Van Barneveld direct uitgeschakeld bij European Darts Open – NU.nl

Van Barneveld direct uitgeschakeld bij European Darts Open - NU.nl
Frustraties bij Van Gerwen: Het liep voor geen meter
De 51-jarige Van Barneveld moest zijn meerdere erkennen in de Engelsman Steve Beaton: 4-6. Hij stond weliswaar met 4-3 voor, maar verloor de volgende drie legs.

Donderdag boekte de vijfvoudig wereldkampioen nog zijn eerste overwinning van dit jaar in de Premier League. Hij versloeg in Berlijn de Duitser Max Hopp.

De European Darts Open is het eerste toernooi uit de European Tour. Titelverdediger Michael van Gerwen doet ook mee in Leverkusen. De wereldkampioen had in de eerste ronde een bye en treft in de tweede ronde Mervyn King.

Van Barneveld moet presteren op de European Tour, omdat hij door zijn uitschakeling in de tweede ronde van het WK uit de top zestien van de wereldranglijst is gevallen en daardoor niet langer automatisch is geplaatst voor de majors.

De Zuid-Hollander moet in de top 32 van de Pro Tour Order of Merit (de resultaten op de Players Championships en de Euro Tour-toernooien bij elkaar opgeteld) terechtkomen om zeker te zijn van het WK.

Van Barneveld is bezig aan zijn laatste jaar als professioneel darter. Hij maakte in november na afloop van de Grand Slam of Darts bekend dat hij van plan is om na het komende WK een punt te zetten achter zijn glansrijke carrière.

Michael van Gerwen raakte donderdagavond in Berlijn na een verrassende nederlaag (5-7 in legs) tegen Daryl Gurney zijn koppositie in de Premier League Darts kwijt. Ik ben gefrustreerd omdat ik weet dat ik veel beter kan, liet de nummer één van de wereld weten.

Rotterdam is de perfecte plaats om volgende week alles recht te zetten, vervolgde Van Gerwen, die daarmee doelde op de laatste twee speelavonden in de reguliere competitie. De 29-jarige Brabander speelt op woensdag in Ahoy tegen Peter Wright en een dag later tegen Raymond van Barneveld.

Van Gerwen kwam tegen Gurney tot een gemiddelde van 98 en benutte toch één op de twee kansen op de dubbels. Zijn Noord-Ierse opponent kon ongeveer dezelfde statistieken overleggen en bleef daardoor telkens in de buurt van de Nederlander en zorgde uiteindelijk dus zelfs voor een stunt. Het betekende voor Van Gerwen de tweede nederlaag in de Premier League, eerder verloor hij al van James Wade.

Het wordt voor Van Gerwen erg lastig om de eerste plek te heroveren. Daarvoor is hij afhankelijk van koploper Rob Cross die een voorsprong van twee punten heeft en dus minimaal één van zijn twee aanstaande wedstrijden (tegen Mensur Suljovic en invaller Jeffrey de Zwaan) moet verliezen. Daarnaast moet de drievoudig wereldkampioen zelf zijn partijen winnen. De laatste zes jaar eindigde Van Gerwen bij de reguliere competitie altijd bovenaan. De afgelopen drie edities van de Premier League werden zelfs door hem winnend afgesloten.

Scorend was het gewoon niet goed genoeg. Het liep voor geen meter, verklaarde Van Gerwen direct na afloop voor de cameras van RTL7. Ik gooi onder mijn gemiddelde en hij boven zijn gemiddelde. Het is niet het einde van de wereld, maar je wilt natuurlijk niet verliezen. Het komt omdat ikzelf faal. Daar ben jezelf bij, dan moet je maar beter gooien.

Van Gerwen komt dit weekeinde in Leverkusen nog in actie tijdens de European Darts Open. Daarna volgt dus het dubbele programma in Ahoy. Slechter dan vorig jaar kan ik het daar niet doen, refereerde Van Gerwen aan de nederlagen van toen in Rotterdam tegen eveneens Wright en Barney. Ik moet gewoon mijn wedstrijden gaan winnen. Ik behaal nog niet mijn eigen niveau. Dat hoort er af en toe een keer bij. Daar moet je overheen stappen.

Voor Van Barneveld verliep de zevende speelronde in Berlijn positief. De 51-jarige Nederlander won met 7-3 van invaller Max Hopp en mag daardoor blijven hopen op lijfsbehoud. De hekkensluiter kroop door de zege namelijk dichter naar de veilige achtste plek, die nu nog wordt ingenomen door Michael Smith. De Britse concurrent heeft nog een voorsprong van slechts één punt. De nummer laatst van de ranglijst valt donderdag af. De best acht darters vervolgen hun weg in de Premier League.

Als je Daryl pakt en je wint van Michael dan ga je gewoon verder, denk ik, klonk het hoopvol uit de mond van Barney, die dus moet zien af te rekenen met Daryl Gurney en Van Gerwen. Ik heb echt heel veel zin in Rotterdam. Ook Van Barneveld neemt vanaf vrijdag eerst nog deel aan de European Darts Open. Daar treft hij in de eerste ronde Steve Beaton. Bij een overwinning moet de vijfvoudig wereldkampioen het in de twede schifting opnemen tegen Cross.

Van Gerwen heeft in de eerste ronde een bye en krijgt bij zijn eerste optreden te maken met James Wilson of Mervyn King. Aan laatstgenoemde bewaart hij iets minder goede herinneringen. Onlangs werd hij in de vierde ronde van de UK Open door King uitgeschakeld.

raymond van barneveldpremier league dartsPOPULAIRE VIDEO'S22 mrt.Duitsers zijn in paniek22 mrt.'Oranje houdt geweldige kater over aan 4-0'22 mrt.'Dit is de beste speler van Oranje'21 mrt.Neres moet liedje zingen bij Braziliaanse selectieGerelateerde artikelen15 mrt.DartsVan Gerwen: Het was nog niet geweldig14 mrt.DartsVan Gerwen leert Price een lesje13 mrt.DartsBarney en Van Gerwen moeten opstaan na mindere fase13 mrt.DartsEx-rugbyer Price daagt Van Gerwen uit07 mrt.DartsVan Gerwen verspeelt koppositie in Premier League06 mrt.DartsInvalkracht Henderson geniet van strijd tegen Van GerwenDagelijks het belangrijkste sportnieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.