Kortingen Black Friday vaak overdreven

Een flinke korting op je aankoop, veel consumenten vallen ervoor op Black Friday. Winkels en webshops pronken vandaag, en soms al eerder deze week, met producten tegen flink gereduceerde tarieven ter gelegenheid van het komende feestdagenseizoen. Maar niet elke goede aanbieding is er ook daadwerkelijk een, blijkt inmiddels uit een steekproef van de Consumentenbond.

Er wordt namelijk gestunt met kortingen die gemiddeld gezien niet hoger zijn dan gedurende de rest van het jaar. Winkeliers maken voor deze acties meer en agressiever reclame op Black Friday, zegt de bond. Ook zijn er gevallen aangetroffen van nep-aanbiedingen, zegt de Consumentenbond.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Onder andere elektronicazaak Coolblue maakt zich volgens de steekproef schuldig aan misleiding met het aanprijzen van een stofzuiger van 219 voor 159 euro. Vorige week kostte de stofzuiger bij de webwinkel 179 euro. De uiteindelijke korting is dus een stuk lager dan klanten wordt voorgehouden. In een reactie aan het ANP laat een woordvoerder van Coolblue weten dat dit waarschijnlijk een vergissing is geweest.

Consumentenbond: slechts 1 op de 10 Black Friday-deals de moeite waard

Verkopers moeten volgens de wet de doorgestreepte van-prijs daadwerkelijk in de drie maanden voorafgaand aan de aanbieding hebben gerekend. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan boetes uitdelen als dit niet het geval is.

Ook sommige klanten van webshop Zalando kregen een vervelende verrassing. Deze week bleken in heel Europa, en ook in Nederland, afgeprijsde artikelen in de webshop voor de volle mep te moeten worden afgerekend. Terwijl ze vlak daarvoor nog met hoge kortingen werden aangeprijsd.

Zalando zegt dat dit maandag – onopzettelijk – gebeurde bij enkele artikelen door een fout in het systeem. Die is inmiddels opgelost. Het bedrijf adviseert klanten die hun korting zijn misgelopen contact op te nemen met de klantenservice.

Hoewel steeds meer Nederlandse winkels en merken meedoen aan Black Friday, de commerciële dag die van oudsher in Amerika plaatsvindt op de dag na Thanksgiving Day, is hier van echte prijzenwaanzin nog geen sprake, zegt de Consumentenbond. Kortingen op producten zoals in de VS, soms wel oplopend tot 75 procent, komen hier niet of nauwelijks voor.

Bijna alle kortingen die worden gegeven op deze Black Friday zijn verre van spectaculair. De kortingen van gemiddeld 20 procent zijn niet hoger dan op ieder ander moment van het jaar. Dat blijkt uit een uitgebreide prijscheck van de Consumentenbond.

In de Nederlandse winkelstraat is het 365 dagen per jaar sale. Rond Black Friday maken ze er alleen veel agressiever reclame voor.

De kortingen zijn zelden hoger dan normaal, concludeert de Consumentenbond na het controleren van de prijzen van honderden producten uit meerdere winkels en webwinkels.

Het betekent niet dat de consument meteen bedonderd wordt. Het zijn in de meeste gevallen nog steeds prima aanbiedingen met een gemiddelde korting van 20 procent. Je had er alleen niet tot op Black Friday voor hoeven wachten.

Wie goed zoekt, kan ook aanbiedingen vinden die wel de moeite waard zijn. Als voorbeeld geeft de Consumentenbond een JBL Speaker die verkocht wordt door supermarktketen Aldi voor 99 euro. Normaal kost die speaker 139 euro. Elektronicaketens als Mediamarkt, BCC en Coolblue volgden en verlaagden ook hun prijzen.

Het laat zien dat op een dag als deze het vergelijken van de prijzen belangrijk is. Maar de echte koopjesjagers hadden de prijzen al dagen in de gaten moeten houden. Want ook dit jaar blijken winkels te sjoemelen met aanbiedingen.

Schijnaanbiedingen zijn aanbiedingen met doorgestreepte van-prijzen die niet kloppen. Daardoor lijkt de korting veel hoger. Zo zag de Consumentenbond een vaatwasser bij Otto die was afgeprijsd van 419 naar 369 euro. Deze vaatwasser kostte echter de afgelopen dagen ook al 369 euro.

Ook bij Coolblue zagen de onderzoekers zon schijnaanbieding. Een stofzuiger die volgens de aanbieding was afgeprijsd van 219 naar 159 euro, terwijl die vorige week nog 179 euro kostte. Het is dus wel een aanbieding, maar een die minder groot is dan beloofd.

Op Black Friday zetten winkels alle mogelijke manieren van consumentenpsychologie in. Niet alleen door aanbiedingen groter te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Ook door extra schreeuwerig te adverteren, waardoor ze het gevoel geven dat de afprijzingen enorm zijn.