepakt als die tegen een rechtse politicus als Thierry Baudet.