Ontzettend pijnlijk: Geweigerde veteranen in Arnhem krijgen excuses – RTL Nieuws

\Ontzettend pijnlijk\: Geweigerde veteranen in Arnhem krijgen excuses - RTL Nieuws
Arnhemse burgemeester Marcouch biedt geweigerde veteranen met knuffel excuses aan
De Arnhemse burgemeester Marcouch noemt de weigering van vijf veteranen bij de herdenking in Arnhem 'ontzettend pijnlijk'. "Dit is helaas misgegaan. Dat moeten we de volgende keer beter doen", zegt de burgemeester.

De vijf veteranen die vrijdagavond in Arnhem werden geweigerd bij de Airborne-herdenking in Arnhem, hebben vandaag van burgemeester Ahmed Marcouch excuses en een cadeautje gekregen.

De vier kregen zondag wél een vip-plaats bij de herdenking in Oosterbeek, helemaal vooraan. We waren ontzettend blij, stelt James. Het is goed opgelost zo. De voorzitter vertelt dat de eerste persoon die ze tegenkwamen toen ze de begraafplaats verlieten, dezelfde bewaker was die hen vrijdagavond in Arnhem tegenhield. Die benadrukte dat er nu gekeken wordt wat er precies fout is gegaan. Ook voor Reeves is het nu goed.  De burgemeester kwam, het is geweldig en ze hebben ons geraakt. Het is helemaal goed zo.

De burgemeester wachtte ze op bij de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de Slag om Arnhem in Oosterbeek. 

Voor de veteranen is de kou uit de lucht. Absolutely marvelous, zegt de 95-jarige veteraan Leslie Reeves. De veteranen werden vrijdag geweigerd bij het vip-vak op het Airborneplein in Arnhem, omdat ze geen toegangsbewijs hadden. Wij dachten dat onze medailles dienden als toegangsbewijs, vertelde Reeves aan Omroep Gelderland. Kort daarna meldde burgemeester Marcouch op social media dat hij het zo snel mogelijk goed wilde maken met de oud-soldaten.

De veteranen werden geweigerd omdat ze niet het juiste toegangsbewijs hadden. Ze reageerden erg bedroefd: “We komen al vanaf begin jaren tachtig en we hebben nog nooit een pas nodig gehad. Wij dachten dat onze medailles dienden als toegangsbewijs, zei de 95-jarige Britse Market Garden-veteraan Leslie Reeves tegen Omroep Gelderland.”

Na de herdenking op de begraafplaats in Oosterbeek, stond hij op ons te wachten, vertelt Alan James, voorzitter van de 1944 Alliance Normandy-Market Garden. Hij spreekt namens de veteranen. Toen zei hij dat hij iets voor ons had. De Arnhemse burgemeester schudde iedere oorlogsveteraan de hand en bood ieder persoonlijk zijn excuses aan.

Hij vocht volgens de omroep in Nijmegen en in Arnhem. Toen hij de Rijn overstak, raakte hij zwaargewond. Hij was de enige overlevende van zijn tankeenheid.

De vijf hoogbejaarden hebben de excuses aanvaard.  De hoogbejaarde veteranen komen graag terug bij de volgende herdenking in Arnhem, zeiden zij.  

Tom Schaffer (93) en John Pinkerton (77) die vrijdagavond ook werden geweigerd bij het Bridge to Liberationconcert zeggen dat zij nog geen ontmoeting met Marcouch hebben gehad.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Zie ook: Arnhem over geweigerde veteranen Airborne-herdenking: Je moet roeien met de riemen die je hebt