Dit is de verkiezingsuitslag van Bergen op Zoom – indebuurt Bergen op Zoom – indebuurt

Dit is de verkiezingsuitslag van Bergen op Zoom - indebuurt Bergen op Zoom - indebuurt
Voorlopige uitslag: Forum voor Democratie evenaart VVD met twaalf zetels
De prognose wijkt af van de exitpoll van Ipsos die woensdagnacht nog een overwinning voor de VVD voorspelde en Forum voor Democratie op tien zetels peilde.

Rond 8.30 uur was 94 procent van de stemmen geteld en lag de opkomst op 56 procent. Dat is een stuk hoger dan vier jaar geleden, toen 47,8 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus ging.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9970. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.tubantia.nl te lezen.

Video: Commissaris van de Koningin Jaap Smit over de exitpoll

Nieuwkomer Forum voor Democratie stevent met twaalf zetels af op de eerste grote verkiezingsoverwinning, nadat de partij tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen met twee zetels in de Kamer kwam.

Met de uitslag heeft de kiezer volgens Baudet het “onbenul” van VVD-leider Mark Rutte afgestraft. “Wij sturen een boodschap aan Mark Rutte: FVD langer negeren, dat lukt je nooit”, zei hij.

RoosendaalTussen elf en twaalf uur woensdagavond volgden de uitslagen uit verschillende gemeenten elkaar redelijk snel op. Ook uit Roosendaal was de uitslag nog voor twaalf uur binnen. Forum voor Democratie is daar de grote winnaar. De nieuwkomer is de grootste geworden in de stad, gevolgd door VVD en CDA. Daarmee was Roosendaal de eerste gemeente in onze provincie waar Forum voor Democratie de grootste partij is geworden.

Baudet koos in zijn overwinningsspeech voor een frontale aanval op zijn collega-politici, het onderwijs en journalisten. “We worden kapotgemaakt door de mensen die ons juist zouden moeten beschermen”, zei hij. “We worden ondermijnd door universiteiten en journalisten, door mensen die onze gebouwen ontwerpen.”

Drenthe heeft gekozen: bekijk hier de uitslagen per gemeente

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verliest de meerderheid in de senaat en gaan van 38 naar 31 zetels.

De VVD levert één zetel in, CDA gaat van twaalf naar negen, D66 verliest er vier en komt uit op zes zetels en alleen de ChristenUnie boekt een zetel winst: van drie naar vier zetels.

Opkomst hogerDe opkomst in onze provincie was 52,2 procent. Daarmee scoort Brabant weer het laagst van alle provincies. Wel ligt de opkomst behoorlijk hoger dan vier jaar geleden toen maar 43,6 procent van de mensen die mochten stemmen dat ook echt deed.

Opvallend is dat de PVV fors verliest: van negen naar vijf. Ook de SP levert flink in: van negen van vier. De PvdA weet de schade te beperken en gaat van acht naar zeven.

EindhovenEindhoven was de eerste grote stad waarvan de uitslag bekend werd. De VVD is er de grootste geworden. Gevolgd door GroenLinks, D66, Forum voor Democratie en SP. Die laatste partij was vier jaar geleden nog de grootste in Eindhoven.

Sybrand Buma (CDA) en Rob Jetten (D66) zien dat het politieke landschap nog verder versplinterd raakt. “We zullen meer samen moeten werken”, concludeert Jetten.

Klaas Dijkhoff (VVD) vindt dat FVD nu moet leveren. “Als je zo flink wint, dan moet je verantwoordelijkheid nemen.”Bekijk de verhouding in de Eerste Kamer in onderstaande tool:

CDA grootste partij in Zeeland, Forum voor Democratie in één klap derde

De andere grote winnaar is GroenLinks, dat het zetelaantal ziet stijgen van vier naar negen zetels. Jesse Klaver ziet een sleutelrol weggelegd voor zijn partij. “Vorige week werden er klimaatbeloften gedaan door Rutte. Wij gaan hem aan die beloftes houden.”

Forum grootste, coalitie verliest meerderheid: zo gaat de Eerste Kamer eruitzien

Met het verlies van de meerderheid in de Eerste Kamer is het kabinet voor steun voor de plannen nu afhankelijk van de oppositie.

DRONTEN – Forum Voor Democratie is ook in de gemeente Dronten de grote winnaar van de Statenverkiezingen. De partij van Thierry Baudet kreeg in Dronten 16,2 procent van de stemmen en werd daarmee de nummer twee. Van de grotere partijen was er verder alleen winst voor de ChristenUnie en vooral GroenLinks.

Toch lijkt premier Rutte zich geen zorgen te maken. “We gaan de komende tijd zorgen voor meerderheden”, zegt de VVDer. “Dat betekent veel koffie drinken en nog meer bellen.”

Uitslag Statenverkiezingen in de gemeente Drontenpartij20152019VVD21,1%16,9%Forum voor Democratie-16,2%CDA19,6%14,6%ChristenUnie9,5%9,8%GroenLinks5,5%8,4%PVV10,6%6,9%PvdA7,2%5,8%SP7,4%5,7%D668,8%4,7%50Plus4,8%4,0%Partij voor de Dieren2,7%3,0%SGP2,0%1,9%Denk-0,9%OPA0,5%0,6%Jezus Leeft0,3%0,3%Respect-0,3%

Zoals het er nu naar uitziet kan de coalitie zowel zaken doen met GroenLinks (waarmee het in de senaat op veertig zetels uitkomt) als de PvdA (waarmee de teller uitkomt op 38).

De VVD is net als vier jaar geleden de grootste partij in Dronten, maar leed fors verlies. Ook CDA, PVV, PvdA, SP, D66 en 50Plus moesten in de gemeente Dronten inleveren.

Met de overwinning van het rechts-populistische FVD is het nog maar zeer de vraag of de VVD en CDA blind in zee zullen gaan met de twee linkse partijen.

Verkiezingsuitslag: Forum voor Democratie DE GROOTSTE, VVD eindelijk onttroond!

Baudet stelde eerder als voorwaarde voor zijn steun onder meer dat drie bewindspersonen (minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid) het veld moeten ruimen, dat de klimaatwet van tafel gaat en dat het referendum weer wordt ingevoerd.

Het lijkt niet in de lijn der verwachting te liggen dat de coalitiepartijen met deze eisen zullen instemmen. Gezien de toon van Baudets overwinningsspeech, lijkt FVD op dit moment nog niet voor samenwerking te kiezen.

In Den Haag zijn of komen de fracties in de Tweede Kamer bij elkaar om op de verkiezingen terug te blikken. Fractievoorzitter Jetten van regeringspartij D66 zegt dat FvD zichzelf heeft uitgesloten van samenwerking met de coalitie door standpunten als een vertrek van Nederland uit de Europese Unie en de eis dat er ministers moeten aftreden.

Dit is de uitslag van de verkiezingen in de provincie Zuid-Holland – indebuurt Delft

Met applaus en taart werd Tweede Kamer-fractieleider Klaver van GroenLinks onthaald. “Het kabinet is zijn meerderheid verloren. Dat is precies wat we wilden. Maar nu komt het echt op ons aan.”

De voorlopige landelijke resultaten van de waterschappen worden rond 16.00 uur bekend. De definitieve uitslag wordt op maandag 25 maart bekendgemaakt.

Hans Lammers en zijn zoon Daan hebben een kalverhouderij in het Noord-Brabantse Asten-Heusden. VVD blijft daar de grootste partij, gevolgd door Forum voor Democratie en CDA. De boeren hopen dat die drie partijen samen met een andere partij een coalitie gaan vormen.

Het Gelderse villadorp Rozendaal, ten noorden van Arnhem, heeft bij de verkiezing voor de Provinciale Staten met 79,6 procent de hoogste opkomst gehaald. Volgens een woordvoerder van de gemeente is dit te danken aan de grote betrokkenheid van de kiezers.

“We zijn een klein dorp en de inwoners vinden stemmen heel belangrijk. We hebben altijd hoge opkomstcijfers. Vier jaar geleden hadden we een opkomst van ruim 75,3 procent en in 2011 zon 84 procent. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen ging bijna 96 procent van de inwoners naar de stembus”, zegt ze tegen persbureau ANP.

Rozendaal telt 1655 inwoners. In de gemeente bleef de VVD de grootste partij met 35 procent van de stemmen, gevolgd door D66 (11,7 procent) en GroenLinks (11 procent).

