Barendrecht gaat strijd aan met fietsendieven

BarendrechtNU is meer dan alleen nieuws, we hebben bijvoorbeeld ook de BarendrechtNU Videos pagina met daarop de videos uit de nieuwsberichten van BarendrechtNU.

BARENDRECHT – [Video] We zien steeds jongere daders. Vorige week hielden we een jongen aan van 9 jaar!, vertelde een wijkagent van Barendrecht gistermiddag (Donderdag 22 november 2018) bij de lancering van hun anti fietsendiefstalproject. In Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk zijn in nog geen twee jaar tijd ongeveer 1400 fietsen gestolen (waarvan aangifte is gedaan). Politie en gemeentes geven aan het zat te zijn en lanceerden daarom de campagne: FF vlot, 2de slot.

Het fietsendiefstallenprobleem is een doorlopend probleem. Regelmatig zijn door agenten projecten gedraaid, ook samen met gemeentelijke toezichthouders om de diefstallen tegen te gaan en de dieven te pakken. Soms met succes, vaker ook niet. Het niet of niet goed op slot zetten van een fiets blijkt in veel gevallen de oorzaak. Met een vlog van Timothy van de Berg en een filmpje van de politie hopen de agenten op een andere mindset van de eigenaren. De campagne die wordt ondersteund door matrixborden en posters. Al het campagnemateriaal wordt aangeboden op o.a. scholen en openbare instellingen.

De voorlichtingscampagne loopt voornamelijk via social media: video’s met tips tegen fietsendiefstal worden gedeeld met volgers. Hoofdboodschap van de campagne: Zet je fiets altijd met een tweede (hang)slot op slot én aan een vast object. Dit maakt de fiets minder aantrekkelijk voor (gelegenheids)fietsendieven. Voor de campagne werd o.a. een voorlichtingsvideo opgenomen op Campus Lagewei in Barendrecht (video).

Tweede slot Te vaak komt het voor dat een fiets niet met een tweede slot aan de vaste wereld wordt vast gezet. Een snoeptuin voor de dief. Binnen enkele seconden kan een fietsslot worden opengemaakt en weg is de fiets. Gebruik altijd een tweede of derde slot. En het liefst verschillende sloten. Vaak zijn dieven gespecialiseerd in één slot, meerdere sloten schrikt af en werkt vertragend.

Politie Barendrecht over de fietsendiefstal: We zien een duidelijke verandering van werkwijze. We komen nauwelijks meer afgezaagde sloten tegen. De meeste fietsendieven gebruiken een soort valse sleutel waarmee ze een slot binnen een paar seconden open krijgen. Het is gewoon te makkelijk. Natuurlijk letten wij op, sporen we op en houden we aan waar we kunnen, maar ook fietseigenaars kunnen helpen. We zien namelijk dat van de gestolen fietsen het merendeel niet met een tweede slot vast staat. En dus zijn ze zo gejat. Met een tweede slot je fiets vast zetten aan de vaste wereld maakt een wereld van verschil.

Registreren We weten het allemaal, zodra je waardevolle spullen aanschaft moeten we ze registreren. Als je dan toch slachtoffer wordt van een diefstal heb je altijd het registratienummer en een foto. Dit is dan weer heel handig voor het doen van aangifte. Voor diefstal van een fiets hoef je niet naar het politiebureau. Dit kan telefonisch of via internet.

De gemeente Barendrecht geeft aan dat 60% van de gestolen fietsen niet vast stond met een 2e slot: “Wist u dat Barendrecht een geliefde plek is voor fietsendieven? Reden: we wonen op een mooie plek waar veel gefietst wordt, op mooie en degelijke fietsen. Helaas hebben we hier ook wat minder aandacht voor het op een goede manier op slot zetten van de fietsen. Dit gebeurt vaak even snel met een standaard slot die met de fiets is meegeleverd. Bingo voor de fietsendief, want zon ringslot krijgt hij zonder enige moeite razendsnel open. Een gestolen fiets is u uiteraard een doorn in het oog, maar ook van de gemeente en de politie. Daarom de campagne: FF vlot, 2e slot. Geef de fietsendief geen kans. Op diverse plekken in Barendrecht vragen we hier aandacht voor: scholen, winkelcentra en stations. De boodschap is: zet uw fiets vast met een tweede slot aan de vaste wereld, bijvoorbeeld aan een paal. Zo maakt u het de fietsendief in ieder geval erg lastig.”

Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk – Fietsendiefstal is een grote bron van ergernis. Jaarlijks worden er in Nederland honderdduizenden fietsen gestolen. Ook in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk zijn in nog geen twee jaar tijd ongeveer 1400 fietsen gestolen. Politie en gemeentes zijn het zat en lanceren vandaag een campagne FF vlot, 2de slot.

De politie: “Gebruik altijd een tweede of derde slot. En het liefst verschillende sloten. Vaak zijn dieven gespecialiseerd in één slot, meerdere sloten schrikt af en werkt vertragend.”

Fietsendiefstal is een grote bron van ergernis. Jaarlijks worden er in Nederland honderdduizenden fietsen gestolen. Ook in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk zijn in nog geen twee jaar tijd ongeveer 1400 fietsen gestolen. Politie en gemeentes zijn het zat en lanceren vandaag een campagne FF vlot, 2de slot.

FrustratieDe vier wijkagenten van de gemeentes, waar veel scholen, winkelcentra en een station zijn, zien vaak de frustratie bij de benadeelden. Je hebt een mooie fiets, zet hem ergens neer; je komt terug en de fiets is weg.

Het fietsendiefstallenprobleem is een doorlopend probleem. Regelmatig zijn door agenten projecten gedraaid, ook samen met gemeentelijke toezichthouders om de diefstallen tegen te gaan en de dieven te pakken. Soms met succes, vaker ook niet. Het niet of niet goed op slot zetten van een fiets blijkt in veel gevallen de oorzaak. Met een vlog van Timothy van de Berg en een filmpje van de politie hopen de agenten op een andere mindset van de eigenaren. De campagne die wordt ondersteund door matrixborden en posters. Al het campagnemateriaal wordt aangeboden op o.a. scholen en openbare instellingen.

Tweede slotTe vaak komt het voor dat een fiets niet met een tweede slot aan de vaste wereld wordt vast gezet. Een snoeptuin voor de dief. Binnen enkele seconden kan een fietsslot worden opengemaakt en weg is de fiets. Gebruik altijd een tweede of derde slot. En het liefst verschillende sloten. Vaak zijn dieven gespecialiseerd in één slot, meerdere sloten schrikt af en werkt vertragend.

RegistrerenWe weten het allemaal, zodra je waardevolle spullen aanschaft moeten we ze registreren. Als je dan toch slachtoffer wordt van een diefstal heb je altijd het registratienummer en een foto. Dit is dan weer heel handig voor het doen van aangifte. Voor diefstal van een fiets hoef je niet naar het politiebureau. Dit kan telefonisch of via internet.

Alarmeringen.nl bestaat sinds 2004 en omvat de grootste database met 112 meldingen van Nederland. De site is maandelijks goed voor meer dan 5 miljoen pageviews.