Rutte haalt uit naar Baudet: Hij laat mensen keihard in de steek – RTL Nieuws

Rutte haalt uit naar Baudet: \Hij laat mensen keihard in de steek\ - RTL Nieuws
Rutte haalt uit naar Baudet | Binnenland
VVD-leider Mark Rutte heeft vanavond op een partijbijeenkomst in Barendrecht keihard uitgehaald naar Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Door voor een nexit te pleiten, een Nederlands vertrek uit de EU, is Baudet volgens Rutte 'volstrekt onverantwoordelijk' bezig.

“Met dit soort bizarre ideeën laat Baudet de mensen voor wie hij zegt in de politiek te zitten keihard in de steek”, zegt de premier. Rutte zegt zich zorgen te maken over politici die met grootspraak en mooie praatjes mensen doen geloven dat we beter af zijn zonder Europese samenwerking. “En politici zoals Baudet, die zelfs nog een stap verder gaan en een nexit bepleiten.” Dat zou Baudet doen op basis van rare verzinselen, zegt Rutte.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

“Op basis van wonderlijke theorieën die hij ergens op een zolderkamer bedacht heeft. Die bij flakkerend kaarslicht en met een ganzenveer, op papier zo poëtisch lijken. Maar in de praktijk desastreus en losgezongen zijn.”

Rutte noemt Baudet een zolderkamergeleerde die daar zit te fröbelen hoe de ideale wereld in elkaar zit.

“Want met al die onrust in de wereld, dan stort je Nederland niet in dezelfde chaos als de Brexit. Dan stap je niet uit een club die ons tegen de vijand kan beschermen. Dan keer je je bondgenoten niet de rug toe. Dan steek je geen middelvinger op naar je beste vrienden.”

Volgens de VVD-leider komt Baudet niet op voor zijn kiezers. Rutte roept hem op om nog vóór de Europese verkiezingen van 23 mei met hem in debat te gaan.

Het zijn scherpe uitspraken vanavond van Rutte, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. “Je ziet in de peilingen dat VVD en Forum nek-aan-nek gaan. Je zag al bij de Provinciale Statenverkiezingen dat Forum de grootste is geworden. De Europese verkiezingen zijn volgende week, dus moeten ze bij de VVD aan de bak. En dat doet Rutte dus ook.”

Volgens Lambie schat de VVD in dat het nexit-standpunt van Forum voor Democratie niet goed ligt bij de Forum-achterban. “Forum wilde vanmiddag nog niet reageren. Maar je kunt zeggen dat de handschoenen uit zijn, met nog ruim een week te gaan tot de verkiezingen.”

Barendrecht – VVD-voorman Mark Rutte waarschuwt voor een grote verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie. Het is gevaarlijk voor onze veiligheid, zei de premier over het scenario dat de beweging van Thierry Baudet de grootste Nederlandse partij wordt bij de komende Europese verkiezingen.

Op een spreekbeurt in Barendrecht wees hij erop dat Forum een Nexit voorstaat, een vertrek van Nederland uit de Europese Unie.

Rutte zegt aan de bel te trekken, omdat de campagne voor de Europese verkiezingen nu vooral gaat over de baantjes en dingetjes. De Europese unie is niet perfect. Het is niet voor niets dat mensen zich soms afkeren van Europa. Maar ondanks een imperfect Europa kunnen we het ons niet permitteren Europa de rug toe te keren.

Rutte noemde Hongarije als negatief voorbeeld, maar ook het Verenigd Koninkrijk waar populisten het land richting het ravijn zouden duwen met de Brexit.

Dat gevaar bestaat volgens Rutte ook in Nederland. Ook hier zijn politici met mooie praatjes dat mensen beter af zijn zonder Europa. Hij richtte zich direct tot Baudet, die ergens op een zolderkamer theorieën in elkaar fröbelt. Baudet mag Nederland volgens Rutte niet in dezelfde chaos storten als bij de Brexit gebeurt. Baudet laat mensen keihard in de steek, aldus de VVD-voorman. Hij zegt nog voor de verkiezingen een tv-debat te willen met de leider van Forum.

De aanval van Rutte is opvallend, want het toont aan dat de liberalen de opkomst van Forum voor Democratie serieus nemen. Hoe anders was dat daags voor de Statenverkiezingen in maart. Toen opiniepeiler Maurice de Hond aangaf dat Forum de VVD wel eens voorbij kon gaan, wuifde Rutte die peiling nog weg. Nu de onttroning als grootste partij een feit is, mept de liberaal terug.

Zowel de VVD als nieuwkomer Forum lijken volgende week donderdag bij de Europese verkiezingen goed te scoren.

Forum heeft als nieuwkomer de wind van de klinkende overwinning bij de Statenverkiezingen nog in de rug. De storm die drie weken geleden was uitgebroken rond partijprominent Henk Otten lijkt vooralsnog geluwd.

De VVD scoorde vijf jaar geleden bij de laatste Europese verkiezingen niet zo best; in liberale kringen wordt nu een beter resultaat verwacht.

thierry baudetvolkspartij voor vrijheid en democratie (vvd)mark rutteforum voor democratie (fvd)Door onze parlementaire redactie