Ontzetting in provinciehuizen, Forum viert elders feest

Nu de Provinciale Staten voor de komende vier jaar grotendeels bekend zijn (bijna alle stemmen zijn geteld), is ook duidelijk geworden dat het niet per se makkelijk gaat worden om provinciale coalities te smeden. In elke provincie zijn minstens vier partijen nodig om aan een meerderheid te komen.

In Groningen moeten zelfs minstens vijf partijen het eens zien te worden over een coalitieakkoord. En voor veel van die coalities zouden GroenLinks en Forum voor Democratie een manier moeten vinden om samen te werken.

De Provinciale Staten van Groningen tellen 43 leden. Voor een meerderheid zijn 22 zetels nodig. PvdA, GroenLinks en Forum voor Democratie staan elk op vijf zetels. Dat betekent dat ze samen vijftien zetels hebben. Daarna komen SP, CDA, VVD en ChristenUnie met elk vier zetels. Twee van die vier partijen zijn nodig om de grootste drie over de grens van de meerderheid te helpen.

Grote winst Forum in exitpolls Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland

“Ongekend”, noemt politiek verslaggever Ron Fresen de overwinning van Forum voor Democratie. Een monsterzege die doet denken aan de manier waarop de LPF ooit zijn intrede deed in de politiek. “Dit is nog nooit voorgekomen, de PVV ging ooit van 0 naar 10 in de Eerste Kamer, maar als dit het eindbeeld is, 12 zetels, dat hebben we nog nooit meegemaakt.”

Dit is de uitslag van de verkiezingen in de provincie Zuid-Holland – indebuurt Rotterdam

Waarom hebben zoveel mensen op de partij van Thierry Baudet gestemd? Dat legt Fresen uit in het onderstaande stuk:

De mensen die in de afgelopen weken de StemWijzer hebben ingevuld, waren vooral geïnteresseerd in zorg en klimaat. Wie de stemhulp invult, kan sommige onderwerpen extra gewicht toekennen, zodat daar bij de einduitkomst rekening mee wordt gehouden.

Vooral sociale onderwerpen (jeugdzorg, eenzaamheid) en duurzaamheid kregen vaak extra gewicht. Mensen waren juist niet zo geïnteresseerd in regionale media en cultuur.

PvdA de grootste, enorme overwinning voor Forum voor Democratie

De StemWijzer was de afgelopen weken in zeven provincies beschikbaar. Volgens de maker, het instituut ProDemos, is de onlinehulp bijna 2,4 miljoen keer ingevuld. Dat is twee keer zoveel als bij de Statenverkiezingen vier jaar geleden, terwijl de StemWijzer toen in tien provincies actief was.

VVD-lijsttrekker Eerste Kamer Jorritsma: “Teleurstellend, maar valt mee”

“Ik hoop heel weinig, maar ik vrees eigenlijk het ergste”, reageert de 17-jarige Liam op de vraag wat de winst van Forum voor Democratie betekent voor het klimaatakkoord. Hij is samen met twee andere leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen heel druk geweest met de organisatie van een klimaatmars door scholieren. Kysia Hekster sprak Liam, Anna en Lynn.

De opkomst bij de Statenverkiezingen lag een stuk hoger dan bij de vorige provinciale verkiezingen vier jaar geleden. Ongeveer 56 procent van alle kiezers is gaan stemmen. Dat is bijna 10 procentpunt meer dan in 2015. In 2011 lag de opkomst ongeveer even hoog als dit jaar.

Bruut ontwaken: Forum grootste partij

De opkomst was het hoogst in Zeeland (60,3 procent) en Utrecht (60 procent). In Noord-Brabant (52,2 procent) en Limburg (53 procent) bleven naar verhouding de meeste mensen thuis.

Teleurgestelde Jorritsma (VVD): hiervan ga ik niet op de tafel dansen

In het Gelderse villadorp Rozendaal, ten noorden van Arnhem, stemde bijna 80 procent van alle inwoners. In Staphorst ging bijna driekwart van alle inwoners naar een stembureau. In Rotterdam stemde 44,9 procent van de kiesgerechtigden.

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie raakt de meerderheid kwijt in de Eerste Kamer. Politiek verslaggever Ron Fresen legt uit welke mogelijkheden premier Rutte heeft om in de Senaat weer aan een meerderheid te komen: