30.500 toeschouwers bij WK Superbikes in Assen – RTV Drenthe

30.500 toeschouwers bij WK Superbikes in Assen - RTV Drenthe
Bautista pakt de dubbel in Assen, Van der Mark na fantastisch duel tweede
Álvaro Bautista heeft zondagmiddag ook de tweede WorldSBK race op het TT Circuit Assen gewonnen waarmee hij nog steeds ongeslagen blijft. Na een aantal duels in de openingsfase bleek de Spanjaard opnieuw te sterk voor de rest van het veld. Michael van der Mark werd na een spectaculair gevecht tweede waarbij hij viervoudig wereldkampioen achter zich hield. 

Het is 13:15 uur. Egbert en Bennie Streuer rijden hun ereronden op het TT Circuit Assen. Over 45 minuten gaat race 2 voor de WorldSBK klasse van start. De buitentemperatuur is zo’n 8°C en het asfalt rond de 14°C dat met behulp van de zon steeds warmer wordt.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Een half uur totdat de race van start gaat en de tribunes worden weer voller. Over tien minuten zullen de coureurs pit lane verlaten om zich op te stellen op de grid.

Het is 13:40 uur en de World Superbike coureurs gaan de baan op. De zon is fel en de buitentemperatuur tikt voor het eerst dit weekend de 10°C. Ook de baantemperatuur stijgt naar zo’n 15°C. Michael van der Mark heeft aangegeven om deze race met de zachtere achterband van Pirelli te rijden aangezien de hardere compound in de eerste race hem niet goed beviel.

Het is druk op de grid en de spanning bouw zich op. Met twintigduizend mensen op de tribune gaan we over vijf minuten racen!

De coureurs beginnen aan hun warm-up lap, over een kleine twee minuten gaat de tweede WorldSBK race van start.

Ronde 1 Opnieuw maakte polesitter Álvaro Bautista een goede start en ging hij als leider de Haarbocht in. Michael van der Mark lag tweede, kort voor Jonathan Rea, maar de Kawasaki coureur wilde de nog ongeslagen Spanjaard beslist niet weg laten rijden. Al ter hoogte van Madijk ging Rea op agressieve wijze voorbij aan Van der Mark waarna hij in de Strubben de aanval inzette op Bautista.

Het was dus Rea aan de leiding voor Bautista en Van der Mark met kort daarachter Leon Haslam, Alex Lowes, Chaz Davies en Markus Reiterberger.

Ronde 2 Rea probeerde een gaatje te slaan maar Bautista bleef kort in zijn achterwiel hangen. Van der Mark maakte een foutje bij het uitkomen van de Strubben waardoor hij veel snelheid verloor en Haslam hem kon passeren. Bautista probeerde aan te vallen bij het ingaan van de Geert Timmer bocht maar Rea reed een verdedigende lijn.

Ronde 3 Van der Mark liet zich niet zomaar aan de kant zetten en bij het aanremmen voor de Haarbocht ging hij voorbij aan Haslam. De Nederlander had hiermee de derde positie weer overgenomen en reed heel dicht achter Bautista en Rea. De eerste zeven coureurs waren slechts één seconde van elkaar verwijderd.

Ronde 5 Davies mengde zich in de strijd en wist Van der Mark dankzij de hoge topsnelheid van zijn Ducati te passeren op de Strubben. Rea en Bautista wisten vooralsnog geen gat te slaan terwijl Van der Mark er alles aan deed om de derde plaats weer terug te pakken over de sectie van Mandeveen tot aan de GT.

Ronde 6 In één ronde tijd verloor Rea maar liefst drie plaatsen. Bij het ingaan van de Stekkenwal wist Bautista de Kawasaki coureur te passeren waarna teamgenoot Davies hetzelfde deed bij het insturen voor De Bult. Van der Mark zag dit gebeuren en wilde de twee Aruba.it Ducati coureurs zo gauw mogelijk achtervolgen en viel daardoor aan bij het ingaan van de Geert Timmer bocht.

🤜 @19Bautista overtakes @jonathanrea and takes the lead! #NLDWorldSBK 🇳🇱 pic.twitter.com/q1v2OYEFJ6

Ronde 7 Rea wist echter direct weer te counteren en bij het ingaan van de Haarbocht werd Van der Mark gepasseerd door de viervoudig wereldkampioen. Dit gevecht zorgde ervoor dat Bautista een gat kon slaan.

