Blokhuis: Vaccinatieconsult Barneveld lichtend voorbeeld – Binnenland – Reformatorisch Dagblad

Blokhuis: Vaccinatieconsult Barneveld lichtend voorbeeld - Binnenland - Reformatorisch Dagblad
Staatssecretaris: Barneveldse aanpak van vaccinatietwijfel is een voorbeeld voor Nederland
Ouders van pasgeboren babys in de gemeente Barneveld hebben een speciaal gesprek met een jeugdarts over vaccinatie. Een goede aanpak om het aantal ingeënte kinderen te vergroten, vindt staatssecretaris Paul Blokhuis. Volgens hem verdient die elders navolging.

In een brief aan de Tweede Kamer noemde Blokhuis deze zomer het Barneveldse initiatief al. Goed dat er op deze manier ruimte is om met ouders het gesprek over vaccinatie in alle rust te voeren, schreef hij. Donderdagmorgen was de staatsecretaris bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Barneveld om zich verder te laten informeren over het vaccinatieconsult op het consultatiebureau.

Het vaccinatiespreekuur is onderdeel van een campagne voor een hogere vaccinatiegraad. In de gemeente Barneveld is 66 procent van alle tweejarige kinderen volledig gevaccineerd; het landelijke gemiddelde ligt boven de 90 procent. Sinds een jaar worden alle ouders na de geboorte van hun kind uitgenodigd voor het gesprek waarin ze hun vragen en zorgen over vaccinatie kunnen voorleggen. Vrijwel iedereen komt naar het spreekuur, dat direct aansluit op het consult voor de baby als deze vier weken oud is.

Wij willen mensen niet overhalen, benadrukken Hans Beks, arts infectieziektebestrijding van GGD Gelderland-Midden, en de jeugdartsen Esther Celebi en Noor Handels. Ouders hebben het beste met hun kinderen voor, daar gaan wij van uit. Ze moeten hun eigen keuze kunnen maken, maar wel gebouwd op betrouwbare informatie.

Tijdens het gesprek kunnen ouders alle vragen stellen. Bijvoorbeeld over hoe het het vaccineren nou werkt en welke ethische bezwaren er kunnen zijn. Soms worden folders meegegeven, soms volgt een extra gesprek. En als er dan uitkomt dat een ouder toch niet wil vaccineren, is dat goed, zegt Van Daalen. “We willen respect hebben voor de overtuiging van mensen.”

Voor sommige mensen is het een ontdekking als ze horen dat ze door hun eigen kinderen te laten vaccineren ook bijdragen aan collectieve bescherming, vertelt wethouder Hans van Daalen (ChristenUnie), partijgenoot van Blokhuis.

Dat zo weinig kinderen in Barneveld gevaccineerd zijn, komt met name door de gereformeerde geloofsovertuiging van veel inwoners. Maar ook doordat veel inwoners niet juist zijn geïnformeerd, weet Van Daalen. “Dat betekent dat het risico op een uitbraak van ernstige kinderziekten hier groot is.” Daarom werd in de Gelderse plaats een nieuwe methode bedacht. 

Of de consulten effect hebben is volgens Beks moeilijk te zeggen. Cijfers daarvan hebben we nog niet. Wel is onze indruk dat de vaccinatiegraad niet verder daalt.

Het spreekuur is geen klassiek spreekuur, maar komt in de praktijk neer op extra tijd die ingeruimd wordt door jeugdartsen om ouders informatie te geven over vaccineren. En dat is hard nodig, vinden ze in Barneveld. Mensen gaan vaak op internet zoeken en dan komen ze allerlei onzinverhalen tegen, waar ze vervolgens hun keuze op baseren, aldus Wendy te Velde van de gemeente Barneveld. Juist door ze ongedwongen te informeren hopen we dat jonge ouders een weloverwogen keuze maken over het vaccineren van hun kinderen.

Het komt voor dat ouders als ze met hun baby komen voor een prik meteen ook een nog niet ingeënt ouder kind laten vaccineren. Beks: Wie uit religieuze overtuiging geen vaccinaties wil, is moeilijk te beïnvloeden, weten we ook uit onderzoek. De reformatorische groep lijkt per generatie wel wat vaccinatiebereider te worden.

Toch heerst er een opgewekte stemming in Barneveld, omdat 98 procent van de jonge ouders gebruik maakt van het vaccinatiegesprek. In dat gesprek krijgen ouders uitleg over het Rijksvaccinatieprogramma en kunnen ze terecht met al hun vragen en twijfels rondom het onderwerp. Naast de extra gesprekken organiseert de gemeente ook met enige regelmaat informatiebijeenkomsten over dit onderwerp. Daarbij is er speciale aandacht voor ethische en Bijbelse aspecten.

De jeugdartsen krijgen de laatste tijd meer vragen over schadelijke gevolgen van inentingen naar aanleiding van informatie van tegenstanders. CJG-directeur Karina van Triest noemt het heel geniepig dat folders van deze zogeheten antivaxxers anoniem in het folderrek bij het consultatiebureau worden neergelegd. Bij woningen waar overduidelijk een baby is geboren wordt soms een nare brief bezorgd met kritische vragen die ouders aan de jeugdarts zouden kunnen stellen. Agressief, oordeelt Blokhuis.

Over het vaccinatieconsult in Barneveld is de staatssecretaris heel positief. Voor andere gemeenten kan deze zorgvuldige werkwijze een lichtend voorbeeld zijn. We moeten ons echter niet alleen richten op de reformatorische kring, waarin de vaccinatiegraad toeneemt. Ik denk ook aan de bakfietsouders in de grachtengordel. En in heel Nederland zijn er vaders en moeders die wat nonchalant denken dat vaccineren niet nodig is omdat die ziekten hier toch niet meer voorkomen.

Kijk, het is natuurlijk de bedoeling dat die vaccinatiegraad omhoog gaat, zegt wethouder Hans van Daalen. Maar we kunnen mensen niet dwingen om een bepaalde keuze te maken. Mensen blijven vrij om een eigen afweging te maken. Maar we willen wel dat dat gebeurt op basis van goede informatie.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.