Aanbieding investeringsprogramma binnenstad

Aanbieding investeringsprogramma binnenstad
Gemeente wil dat Assenaren ideeën inleveren voor nieuwe invulling Koopmansplein
Assen Scholen, verzorgingshuizen en andere instellingen krijgen een foto van het Koopmansplein om in te kleuren. Zo kunnen Assenaren actief meedenken over de verbouwing van de stad.

Gedeputeerde Cees Bijl nam maandag de aanvraag voor het binnenstadsfonds van wethouder Anry Kleine Deters in ontvangst op een als woonkamer ingericht Koopmansplein. Dat omdat het centrale plein met de drie miljoen van de gemeente, externen en provincie (in totaal dus 9 miljoen) de nieuwe huiskamer van Assen moet worden.

De wethouder wil Assenaren uitdrukkelijk laten meedenken over de nieuwe inrichting van het plein met het project dat Mijn Koopmansplein heet en komende maandag begint. ,,Scholen en verzorgingshuizen in Assen krijgen allemaal een foto van het Koopmansplein, die vanuit de lucht is genomen. Het plein laten we wit, zodat kinderen en ook ouderen dit zelf kunnen intekenen. Ook worden de panelen in het gemeentehuis vrijgemaakt zodat Assenaren hun ideeën er op kunnen hangen.

Op 16 mei is er een avond in De Nieuwe Kolk in Assen waarbij alle ideeën aan het publiek worden gepresenteerd.

Nog voor het project begint stroomt de mailbox van Kleine Deters al vol: ,,Ik heb nu al 75 ideeën binnen gekregen. Ik zie voornamelijk dat mensen graag meer groen willen. En stel dat 80 procent van de mensen die iets insturen meer groen willen, dan vind ik dat je daar naar moet luisteren.

De schop moet nog dit jaar de grond, als het aan Kleine Deters ligt. ,,Geduld is niet mijn sterkste kant, ik wil dit jaar in ieder geval al iets laten zien hier.

Het moet levendiger, sfeervoller en compacter. ,,Reuring en sfeer, riep de wethouder om de paar minuten terwijl ze in de geïmproviseerde huiskamer koffie schonk voor zowel de gedeputeerde als omstanders.

De Assenaren die aanschoven bij de wethouder waren niet direct onder de indruk: ,,Maar wordt het ook wat? Het is nu gewoon flut! De wethouder lachte en brede lach en vroeg: ,,Maar wat wilt u dan hier? ,,De markt moet terugkomen, zeiden meerdere dames. ,,Volgens mij zijn we het helemaal eens, zei Kleine Deters, die de opmerkingen naar eigen zeggen niet als kritiek beschouwde maar als ,,gratis advies.

Als repliek vertelde de wethouder trots over de gesprekken die met alle eigenaren van de panden van de Gedempte Singel lopen. ,,Alleen over het lelijke pand van de Boekenvoordeel hebben we nog geen gesprek, en ik zou graag de historische gevel terugzien daar.

Ook Cees Bijl vond de kritiek niet erg: ,,Het is een droomscenario dat er zoveel discussie is, dat mensen zelf over hun stad gaan nadenken in plaats van dat het van ons komt. Het gaat om de eigen identiteit van Assen.

Verslaggever gemeente Assen, zaterdagcolumnist, en schrijfcoach. Komt op voor de vrouwenzaak, oprecht geïnteresseerd, dol op sociale media.

De gemeente begint 19 maart de campagne ‘Mijn Koopmansplein’. Inwoners worden opgeroepen hun eigen Koopmansplein te ‘ontwerpen’. Daarvoor verspreidt de gemeente via allerlei middelen – zowel op papier als digitaal – een luchtfoto van het Koopmansplein waarin het plein zelf een wit vlak is en mensen naar hartenlust onder meer kunnen tekenen en schrijven.

De campagne wordt gedeeld via allerlei middelen zoals Berichten van de Brink, Facebook, Twitter, Instagram, een eigen website en informatie in het stadhuis. Ook organiseert de gemeente op een van de zaterdagen in april een activiteit op het Koopmansplein om met inwoners en bezoekers in gesprek te gaan.

Naast inwoners en bezoekers staan ook gesprekken met vastgoedpartijen en ondernemers over hun wensen voor het Koopmansplein op het programma. Verder zoekt de gemeente aansluiting met het onderwijs. Zo gaan 60 leerlingen uit het eerste jaar van het Technasium van het Dr. Nassau College het ontwerp van het plein als project uitvoeren.

De gemeente richt zich in de campagne op jong en oud. In verzorgingshuizen en in basisscholen komen ideeën-bussen te staan. Iedereen kan tot 1 mei plannen indienen. Daarna haalt de gemeente de grote lijnen uit alle ingediende ideeën en met deze grote lijnen gaat een ontwerpbureau aan de slag.

Tijdens een afsluitende bijeenkomst op 16 mei in DNK laat het bureau de eerste schetsen zien van de mogelijke invulling van het Koopmansplein.

Wethouder Anry Kleine Deters overhandigde maandagmiddag de aanvraag van de gemeente Assen voor het provinciale binnenstadsfonds aan gedeputeerde Cees Bijl. Dat gebeurde in een ‘huiskamersetting’ op het Koopmansplein.

De gemeente hoopt op een bijdrage van drie miljoen euro van de provincie om uitvoering te geven aan het Investeringsprogramma voor de binnenstad. De gemeenteraad stemde vorige week al in met een gemeentelijke bijdrage van drie miljoen. Vastgoedpartijen dragen ook bij. Een vereiste van de provincie om in aanmerking te komen voor een provinciale bijdrage is dat ook vanuit de ‘markt’ drie miljoen op tafel komt.


Assen at Twitter: