Drugsdealer uit Assen vervalt in herhaling: 2,5 jaar cel geëist

Drugsdealer uit Assen vervalt in herhaling: 2,5 jaar cel geëist
Drugsdealer uit Assen vervalt in herhaling: 2,5 jaar cel geëist
Tegen een 32-jarige man uit Assen eiste het Openbaar Ministerie dinsdag 2,5 jaar gevangenisstaf, waarvan een half jaar voorwaardelijk voor drugshandel.

De Assenaar heeft vanaf september 2016 tot november vorig jaar vanuit zijn appartement aan de Rolderstraat gedeald in heroïne en cocaïne, stelt het OM.Volgens de officier van justitie verkocht hij gemiddeld drie keer per dag drugs aan een klant. De bijna 11.000 euro die hij daarmee zou hebben verdiend, moet hij terugbetalen aan de staat, eiste de aanklaagster. Half jaar cel extraOmdat de man nog in een proeftijd zat toen hij in november vorig jaar werd opgepakt, eiste ze ook dat de straf van zes maanden voorwaardelijk die hij vorig jaar kreeg, nu wordt omgezet in een onvoorwaardelijke celstraf. De Assenaar werd in juli vorig jaar veroordeeld voor drugshandel van begin januari tot augustus 2016.Dinsdag vertelde de man in de rechtszaal dat hij sindsdien nooit meer heeft gedeald. Volgens de officier is de man een maand na zijn aanhouding in augustus 2016 gewoon verder gegaan met de handel. De politie startte een nieuw onderzoek naar aanleiding van tips die binnenkwamen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI).Overval op vriendin verdachteVeel drugsgebruikers, maar ook buren aan de Rolderstraat bevestigden dat de man dealde. De politie praatte ook met de 35-jarige man die vorig jaar juni een overval pleegde in de woning van de Assenaar. Zijn vriendin werd door de overvaller bedreigd met een mes. De overvaller, die inmiddels is veroordeeld tot vier jaar cel, verklaarde dat hij kwam om drugs te halen. Ook hij wees de 32-jarige man aan als dealer. Een buurman verklaarde dat dagelijks zo’n 25 mensen in en uit liepen bij de man. De verdachte zelf  wees naar zijn bovenbuurman. Dat was volgens hem de dealer in het pand en niet hij. Dat hij bij twee politiecontroles vorig jaar bedragen van 2000 en 2500 euro bij zich had, was volgens de Assenaar ook geen bewijs dat hij dealde. Schuurtje schoonmoederTijdens het onderzoek werd ook heroïne in het schuurtje van zijn schoonmoeder in Assen-Oost gevonden. De man werd daar vorig jaar vaak gezien. Dat was volgens hem omdat hij regelmatig gereedschap leende omdat hij thuis aan het klussen was. De officier vermoedt dat hij het schuurtje als opslagplaats van drugs gebruikte.Uitspraak: 27 februari.

Het OM vindt bewezen dat hij tussen september 2016 en november vorig jaar dealde vanuit zijn appartement aan de Rolderstraat.  En dat was niet voor het eerst. De man is vorig jaar juli veroordeeld tot 240 uur werkstraf en een half jaar voorwaardelijk voor drugshandel van januari 2016 tot augustus dat jaar. Hij werd toen opgepakt nadat hij drugs verkocht aan een undercover-agent.

De man zei dinsdag in de rechtszaal in Assen dat hij daarna nooit meer drugs had verkocht, maar de officier van justitie geloofde daar niks van. Volgens haar is de man een maand na zijn arrestatie gewoon verder gegaan met dealen.

Ze berekende dat hij zo’n drie keer per dag harddrugs verkocht en daarmee tussen september 2016 en november vorig jaar bijna 11.000 euro heeft verdiend. Die illegale winst moet de Assenaar terugbetalen aan de staat, vindt ze. Ook eiste ze dat hij het half jaar gevangenisstraf dat hij vorig jaar juli voorwaardelijk opgelegd kreeg nu echt gaat uitzitten, omdat hij in zijn proeftijd gewoon doorging met dealen.

De politie begon in september 2016 een nieuw onderzoek naar de Assenaar, omdat er tips bij het Team Criminele Inlichtingen binnenkwamen dat hij dealde. Tijdens twee politiecontroles in Assen en Groningen viel het op dat hij bedragen van 2500 en 2000 euro contant bij zich had. Dat had niks met drugshandel te maken, beweerde de man, maar was bestemd voor een vakantie.

Dat hij twee telefoons had, waarop duizenden korte gesprekken waren gevoerd, had er volgens hem ook niks met dealen te maken. En de drugsgebruikers en buren die de politie sprak en die allemaal naar hem wezen als dealer logen volgens de man allemaal. Het was zijn bovenbuurman die dealde, niet hij.

In juni vorig jaar werd een overval gepleegd in het appartement van de man, waarbij zijn vriendin met een mes werd bedreigd. De dader, die bijna vijf jaar cel heeft gekregen, verklaarde ook dat hij naar de woning ging om drugs te halen. 

De 32-jarige Assenaar werd vorig jaar ook vaak gezien bij het schuurtje van zijn schoonmoeder in Assen-Oost. Daarin vond de politie in oktober afgelopen jaar heroïne. Tijdens de rechtszaak zei de man dat hij er alleen kwam om gereedschap te halen, omdat hij thuis aan het klussen was. ‘U ontkent alles zo stellig dat u het zelf lijkt te gaan geloven’, aldus de officier van justitie. ‘Maar ik geloof niks van uw verhalen.’  27 februari doet de rechtbank uitspraak. (ADP)


Assen at Twitter: