Van Persie geeft Van Barneveld bijzondere boodschap mee – Telegraaf.nl

Van Persie geeft Van Barneveld bijzondere boodschap mee - Telegraaf.nl
Van Persie adviseert afscheidnemende Van Barneveld positiever te zijn
Rijswijk – Robin van Persie nam dinsdagavond in Rijswijk het eerste exemplaar van de biografie Game Over van Raymond van Barneveld in ontvangst. De topscorer aller tijden van Oranje is een groot fan van de vijfvoudig wereldkampioen darts, die komende maand bij het WK in het Londense Alexandra Palace na 35 jaar afscheid neemt van de sport. Ik hoop voor hem dat hij een heel mooi einde krijgt als darter. Dat heeft hij wel verdiend, vindt Van Persie.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

Een kamer verhuren voor seks gebeurt nog regelmatig. Een huisbaas maakt misbruik van de kamernood en doet een louche voorstel aan een jongedame die dringend een kamer nodig heeft. Ook laten we een taxichauffeur stomdronken in een taxi stappen en stellen we in een kapsalon allerlei impertinente vragen aan een vrouw die voorheen man was. Wie is er hufterproof en durft onze aso’s tot de orde te roepen? Woensdag om 20.25 uur op NPO 3.

Video: Boekpresentatie Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld stopt noodgedwongen met darten: Ik win al vijf jaar geen titels meer

0 Robin van Persie heeft dinsdag Raymond van Barneveld op bijzondere wijze toegesproken bij de presentatie van het boek Raymond van Barneveld: Game Over. De oud-topvoetballer vindt dat de afscheidnemende darter af en toe wat positiever in het leven moet staan.

“Raymond kan hartstikke trots zijn op zijn carrière. Ik denk dat je het ook zo moet benaderen”, richtte Van Persie zich in de goedgevulde zaal van de Sir Winston Club in Rijswijk tot Van Barneveld, vlak voordat hij het eerste exemplaar van het boek in handen zou krijgen.

“Elke sporter verliest meer dan hij of zij wint. Ik ook met onder meer een WK-finale. Je hebt altijd je best gedaan en ontzettend veel prijzen gepakt. Bekijk het positief. Geniet van de vrijheid die je nu krijgt. Je kan de coach van je eigen leven worden, op een heel relaxte manier. Doe dat vooral.”

Rick Nieman maakt een reconstructie van het Europese verbod op wegwerpplastic. In Brussel kan het eindeloos duren voordat een politieke maatregel is genomen. Maar kort voor de Europese verkiezingen lukte het EU-commissaris Frans Timmermans om tien bekende plastic consumentenproducten, zoals plastic rietjes, roerstaafjes en plastic wattenstokjes, rigoureus te verbieden.

Van Persie, die goed bevriend is met Van Barneveld, kreeg een daverend applaus van de zon honderd gasten, onder wie regerend wereldkampioen darts Michael van Gerwen toe behoorde. De zichtbaar emotionele Van Barneveld bedankte Van Persie vervolgens persoonlijk voor zijn komst.

Na het WK aan het einde van het jaar wil de vijfvoudig wereldkampioen stoppen. Dat is geen vrijwillige keuze. “Ik win al vijf jaar geen titels meer. Dan mag het ook duidelijk zijn dat je er een einde aan breidt op een moment dat het jou uitkomt. Het is een noodgedwongen stoppen. Het is niet zo dat ik het leuk vind om te doen.”

“Ik ben ontzettend vereerd dat Robin hier is. Wat een geweldige en fantastische carrière heeft hij ook gehad. Ik weet nog goed dat ik op de tribune stond te dansen en te springen toen hij dat fenomenale kopdoelpunt maakte voor het Nederlands elftal op het WK van 2014 tegen Spanje (5-1-zege).”

De darter zit in een emotionele zware periode. “Het is een rampenjaar geworden, zowel op dartsbasis maar ook op privébasis.” Raymond van Barneveld en zijn vrouw Sylvia gingen dit jaar na 25 jaar huwelijk uit elkaar. Ze hebben twee kinderen samen. “Ook in het een boek is een stukje te vinden over de scheiding.”

Raymond van Barneveld poseert met journalist Jasper Boks, schrijver van het boek Raymond van Barneveld: Game Over. (Foto: Pro Shots)

Raymond van Barneveld brengt vandaag zijn biografie Game Over uit. Daarin wordt de darter gevolgd in de nadagen van zijn carrière en het laat een kant van hem zien die niet veel mensen kennen, legt hij uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is niet altijd alleen de Raymond van Barneveld die bekers naar boven tilt.”

De 52-jarige Van Barneveld is bezig aan zijn laatste jaar als professioneel darter. Hij neemt na het WK in december in Londen afscheid en werd in de afgelopen twaalf maanden op zijn eigen verzoek op de voet gevolgd door journalist Jasper Boks, die over de talloze gebeurtenissen (zijn scheiding, nieuwe liefde, slechte resultaten) een boek schreef.

“Ik heb het boek nog steeds niet gelezen, maar ik weet wel ongeveer wat er gebeurd is. Het was niet het geweldigste jaar uit mijn leven. Jasper mocht alles opschrijven. Ik hoopte natuurlijk op een fantastisch jaar, maar dat werd het helaas niet. Dan moet je ook zo sportief zijn om alles op te laten schrijven”, aldus Van Barneveld.

Ook sportief gezien zit het Raymond van Barneveld al geruime tijd niet mee. “Het regelmatige falen. Jezelf niet meer kwalificeren voor toernooien. Dat komt ook allemaal aan bod in het boek.”

“Het is best wel een zwaar boek geworden, maar we wilden duidelijk maken dat er ook een keerzijde zit aan de glorieuze jaren. Dat je in de put raakt en het niet altijd lukt om daar weer uit te klimmen. Dan moet je in de spiegel kijken en zeggen dat het na tientallen jaren mooi is geweest. En als ik dan zie hoe druk het vanavond is, dan doet me dat heel erg goed.”

Het Openbaar Ministerie gaat een strafzaak beginnen en proberen de supporters van FC Den Bosch die racistische uitlatingen hebben gedaan tegen Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreira…

Van Barneveld werd in het verleden vijf keer wereldkampioen (in 1998, 1999, 2003 en 2005 bij de BDO en in 2007 bij de rivaliserende dartsbond PDC). De Hagenaar is de laatste jaren afgezakt op de wereldranglijst en veroverde met de eindzege in de Premier League of Darts in 2014 zijn laatste grote individuele titel.