Advocaten Klaas Otto leggen werk neer na afgewezen wrakingsverzoek

Advocaten Klaas Otto leggen werk neer na afgewezen wrakingsverzoek
Rechtszaak tegen Otto kan doorgaan na afwijzen wrakingsverzoek
ROTTERDAM/BREDA – Het proces tegen Klaas Otto is tot stilstand gekomen nu de advocaten hun vertrek hebben aangekondigd. Na een afgewezen wrakingsverzoek dinsdagmiddag zagen ze geen andere uitweg, zo vertelden ze in de zaal. Advocaat Louis de Leon is het oneens met het besluit van de rechtbank om het proces gewoon te starten terwijl Otto ziek is. Bovendien vindt de advocaat dat Otto geen fatsoenlijke toegang meer heeft tot het dossier in zijn cel. Maar de bezwaren werden afgewezen. Intussen is de zaak uitgesteld tot 29 maart als er nieuwe advocaten zijn.

De 50-jarige Otto is zelf bij de zitting aanwezig. Zijn advocaat blijft er bij: hij is te ziek. “Hij kan zo geen eerlijk proces krijgen.” Het Openbaar Ministerie wil doorgaan en spreekt van een trukendoos van de advocaten, die blijven er op hameren dat het zo geen eerlijk proces wordt. De wrakingskamer luistert naar de standpunten van alle partijen: advocaten, OM en de gewraakte rechtbank.  

Volgens De Leon is Otto, oprichter van motorclub No Surrender, geestelijk niet in staat om op dit moment terecht te staan. Maandenlang verblijf in een streng detentieregime zou zijn geestelijke vermogens hebben ondermijnd, waardoor hij zijn eigen proces niet kan begrijpen. Daarmee wordt het een oneerlijk proces, zo redeneerde de raadsman. De geestelijke achteruitgang is vastgesteld door een psychiater.

De rechtbank meldde eerder op dinsdagochtend nog dat ze het rapport over de gezondheidstoestand van Otto heeft gelezen. De rechters maken daaruit op dat Otto het proces voldoende begrijpt en meekrijgt. Er is geen schending van het recht op een eerlijk proces, was de boodschap. De advocaat was het niet eens met die beslissing en besloot de onafhankelijkheid van de rechters in twijfel te trekken en ze te wraken.  

In tegenstelling tot vorige week vrijdag is Otto (50) dinsdag wel in de extra-beveiligde rechtszaal in Rotterdam verschenen. Een andere psychiater heeft Otto zeer onlangs gesproken, op last van de rechtbank, om vast te stellen of Otto inderdaad geestelijk te zwak is om terecht te kunnen staan. Volgens deze psychiater is dat niet het geval.

Vrouw Otto ook ziek Otto zit sinds juli 2016 in de cel. “Twintig maanden, dat hakt er enorm in”, benadrukte zijn advocaat nogmaals bij het begin van de zitting. Bovendien heeft Otto een nieuwe klap te verwerken gekregen. Bij zijn vrouw Nancy zijn tumoren ontdekt. De Leon zegt dat Otto niet in staat is te begrijpen wat er gebeurt. “Ik wil uitleggen dat mijn hoofd vol zit”, zei Otto tegen de rechtbank.

Otto wordt onder meer verdacht van afpersing, bedreiging, mishandeling, brandstichting en witwassen. Dinsdag zei hij dat hij een strijd aan het voeren is die hij niet kan winnen. ,,Ik ben er gewoon klaar mee.”

Advocaten Klaas Otto stoppen ermee

Sinds de zomer zit hij in een zwaarder regime in Vught, om beinvloeding van getuigen buiten te voorkomen. In Vught heeft hij minder vrijheden en meer controles. Dat zou hem hebben opgebroken, hij zou geknakt zijn.

Het proces tegen Klaas Otto kan gewoon doorgaan. Dat heeft de rechtbank bepaald. De rechter heeft het verzoek van Ottos advocaat Louis de Leon om opschorting van de vervolging verworpen.

Alles is een strijd Otto vertelde de rechter dinsdag hoe het met hem gaat. “Het interesseert me gewoon niet meer. Alles is een strijd. Ik ben alleen bezig met mijn vrouw. Ze is geopereerd, er zijn kwaadaardige tumoren bij haar ontdekt.” Hij zei dat zijn gezin momenteel voorgaat en wees daarbij naar enkele familieleden, achter kogelvrij glas, op de publieke tribune.

Otto vertelde dat zijn hoofd vol zit met beschuldigingen, ook dat hij een moordenaar zou zijn. Als hij iets leest, is het kort daarna weg zegt Otto. Een arts had al eerder naar hem gekeken,  zag verslechtering en sloeg alarm bij de advocaat. Vrijdag kwam de kwestie naar buiten op de eerste zittingsdag van het proces. Door alle toestanden is er intussen een fore vertraging ontstaan van zeker anderhalve dag.

Rechters in zaak Klaas Otto niet gewraakt

Onderzoeksrapport Het OM betwijfelde vrijdag al of het echt zo slecht gaat met Otto en vermoedt dat het onwil en verzet is. Daarom vroeg de officier van justitie om een onafhankelijk onderzoek. Dat is de afgelopen dagen door een psychiater gedaan. Zijn onderzoeksrapport is maandag ingeleverd bij de Bredase rechtbank.

De rechtbank deelt die visie niet, bleek dinsdagochtend. De Leon vindt dat onbegrijpelijk. Hij trekt de onpartijdigheid van de rechtbank in twijfel.

Wrakingsverzoek van advocaten Klaas Otto afgewezen

Otto staat terecht voor diverse misdrijven waaronder afpersing, zware mishandeling en witwassen. Er is ook een medeverdachte, Janus de V., die voor de rechter staat. De behandeling is afhankelijk van de zaak Otto omdat beide mannen deels van hetzelfde worden verdacht.

Advocaten Klaas Otto (ex-No Surrender) leggen verdediging neer

De wrakingskamer ziet geen reden om aan te nemen dat de rechters in deze zaak bevooroordeeld zijn. Of de zaak nu direct wordt hervat, is nog onbekend

De rechters in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam begonnen vandaag met de beslissing op de vraag of de zaak gewoon doorgang kon vinden. Eind vorige week had advocaat Louis de Leon verzocht om een schorsing van de zaak, zodat Otto tijd zou hebben om op advies uit te zieken. De ex generaal van No Surrender MC zou zijn ingestort. Dit omdat de omstandigheden in de gevangenis hem zwaar vallen.

De Leon liet vrijdag bij aanvang van de inhoudelijke behandeling weten dat Otto symptonen van posttraumatische stressstoornis vertoonde en dat hij niet in staat zou zijn om zijn vervolging te begrijpen.

Dinsdag herhaalde de advocaat deze woorden. Zijn cliënt zou psychisch lijden en daarom moest de zaak tegen hem worden opgeschort. Otto verscheen dinsdag verrassend genoeg wel op de zitting.

In het bijzijn van Klaas Otto zelf heeft de wrakingskamer vanmiddag een beslissing genomen over de gevraagde wraking van de rechters in de strafzaak waarin Otto terecht staat. Het besluit luidt dat de rechtbank door man met de behandeling van deze zaak. Volgens de wrakingskamer is er geen reden om aan te nemen dat de rechters in deze zaak bevooroordeeld zijn.

Otto was in opdracht van de verdediging onderzocht door een psychiater en die stelde vast dat Otto weinig energie heeft, last van zijn kortetermijngeheugen en lijdt aan een vorm van sociale deprivatie. Dat betekent dat hij nauwelijks in staat is om sociale contacten en interactie te onderhouden.

Overigens stond ook de advocaat van Ottos medeverdachte Janus de V. op het punt dat de wraking gerechtvaardigd zou zijn, omdat er een doktersadvies zou liggen. Advocaat Robert van t Land nam dan ook het woord tijdens de behandeling van het wrakingsverzoek.

Klaas Otto in staat om rechtszaak bij te wonen

Dit alles zou het gevolg zijn van het strenge regime waar Otto sinds zeven maanden in vastzit in het huis van bewaring in Vught.

Proces tegen Klaas Otto kan doorgaan

De rechter besloot hierop om de vervolging uit te stellen om een medisch specialist aangesteld door de rechtbank Otto te laten onderzoeken. Die concludeerde dat Otto in staat is om zijn strafproces bij te wonen.

De rechter besloot daarom dat het proces tegen de Brabander door kon gaan. De Leon trok daarop de onpartijdigheid van de rechtbank in twijfel en zag naar eigen zeggen geen andere uitweg dan de rechtbank te wraken.

De 50-jarige Otto zit al ruim anderhalf jaar in voorarrest. De Brabander wordt onder meer verdacht van afpersing, bedreiging, mishandeling, brandstichting en witwassen. Dinsdag zei hij dat hij een strijd aan het voeren is die hij niet kan winnen. Ik ben er gewoon klaar mee.”

Wil jij elke ochtend direct weten wat je s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!


Bergen op Zoom at Twitter: