Vervuilde grond Barneveld op nog zeker twintig locaties gebruikt

Vervuilde grond Barneveld op nog zeker twintig locaties gebruikt
Vervuilde grond Vink op zeker 20 andere locaties gebruikt
BARNEVELD – De vervuilde grond die in Barneveld is gebruikt voor meerdere nieuwbouwprojecten, is op nog zeker twintig andere locaties gebruikt. Ook buiten de gemeente. Dat bleek donderdagavond op een besloten informatiebijeenkomst in Barneveld. Grondleverancier Vink liet daar aan de bewoners weten de ontstane angst en onrust te betreuren.

Op de besloten bijeenkomst in een sporthal kwamen ongeveer 500 verontruste bewoners af. De pers werd buiten de deur gehouden. Bezoekers kregen te horen dat de vervuilde grond in Barneveld afkomstig is van een partij van in totaal 10.000 ton zand. Grond uit die partij is ook op andere plekken gebruikt. Vink informeerde afnemers daar niet over omdat daar naar eigen zeggen geen reden voor was.

Maandag werd bekend dat bij nieuwbouwprojecten in Barneveld en Voorthuizen grond is gebruikt die vervuild is met het schadelijke styreen en DDT. Ook die grond was afkomstig van de firma Vink. Die ontkent echter dat grond te vies was voor gebruik in nieuwbouwprojecten.

Wouter van Dijk Wouter van Dijk Wouter van Dijk Wouter van Dijk Wouter van Dijk Wouter van Dijk Wouter van Dijk Wouter van Dijk Wouter van Dijk Wouter van Dijk Wouter van Dijk Wouter van Dijk Bezoekers besloten 'Vinkbijeenkomst': 'Ik kom voor het eerlijke verhaal' 08-11-2018, 21:00 | Van de redactie BARNEVELD Gelaten, afwachtend, hier en daar iets gespannen. Zo reageren bezoekers voor aanvang van de besloten informatiebijeenkomst van de gemeente Barneveld over de vervuilde-grondkwestie in onder meer de wijken Eilanden-Oost en Veller. ,,Ik kan me niet voorstellen dat Vink hier willens en wetens smerige rommel heeft gedumpt'', zegt één van hen, die net een huis heeft gekocht in Veller. ,,Ik maak me dan ook geen zorgen, maar ik wil wel weten of mijn huis straks minder waard is.''

De GGD Gelderland-Midden onderzocht de mate van vervuiling. Volgens de dienst is de vervuiling zo gering dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid, maar had de grond niet gebruikt mogen worden in nieuwbouw. De aanbesteding van de grond was een publiek-private samenwerking met onder meer de gemeente. Voor gebruik van de grond had deze het stempel schoon moeten krijgen.

WONEN OP DE VUILNISBELT De een na de ander druppelt binnen. Op vertoon van de uitnodigingsbrief mogen de bezoekers, manoeuvrerend tussen de de handhavers door, naar binnen. Bijna op het laatst komt een jong stel aanlopen. De twee hebben net de sleutel voor hun nieuwe huis in Eilanden-Oost ontvangen en hopen er een mooie toekomst in deze wijk tegemoet te zien. Totdat ze maandag in deze krant lazen over de mogelijk vervuilde grond. ,,Oh, we gaan er nog zeker wel wonen hoor'', zegt de jongedame. ,,Al kregen we direct vanaf maandag van vrienden van ons opmerkingen dat we op de vuilnisbelt zouden gaan wonen.'' Haar vriend: ,,We maken ons geen zorgen, maar ik wil wel duidelijk op papier hebben dat er met ons plekje niks mis is. Stel dat we over tien jaar zouden willen verhuizen, bijvoorbeeld, snap je.''

De omgevingsdienst in Barneveld meldde tijdens de bijeenkomst niet precies te weten waar vervuilde grond is gebruikt, ook omdat de dienst prioriteit gaf aan andere dossiers. De dienst wil de komende tijd samen met de gemeente verder uitzoeken op welke plekken de grond precies ligt. De omgevingsdienst controleert of bedrijven en inwoners zich aan de milieuregels houden.

Ruim vijfhonderd van de in totaal zevenhonderd inwoners die voor deze besloten avond waren uitgenodigd, komen deze donderdagavond voor tekst en uitleg van de gemeente, GGD Gelderland-Midden, de Omgevingsdienst en van afvalverwerker Vink. De avond – in de sporthal van De Meerwaarde – werd daarvoor in allerijl belegd. De pers is niet welkom en staat dus buiten op de stoep, evenals een stuk of wat gemeentelijk toezichthouders. Aan de orde: de consternatie rondom vermeend met styreen vervuild zand, gebruikt onder verschillende nieuwbouwwijken en afkomstig van Vink. Tv-onderzoeksprogramma Zembla maakte er maandagochtend in alle vroegte melding van. Diezelfde ochtend verzekerde wethouder Hans van Daalen dat de gezondheid van de inwoners niet in het geding is.

De vervuilde grond die in Barneveld is gebruikt bij twee nieuwbouwprojecten, is op nog zeker twintig andere locaties gebruikt. Dat is volgens Omroep Gelderland gemeld op een besloten informatiebijeenkomst in Barneveld. Zon 500 ongeruste inwoners kwamen op de bijeenkomst af.

Daar werd bekend dat de vervuilde grond afkomstig is uit een partij van 10.000 ton zand. Grond uit die partij is ook op andere plekken gebruikt. Waar precies is niet bekendgemaakt.

NIKS TEGENGEKOMEN ,,Ik ben vooral wel benieuwd wat ze te vertellen hebben'', zegt Barnevelder Stefan Koudijs koeltjes. Hij hoopt rond de Kerst te verhuizen naar zijn nieuwe woning aan de Zijdehoenderlaan, precies op één van de adressen die op het 'vervuilde-grondlijstje' staan. ,,Ik heb onlangs al een schuurtje achter het huis geplaatst en voor een leiding moest ik daarvoor tachtig centimeter diep graven in de tuin. Nou, ik heb niks geks gevonden hoor'', lacht hij laconiek zijn zenuwen weg. Een vriend van hem: ,,Toch staan we hier, want ik wil wel graag het eerlijke verhaal horen. De verhalen die ik tot nu toe hoor van Zembla zijn wellicht wat aangedikt.''

Grondleverancier Vink zegt de ontstane onrust en angst te betreuren. Het bedrijf heeft afnemers niet geïnformeerd, naar eigen zeggen omdat het er geen reden toe zag.

Maandag werd duidelijk dat bij de bouw van twee woonwijken in Barneveld zon duizend ton aan vervuilde grond gebruikt is. Dat meldde tv-programma Zembla op basis van een onderzoeksrapport van de Gelderse omgevingsdienst.

De vervuiling zou zijn ontstaan doordat een afvalbedrijf de grond niet goed genoeg had schoongemaakt. Daardoor zijn er resten van giftige stoffen in achtergebleven.

Uit onderzoek van de GGD Gelderland-Midden blijkt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Toch had de grond niet gebruikt mogen worden bij de nieuwbouwprojecten. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de zaak.