Ronde 8 Bautista profiteerde optimaal en bouwde een voorsprong van een seconde op. Rea ging zo snel mogelijk voorbij aan Davies terwijl Van der Mark bezoek kreeg van teamgenoot Lowes. De Nederlander viel hierdoor terug naar de vijfde positie.

Ronde 9 De voorsprong van Bautista richting Rea werd niet groter maar ook niet kleiner waardoor er ongeveer een seconde tussen de twee coureurs zat. Lowes had Davies gepasseerd en dit voorbeeld probeerde Van der Mark ook te volgen. Echter had de Nederlander veel moeite om Davies achter zich te houden op de Veenslang waardoor de Ducati coureur hem voor kon blijven.

Ronde 10 Van der Mark had Davies opnieuw weten te passeren bij het ingaan van de GT maar wederom kon Davies direct counteren op het rechte stuk. Vervolgens ging de Nederlander wijd bij het aanremmen voor de Haarbocht waardoor ook Haslam hem kon passeren en hij terugviel naar de zesde positie. Dat de Nederlander beschikte over veel vechtlust bleek maar weer aangezien hij Haslam passeerde op de zuidlus en vervolgens ook voorbij ging aan Davies in de Geert Timmer bocht.

Ronde 11 Van der Mark liet het hier niet bij zitten en wist in één ronde de achterstand richting teamgenoot Lowes van 1,1 seconde terug te brengen naar 0,4 seconde. Bautista reed nog steeds aan de leiding terwijl Rea zijn achterstand van een seconde vooralsnog niet kleiner wist te maken.

Ronde 13 Nog altijd Bautista aan kop met een marge van 1,5 seconde richting Rea. Van der Mark reed dicht aan het achterwiel van Lowes en wist een krappere lijn te houden door de Ossebroeken waardoor hij zijn teamgenoot passeerde. De achterstand richting Rea bedroeg zo’n twee seconden waarna de Nederlander de snelste wedstrijdronde reed.

Local hero @mickeyvdmark suprises his teammate @alexlowes22 and overtakes for the 3rd! #NLDWorldSBK 🇳🇱 pic.twitter.com/DgJO9eM62M

Ronde 15  Bautista drukte zijn stempel op de wedstrijd en reed vervolgens op zijn beurt de snelste wedstrijdronde. Het gat richting Rea werd nu uitgebouwd naar drie seconden waardoor de Spanjaard zijn ongeslagen status leek te gaan behouden. Van der Mark was in deze ronde 0,7 seconde sneller dan Rea en verkleinde daarmee zijn achterstand op de tweede positie.

Ronde 17 Rea leek het beste van zijn banden eraf te hebben aangezien Van der Mark het gat wist te verkleinen naar 0,2 seconden. Teamgenoot Lowes was twee seconden teruggevallen met verder daarachter Davies, Haslam, Reiterberger, Sykes, Torres en Razgatlioglu in de top tien.

Ronde 19 Van der Mark zet een zeer spectaculaire inhaalactie in bij het uitkomen van Meeuwenmeer richting Hoge Heide. De Nederlander gaat op hoge snelheid buitenom bij de viervoudig wereldkampioen om daarmee de tweede positie over te nemen.

Ronde 21 Bautista blijft foutloos en wint de race op 4,7 seconden voorsprong. Van der Mark weet Rea in de laatste ronde ternauwernood voor te blijven en komt uiteindelijk als tweede over de streep. Het verschil was slechts 0,018 seconde maar genoeg voor de Nederlander om zijn beste finish van het seizoen te behalen en het publiek in Assen op de banken te krijgen. Voor Bautista was dit de elfde zege op rij en is hij nog steeds ongeslagen. Rea zag hier zijn reeks van tien tweede plaatsen op rij ten einde komen.

Michael van der Mark vecht zich knap terug en eindigt als tweede in race twee. @19Bautista wint ook race twee op het @ttcircuitassen. 🇪🇸#NLDWorldSBK pic.twitter.com/vG4oqJwolt

Great race for @mickeyvdmark at the @motul Dutch Round !#NLDWorldSBK 🇳🇱 pic.twitter.com/KZID5wdQsB

Lowes kwam ver daarachter als vierde over de streep voor Davies en Reiterberger. Verder eindigden Sykes, Haslam, Razgatlioglu en Torres in de top tien.

