Premier Rutte in Barendrecht: Baudet is zolderkamergeleerde met onzinnige beweringen – RTV Rijnmond

Premier Rutte in Barendrecht: \Baudet is zolderkamergeleerde met onzinnige beweringen\ - RTV Rijnmond
Rutte haalt uit naar Baudet | Binnenland
Rutte sprak op een discussieavond in Barendrecht over de toekomst van Europa. De verkiezingen voor het Europees Parlement van volgende week “gaan ergens over”, benadrukte hij. “Ze gaan over hoe we Nederland veilig en stabiel houden, in een onrustige wereld.”

Europa is verre van perfect, zei de premier. Maar de veiligheid en stabiliteit van Nederland bewaren, dat lukt een klein land niet alleen. En daarbij stak hij fel van leer tegen “politici die Europa de rug toekeren”.

“Je ziet het ook in Nederland. Politici zoals Baudet, die nog verder gaan, en een Nexit bepleiten. Op basis van rare verzinselen, wonderlijke theorieën op een zolderkamer bedacht. Die bij flikkerend kaarslicht en met een ganzenveer, op papier zo poëtisch lijken. Maar die in de praktijk desastreus en losgezongen zijn.” 

“Met dit soort bizarre ideeën laat Baudet de mensen voor wie hij zegt in de politiek te zitten keihard in de steek”, zegt de premier. Rutte zegt zich zorgen te maken over politici die met grootspraak en mooie praatjes mensen doen geloven dat we beter af zijn zonder Europese samenwerking. “En politici zoals Baudet, die zelfs nog een stap verder gaan en een nexit bepleiten.” Dat zou Baudet doen op basis van rare verzinselen, zegt Rutte.

Barendrecht – VVD-voorman Mark Rutte waarschuwt voor een grote verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie. Het is gevaarlijk voor onze veiligheid, zei de premier over het scenario dat de beweging van Thierry Baudet de grootste Nederlandse partij wordt bij de komende Europese verkiezingen.

Het zijn scherpe uitspraken vanavond van Rutte, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. “Je ziet in de peilingen dat VVD en Forum nek-aan-nek gaan. Je zag al bij de Provinciale Statenverkiezingen dat Forum de grootste is geworden. De Europese verkiezingen zijn volgende week, dus moeten ze bij de VVD aan de bak. En dat doet Rutte dus ook.”

Op een spreekbeurt in Barendrecht wees hij erop dat Forum een Nexit voorstaat, een vertrek van Nederland uit de Europese Unie.

VVD-leider Mark Rutte heeft vanavond op een partijbijeenkomst in Barendrecht keihard uitgehaald naar Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Door voor een nexit te pleiten, een Nederlands vertrek uit de EU, is Baudet volgens Rutte 'volstrekt onverantwoordelijk' bezig.

Rutte zegt aan de bel te trekken, omdat de campagne voor de Europese verkiezingen nu vooral gaat over de baantjes en dingetjes. De Europese unie is niet perfect. Het is niet voor niets dat mensen zich soms afkeren van Europa. Maar ondanks een imperfect Europa kunnen we het ons niet permitteren Europa de rug toe te keren.

Je ziet het ook in Nederland. Politici zoals Baudet, die nog verder gaan, en een Nexit bepleiten. Op basis van rare verzinselen, wonderlijke theorieën op een zolderkamer bedacht. Die bij flikkerend kaarslicht en met een ganzenveer, op papier zo poëtisch lijken. Maar die in de praktijk desastreus en losgezongen zijn.

Mark Rutte opent aanval op Thierry Baudet – Wil exclusief debat over onzinnige beweringen FvD-leider

Rutte noemde Hongarije als negatief voorbeeld, maar ook het Verenigd Koninkrijk waar populisten het land richting het ravijn zouden duwen met de Brexit.

Premier Mark Rutte wil nog voor de Europese verkiezingen van volgende week in debat met Thierry Baudet over de toekomst van Europa. Volgens Rutte is het tijd dat de ‘onzinnige beweringen’ van de leider van Forum Democratie (FvD) worden bestreden. Nederland heeft daar recht op.

Rutte haalt scherp uit naar Baudet

Dat gevaar bestaat volgens Rutte ook in Nederland. Ook hier zijn politici met mooie praatjes dat mensen beter af zijn zonder Europa. Hij richtte zich direct tot Baudet, die ergens op een zolderkamer theorieën in elkaar fröbelt. Baudet mag Nederland volgens Rutte niet in dezelfde chaos storten als bij de Brexit gebeurt. Baudet laat mensen keihard in de steek, aldus de VVD-voorman. Hij zegt nog voor de verkiezingen een tv-debat te willen met de leider van Forum.

Rutte sprak op een discussieavond in Barendrecht over de toekomst van Europa. De verkiezingen voor het Europees Parlement van volgende week ‘gaan ergens over’, benadrukte hij. Ze gaan over hoe we Nederland veilig en stabiel houden, in een onrustige wereld.

Rutte stuurt aan op tweestrijd met Baudet

De aanval van Rutte is opvallend, want het toont aan dat de liberalen de opkomst van Forum voor Democratie serieus nemen. Hoe anders was dat daags voor de Statenverkiezingen in maart. Toen opiniepeiler Maurice de Hond aangaf dat Forum de VVD wel eens voorbij kon gaan, wuifde Rutte die peiling nog weg. Nu de onttroning als grootste partij een feit is, mept de liberaal terug.

Petra de Koning 14 mei 2019 om 22:46 Minister president Mark Rutte (VVD) houdt een toespraak over de belangen van Nederland in de Europese Unie. Over een week gaat Nederland naar de stembus voor de Europese Parlementsverkiezingen. Piroschka van de Wouw/ANP Premier Mark Rutte heeft, met zichtbaar ongemak, scherp uitgehaald naar Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Als VVD-leider op campagne voor de Europese verkiezingen noemde hij Baudet dinsdagavond een fröbelende kamergeleerde die op een zolderkamertje bizarre ideeën bedenkt als een Nexit, op basis van rare verzinsels. Daardoor brengt Baudet volgens Rutte de veiligheid en stabiliteit van Nederland in gevaar en laat hij de mensen voor wie hij zegt op te komen keihard in de steek.

Zowel de VVD als nieuwkomer Forum lijken volgende week donderdag bij de Europese verkiezingen goed te scoren.

Op een vmbo-school in Barendrecht was de nieuwe campagne-houding van Rutte strak voorbereid. Achter hem, en dus vol in beeld, zaten bijna alleen maar jongeren. Rutte had de mouwen opgestroopt, maar losjes was zijn optreden helemaal niet. Hij sprak, anders dan hij gewend is, niet uit het hoofd. De aanval stond woord voor woord op papier. Hij had het vaak over ik – over de klus die hij, Rutte, moest klaren. Ook dat is iets wat Rutte zelden zo doet. En hij zei zelf een paar keer dat hij het deze keer, bij hoge uitzondering, over zijn zorgen ging hebben en over de bedreigingen voor Nederland. Er staat te veel op het spel.

Forum heeft als nieuwkomer de wind van de klinkende overwinning bij de Statenverkiezingen nog in de rug. De storm die drie weken geleden was uitgebroken rond partijprominent Henk Otten lijkt vooralsnog geluwd.

In Nederlandse verkiezingscampagnes is het een zeldzaamheid: een premier en leider van de grootste partij in de Tweede Kamer die zich zo hard uitlaat over een concurrent – bij wie het electoraal alleen maar mee lijkt te zitten. Het laat zien dat ze bij de VVD echt even niet meer weten hoe ze op een andere manier nog de groei van Forum voor Democratie kunnen tegenhouden. Dat die partij de grootste was geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart was, zei Rutte ook, bij hem hard aangekomen. Peilingen laten zien dat FVD mogelijk ook de grootste wordt bij de EU-verkiezingen.

De VVD scoorde vijf jaar geleden bij de laatste Europese verkiezingen niet zo best; in liberale kringen wordt nu een beter resultaat verwacht.

thierry baudetvolkspartij voor vrijheid en democratie (vvd)mark rutteforum voor democratie (fvd)Door onze parlementaire redactie