Van Barneveld buigt voor Lewis in finale Players Championship 8 – NU.nl

Van Barneveld buigt voor Lewis in finale Players Championship 8 - NU.nl
Van Barneveld doorbreekt negatieve spiraal met finaleplek
Raymond van Barneveld doorbrak zondag in Wigan de negatieve spiraal en was sinds lange tijd weer eens dicht bij een hoofdprijs. De vijfvoudig wereldkampioen darts haalde verrassend de finale van het achtste event van de Players Championship. Daarin ging de Nederlander onderuit tegen Adrian Lewis.

In aanloop naar de eindstrijd won Van Barneveld zes opeenvolgende partijen en daarmee had hij het gevoel van winnen eindelijk weer te pakken. Hij plaatste zich voor de finale door bij de laatste vier in een spannende partij (7-6 in legs) van Keegan Brown te winnen. De spanning maakte in die wedstrijd veel goed, aangezien de gemiddelden met 87,5 voor Van Barneveld tegenover 89,2 voor Brown tegen vielen. Barney hield in de beslissende leg zijn hoofd koel (finish van 104).

In het gevecht om de hoofdprijs van 10.000 Britse ponden lukte het Van Barneveld niet om af te rekenen met Lewis, die bij de laatste vier met een gemiddelde van 110,2 al indruk maakte. Die lijn trok de tweevoudig wereldkampioen door en versloeg Barney met 8-3 in legs. Lewis noteerde opnieuw een score van 100+. Van Barneveld bleef steken op 95.

Het Players Championship weekend in Wigan werd op zondag voortgezet met het achtste toernooi van het jaar. 128 spelers gingen op jacht naar de hoofdprijs ad 10.000 pond. Zaterdag ging Dave Chisnall er met de Players Championship 7 vandoor, in de finale werd Premier League deelnemer Daryl Gurney verslagen. Hiermee is Chizzy voor de tweede keer in 2019 succescol in Wigan. Eerder wist hij de tweede Players Championship van het jaar naar zich toe te trekken.

PC 8: Adrian Lewis winnaar, ten koste van Raymond van Barneveld

Van Barneveld kende een prima verloop van het toernooi. In de kwartfinale elimineerde Barney zijn landgenoot Jan Dekker. In die partij gooide de 51-jarige Hagenees een gemiddelde van 101 en won overtuigend met 6-2 in legs. Bij de laatste zestien zegevierde Van Barneveld over de Duitser Martin Schindler; 6-5. Ook in die spannende wedstrijd noteerde hij een score van 101. Een ronde eerder, bij de laatste 32, versloeg Van Barneveld ook al een andere Nederlander. Talent Geert Nentjes was nog niet opgewassen tegen de vijfvoudig wereldkampioen en verloor met 3-6.

Zondag stonden Raymond van Barneveld en Adrian Lewis tegenover elkaar in de finale van de Players Championship acht, een herhaling van de WK 2016 halve finale. Beide mannen wilden een eind maken aan een lange droogte zonder titels. Het is Adrian Lewis gelukt om na bijna twee jaar weer een titel naar zich toe te trekken. Van Barneveld werd in een prachtige finale met 8-3 verslagen. Hiermee pakte The Jackpot zijn 25ste PDC titel.

Verder won Van Barneveld in Wigan van Zoran Lerchbarcher (6-5) en Jose Justicia (6-3). Vincent van der Voort werd in de kwartfinales uitgeschakeld door Lewis. Hij verloor met 2-6. Michael van Gerwen liet beide events in Wigan schieten. De nummer één van de wereld won eerder wel al twee events in de reeks van de Players Championship.

Een dag eerder sneuvelde Van Barneveld bij het zevende event nog in de tweede ronde. Daarin was Gerwyn Price met 3-6 te sterk. Tot die tijd liep het sowieso nog niet geweldig tijdens de Players Championship. Bij vier eerdere deelnames werd hij telkens in de eerste of tweede ronde gevloerd

Het deelnemersveld op de Players Championship bestaat uit 128 deelnemers die in bezit zijn van een tourkaart. Indien niet alle 128 tourkaart houders zich voor een Players Championship hebben ingeschreven, mogen spelers van de Challenge Tour Order of Merit het deelnemersveld aanvullen. De uitnodigingen geschieden op basis van de volgorde op de Challenge Tour Order of Merit.

Er was vrijdagavond ook al een kleine opsteker voor Barney doordat hij zich wist te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de German Darts Open. In de Premier League Darts wacht hij daarentegen nog altijd op de eerste overwinning. Na zes speelronden staat Van Barneveld met vier verliespartijen en twee gelijke spelen onderaan.

Van Barneveld is in zijn afscheidsjaar inmiddels afgezakt naar een 34e plek op de wereldranglijst. Alleen goede prestaties brengen hem terug in de top-32, waarmee hij verzekerd zou zijn van een ticket voor het wereldkampioenschap darts in december van dit jaar. Op dat mondiale podium hoopt hij op een waardige manier afscheid te kunnen nemen van zijn sport. Van Barneveld zette darts in de jaren negentig – dankzij zijn eerste wereldtitel bij de BDO – in Nederland op de kaart. De overwinningen zondag in Wigan moeten Van Barneveld in elk geval weer enig vertrouwen geven.

De partijen worden tot en met de kwartfinales gespeeld over best of 11 legs, de halve finales over best of 13 legs en de finale gaat over best of 15 legs. Vanaf de laatste 16 worden alle uitslagen geplaatst. Voor alle uitslagen zie tv.dartconnect.com. PDC tv abonnees kunnen enkele partijen live zien via de stream.

players championshipPOPULAIRE VIDEO'S16 mrt.Veelbesproken ex-prof maakt wereldgoal15 mrt.Swart: Alleen deze man kan Ronaldo afstoppen16 mrt.Dumoulin gaat vechten: Ik ben nog nooit top geweest17 mrt.'AZ wint terecht van vermoeid Ajax'Gerelateerde artikelen17 mrt.DartsBarney: Laatste zeven maanden terugknokken14 mrt.DartsVan Barneveld zwaar in de problemen13 mrt.DartsBarney en Van Gerwen moeten opstaan na mindere fase13 mrt.EntertainmentBARNEY-breuk was ONAFWENDBAAR12 mrt.EntertainmentBarneys minnares is 21 en speelde in pornofilm12 mrt.SterrenDé beelden: hier zoent Barney met jongere vrouwDagelijks het belangrijkste sportnieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.