Arnhem stuurt stokoude veteranen weg bij herdenking – NOS

Arnhem stuurt stokoude veteranen weg bij herdenking - NOS
Onderzoek naar geweigerde veteranen bij herdenking Slag om Arnhem
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

We komen al vanaf begin jaren tachtig en we hebben nog nooit een pas nodig gehad. Wij dachten dat onze medailles dienden als toegangsbewijs, vertelt de 95-jarige Britse Market Garden-veteraan Leslie Reeves. Hij raakte zwaargewond in Duitsland nadat hij de Rijn overstak. Hij was de enige overlevende van zijn tankeenheid.

Vandaag de dag heeft Reeves nog steeds een metalen plaat in zijn hoofd. Het is ronduit onterend dat ze ons wegstuurden. Zon speciale gelegenheid maak ik niet meer mee, besluit hij.

“Wat erg. Onze herdenking draait helemaal om onze zo geliefde veteranen die bij ons hun gestorven vrienden komen eren. Ik doe alles om ze allemaal binnen te krijgen, veilig en met alle égards. Dus nu zoek ik uit of wij soms toch veteranen hebben gemist en als dat zo is, dan wil ik dit natuurlijk zo snel mogelijk goedmaken”, schreef de burgemeester.

In hun rolstoel kwamen de veteranen vrijdagavond bij de speciale vip-ruimte voor veteranen, kransleggers en andere genodigden. Bij aankomst kregen de vier te horen dat ze niet verder mochten. Elk jaar kijken we uit naar de viering. We sparen het hele jaar om het geld voor de reis naar Nederland bij elkaar te sprokkelen, begint de 96-jarige Britse marineveteraan Simeon Mayou. Met veel verdriet zijn we omgekeerd en terug naar ons hotel gegaan. Er zaten wél mensen die tijdens de oorlog nog niet eens geboren waren, maar wij mochten niet naar binnen. Ons hart brak.

Ook andere veteranen die elders hebben gevochten of die niet bekend zijn bij de gemeente waren welkom bij de herdenking, zegt de woordvoerder. “Andere jaren konden zij ook in de kuil terecht, maar vanwege het 75-jarig jubileum was het dit keer anders geregeld. Aan de rand was nu een plek voor hen aangewezen.”

Vrijdagavond vertelden twee andere veteranen een soortgelijk verhaal aan Omroep Gelderland. De gemeente Arnhem vindt het spijtig, maar legt uit dat het maximaal aantal plaatsen al gevuld was. Dit jaar was de herdenking natuurlijk groter dan anders. We hadden te maken met een beperkt aantal plekken in de Berenkuil (Airborneplein, red.), enkel voor genodigden, legt Carlo van der Borgt uit, woordvoerder van de gemeente Arnhem.

Volgens hem zijn alle Arnhem-veteranen uitgenodigd. Die staan op een speciale lijst. Overige veteranen die aankwamen zonder uitnodiging, konden gebruik maken van een extra staplaats naast de berenkuil. Die plek was goed gevuld, vertelt de woordvoerder. 

De woordvoerder ontkent dat de veteranen geweigerd of weggestuurd zijn. “Er was alleen een toegangscontrole voor de kuil, ook omdat er ministers en leden van de koninklijke familie waren. Er is alleen tegen de veteranen gezegd: voor u hebben we een andere plek.”

De veteranen geven aan dat ze naar die locatie zijn verwezen, maar dat ook die vol zat. We konden er écht niet meer bij. We hebben niets gezien, voegt Kees de Vries toe, woordvoerder namens de veteranenorganisatie.

Dat kan, reageert Van der Borgt. En dat is erg jammer. Maar als je zoveel mensen hebt, wordt het lastig. Je moet dan roeien met de riemen die je hebt. 

“Onze intenties waren juist, denk ik”, zegt de woordvoerder, al kan hij zich de teleurstelling van de veteranen wel voorstellen. De gemeente gaat proberen in contact te komen met de vier mannen.