Inval bij Vink in affaire met vervuild zand kon niet uitblijven – De Gelderlander

Inval bij Vink in affaire met vervuild zand \kon niet uitblijven\ - De Gelderlander
Invallen op meerdere locaties omstreden grondleverancier Vink
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de krant.dg.nl te lezen.

Op vier locaties van het bedrijf, bij een boekhouder en twee automatiseringsbedrijven zijn dinsdag invallen gedaan. Er is onder meer administratie meegenomen. De bedrijven worden verdacht van handelen in strijd met de omgevingsvergunning, valsheid in geschrifte, overtreding van wet bodembescherming en van de wet milieubeheer.

Die constateerden in 2017 verschillende overtredingen bij Vink. Het bedrijf had onder meer in 2015 een partij gereinigd zand van 10.000 ton ten onrechte laten goedkeuren – er was een vervuiling met de giftige stof styreen in gevonden – waarop deze alsnog is toegepast onder nieuwbouwprojecten, waaronder in Veller en Eilanden-Oost. Het zand had niet in de wijken mogen worden toegepast, aldus de omgevingsdiensten. De zaak kwam aan het rollen toen onderzoeksprogramma Zembla er in november aandacht aan besteedde. 

Vink zou tussen 2012 en 2016 grond hebben ingenomen die niet ingenomen mocht worden. De grond was afkomstig van saneringslocaties die vervuild waren met te hoge waarden aan onder meer lood, kwik en minerale oliën. Ook is er mogelijk grond op een verkeerde manier gereinigd.

Om hoeveel grond het gaat wordt onderzocht, maar de schatting van het Openbaar Ministerie is dat het enkele duizenden vrachtwagens betreft.

DUIZENDEN VRACHTWAGENS Vink kon deze grond volgens het OM niet op juiste wijze zelf reinigen. Daarnaast zou de grond niet op de juiste wijze zijn gereinigd voordat deze grond weer werd toegepast. Om hoeveel grond het gaat is onderwerp van onderzoek, maar de schatting is dat het gaat om enkele duizenden vrachtwagens. ,,Door het vermoedelijke gesjoemel is er grond toegepast waarvan de kwaliteit niet gegarandeerd kan worden. Dat is onwenselijk.

Afvalverwerkingsbedrijf Vink kwam in opspraak na een uitzending van onderzoeksprogramma Zembla. Daarin werd onthuld dat het bedrijf tonnen vervuilde grond had gestort in nieuwbouwwijken in Barneveld.

99 PROCENT Op basis van grondonderzoeken van onder meer Royal HaskoningDHV is vervolgens begin dit jaar vastgesteld dat de toegepaste grond voor 99 procent schoon is. Alleen onder de straat Ternate in Eilanden-Oost werd styreen aangetroffen. Deze week zijn de werkzaamheden gestart om op deze plek grond verder te onderzoeken. Dat gebeurt door onderzoeksbureau Tauw, in opdracht van Vink. Morgen wordt al het zand onder de straat verwijderd.

Eerder was het bedrijf al in het nieuws, omdat het de regels overtrad bij de opslag van kunstgrasmatten.

Ook bij een boekhouder en twee automatiseringsbedrijven is administratie weggenomen. Vink wordt ervan verdacht tussen 2012 en 2016 gronden te hebben ingenomen die ze niet mocht innemen. ,,Dit omdat de grond afkomstig was van saneringslocaties die vervuild waren met te hoge waarden aan onder meer lood, kwik en minerale oliën, aldus het Openbaar Ministerie (OM) in een persbericht.