Na afloop spraken we met een blije Van der Mark. Beluister zijn verhaal over de race via onderstaande audiolink:

Tijdschema en volledige uitslagen Waar te volgen op TV Fotoverslag donderdag Fotoverslag vrijdag Fotoverslag zaterdag

14 april 2019 – Alvaro Bautista heeft ook de elfde race van het WK Superbikes gewonnen. De Spanjaard speelde aan het begin van de race met de concurrentie voor hij een gat trok en wegreed. Michael van der Mark vervulde een glansrol door een tweede plaats te pakken na een schitterend duel met Jonathan Rea. Nadat de kou enigszins weggetrokken was na de eerste race in de ochtend, begonnen de Superbike-rijders zondagmiddag onder toeziend oog van zon 20.000 mensen aan de tweede hoofdrace van het weekend over 21 ronden. De temperaturen lagen aanzienlijk hoger dan eerder op de dag, warmer zelfs dan tijdens de rest van het weekend.

Opnieuw maakte polesitter Bautista een goede start en was het Van der Mark die kon volgen in zijn kielzog. De Yamaha-rijder hield er echter geen rekening mee dat de snel opstomende Rea direct zou volgen waardoor Van der Mark zich even moest herpakken op de derde plaats. Rea, de wereldkampioen, speelde het agressief en stak in die eerste ronde ook Bautista nog voorbij. Een handvol ronden bleef de Kawasaki-man aan de leiding, maar het tempo was aanzienlijk trager dan tijdens de eerste race. Het was dan ook geen verrassing dat Bautista in de zevende ronde terugkeerde aan de leiding en een poging deed om weg te rijden van de rest van het veld.

Van der Mark had ondertussen averij opgelopen door een foutje in de tiende ronde. De coureur viel terug naar de achterkant van de kopgroep en moest zich herpakken om terug te keren in positie om voor het podium te vechten. Binnen een ronde verschalkte hij Haslam en bij het insturen van de Geert Timmer-bocht ging ook Ducati-rijder Davies voor de bijl. Davies lag even daarvoor nog op de tweede plaats, maar hij kon het tempo van Bautista en Rea overduidelijk niet bijbenen. Eenmaal terug op P4 opende Van der Mark de jacht op het podium. Teamgenoot Lowes was deze keer de grootste tegenstander. Het duurde tot de dertiende ronde voor Van der Mark zich een weg langs Lowes kon banen.

Vooraan had Bautista inmiddels een loopje genomen met zijn achtervolgers en voerde het tempo op. De Spanjaard reed iedere ronde een paar tienden weg van Rea en was zonder veel problemen op weg naar de elfde overwinning van het seizoen. Voor de tweede plaats was de strijd echter nog niet gelopen. In de laatste vijf ronden reed Van der Mark het gat naar Rea in rap tempo dicht en zo ontstond er nog een strijd in de slotfase.

In de voorlaatste ronde zag Van der Mark zijn kans schoon en hij passeerde zijn concurrent in Hoge Heide. Rea gaf zich niet gewonnen en vocht terug, in de laatste ronde zette hij de aanval nogmaals in, maar die werd afgeslagen door de Yamaha-rijder. In de laatste sector kwam Rea nog heel dichtbij, maar Van der Mark kwam net eerder over de meet. De Nederlander eindigde op 4,6 seconden van Bautista en hield Rea achttien duizendsten achter zich.

Lowes eindigde op de vierde plaats voor Davies en Markus Reiterberger. De Duitser speelde geen rol in de tweede race nadat hij met fysieke problemen kampte in de eerste race. Wel hield hij teamgenoot Tom Sykes achter zich met Leon Haslam op de achtste plaats. Toprak Razgatlioglu werd negende als eerste van de onafhankelijke rijders en Jordi Torres sloot de top-tien af.

Alex Rins beleefde op het Circuit of the Americas het absolute hoogtepunt van zijn MotoGP-carriere. De Suzuki-coureur greep zijn…

Valentino Rossi en zijn volgers droomden tijdens de Grand Prix van Amerika enige tijd van een unieke zege in de rijke carrière…

Andrea Dovizioso moest na een matige zaterdag vanaf P13 komen, maar schoot met een raketstart al meteen richting de zesde stek.…

Franz Tost is niet te spreken over het ingrijpen van de wedstrijdleiding tijdens de Grand Prix van China. Daniil Kvyat raakte in…

Bo Bensneyder heeft de Amerikaanse Grand Prix als dertiende afgesloten. De Rotterdammer pakte daarmee opnieuw kostbare…

Mitch Evans was in Rome de zevende winnaar in zeven FE-races na een spannend duel met André Lotterer. Stoffel Vandoorne…

De Moto3-race in Austin is ten prooi gevallen aan Aron Canet. De Spaanse KTM-coureur profiteerde optimaal van een late valpartij…

Net als een jaar geleden heeft Michael van der Mark het TT Circuit verlaten met een dubbel podium in het WK Superbikes. De…

Max Verstappen kijkt met een tevreden gevoel terug op de eerste drie races van het jaar. De Nederlander werd derde in de…

Marc Marquez heeft in de laatste voorbereiding op de MotoGP Grand Prix van Amerika nog maar eens zijn visitekaartje afgegeven.…

Johann Zarco weet dat hij veel geduld op moet brengen tot KTM hem uit de achterhoede van de MotoGP kan halen. De Fransman…

Nico Hülkenbergs opgave bij de Grand Prix van China werd veroorzaakt door een probleem met de nieuwe MGU-K van Renault. Het…

Alvaro Bautista heeft ook de elfde race van het WK Superbikes gewonnen. De Spanjaard speelde aan het begin van de race met de…

Daniel Ricciardo heeft na drie races dan eindelijk zijn eerste WK-punten bij Renault verdiend. De Australiër kwam na een sterke…

Stoffel Vandoorne zegt dat hij van geluk mag spreken dat hij in de Rome ePrix Formule 1 alsnog een podium kon pakken. Meteen na…

Ducati-rijder Andrea Dovizioso vreest dat een podium in de Grand Prix van Amerika voor hem buiten bereik is na een dramatische…

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner vindt dat Max Verstappen zeer volwassen gereden heeft tijdens de Grand Prix van China.…

Alexander Albon was blij dat hij door de fans tot Driver of the Day werd verkozen. De naar eigen zeggen “misschien wel…

Daniil Kvyat had meer geduld moeten hebben in de openingsronde van de Grand Prix van China. Dat vindt Carlos Sainz Jr, die zijn…

Op Lewis Hamilton stond geen maat in de Formule 1 Grand Prix van China. Dat terwijl de Brit overduidelijk meer moeite had met de…

Ferrari-teambaas Mattia Binotto stelt dat de beslissing om Leclerc en Vettel van positie te laten veranderen niet was gevallen…

Valtteri Bottas kwam in eerste instantie goed weg vanaf zijn polepositie bij de Grand Prix van China, maar wat wielspin direct…

Alvaro Bautista blijft maar winnen. De Ducati-rijder schreef zondagochtend in Assen de tiende manche van het seizoen op zijn…

Sebastian Vettel behaalde in de Formule 1 Grand Prix van China een derde plek na een potig duel met Max Verstappen. Vettel gaf…

Max Verstappen wist in de Formule 1 Grand Prix van China het onderste uit de kan te halen voor Red Bull. De Nederlander eindige…

Lewis Hamilton heeft op dominante wijze de Grand Prix van China gewonnen. De Brit greep de leiding bij de start en stond de…

Bo Bendsneyder heeft zich na een lastig begin in Austin goed herpakt door zich op zaterdag als zestiende te kwalificeren voor de…

Marc Marquez heeft zijn ongeslagen status qua pole-positions op het Circuit of the Americas weten vast te houden. De regerend…

Valentino Rossi is uiterst tevreden met zijn kwalificatie op het Circuit of the Americas. De Italiaanse meester ontpopte zich op…

Bo Bendsneyder zal de Grand Prix van Amerika aanvangen vanaf de zestiende startpositie. De Nederlander overleefde Q1 en kwam…

Marc Marquez heeft zijn favorietenrol op zaterdag volledig waargemaakt door in Austin pole-position te veroveren. De Spanjaard…

Alexander Albon miste de kwalificatie in China nadat de Toro Rosso-coureur een heftige crash maakte in de slotfase van de derde…

Niccolò Antonelli heeft zich op het Circuit of the Americas verzekerd van pole-position in de Moto3-klasse. De Italiaan ging in…

Kevin Magnussen stelt dat Max Verstappen weinig recht van spreken heeft met zijn tirade na de kwalificatie. Volgens de Deen…