Paul de Jong, Bredase lijsttrekker ziet partijgenoten één voor één opstappen

Paul de Jong, Bredase lijsttrekker ziet partijgenoten één voor één opstappen
Bredase Stadspartij verliest opnieuw twee kandidaten
BREDA – Omar Ben Azzouz, de nummer 8 op de kandidatenlijst van de Bredase Stadspartij, neemt afstand van zijn positie. Dat laat hij weten in een persverklaring. Het is al de zesde kandidaat die de partij verlaat na onthullingen van Omroep Brabant over partijleider Paul de Jong.

Ben Azzouz zegt zich de distantiëren van De Jong en de partij. “Ik weet niks over de achtergrond van De Jong. Omdat ik een baan heb en een studie volg, houd ik me niet teveel bezig met het nieuws”, aldus Ben Azzouz.

Video: Ophoepelen, wegwezen! Bredanaars klaar met lijsttrekker Paul de Jong na onthullingen

Omdat de kandidatenlijst van de partij al is ingediend staat het kandidaat-raadslid tijdens de verkiezingen nog wel op het stembiljet, maar hij roept mensen nu op om niet op hem te stemmen. Hij zegt onder geen enkele voorwaarde voor de partij in de gemeenteraad te gaan.

Geheel toevallig weigerde zijn partij als enige van de dertien een convenant te ondertekenen waarmee bijvoorbeeld openheid over de financiën gegeven wordt, in het leven geroepen om ondermijning van criminelen in de gemeenteraad tegen te gaan. Maar hiermee willen we niks suggereren uiteraard.

Lijst 13: daar komen ongelukken van

Opspraak Partijleider Paul de Jong kwam in opspraak nadat uit onderzoek van Omroep Brabant bleek dat een groot deel van de Bredase politici zich zorgen maken over intimidatiepraktijken van de partijleider. Bovendien zou hij betrokken zijn bij een reeks aan incidenten die vragen losmaakte over zijn betrouwbaarheid als politicus.

Omroep Brabant is er achter gekomen dat veel mensen nog steeds niet hardop over hem durven te praten, bang als ze zijn dat hij straks voor hun deur staat. De angst regeert dat de onderwereld zal infiltreren in de politiek. Gaat dus gezellig worden daar.

LEES OOK: Twee leden Bredase Stadspartij opgestapt na onthullingen over lijsttrekker Paul de Jong

Binnenland Breda bezorgd over 'criminele' lijsttrekker. Redactie 06 maart 2018 – 16:36 Heel de Bredase politiek is in rep en roer want met de verkiezingen voor de deur gaat de Bredase burger mogelijk crimineel gespuis de gemeenteraad in stemmen.

Dinsdag stapten Birgit Giepmans, een van de medeoprichters van de partij, en Mirjam van de Mortel nog op. Andere leden die eerder al openlijk afstand namen van De Jong, zijn Sander Diske van Dijk (nummer 7 op de lijst), Lars Hobma (nummer 10) en Hans Diepenhorst (nummer 17). 

Nu is deze De Jong een oude bekende – hij stond vier jaar geleden tweede op de lijst van Gemeentebelangen – maar hij had, nadat hij niet gekozen werd als raadslid vanwege zijn verleden, beterschap beloofd.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Pushberichten ontvangen bij groot nieuws in jouw regio? Download de gratis apps van Omroep Brabant.

BREDA – Een kandidaat-gemeenteraadslid in opspraak vanwege intimidatie, schulden en een horecaverbod. Over lijsttrekker Paul de Jong van de Bredase Stadspartij is grote onrust ontstaan.

Nou hoeft een politicus met een verleden en zelfs een strafblad geen bezwaar te zijn. Integendeel. Er zijn meer politici die bekend zijn bij de politie. Je mag ook gewoon gekozen worden. Iedereen verdient een tweede kans. Je zou kunnen zeggen dat het zelfs goed is dat de politiek bestaat uit zo veel mogelijk stromingen en geluiden uit de samenleving. De gemeenteraad is immers van iedereen, voor iedereen. Stiekem doen Waar het om gaat is dat je als (gemeenteraads)politicus een publiek ambt bekleedt. Je moet transparant zijn in je optreden, niks verzwijgen, openbaar met elkaar het debat aangaan. Dat is een belangrijke pijler waarop de democratie is gefundeerd. Die transparantie is bij Paul de Jong ver te zoeken: plotseling zeven weken verdwijnen en daarna weigeren toe te geven dat je in de cel zat, dat wekt verbazing.

LEES OOK: Intimidatie, schulden, een horecaverbod: politiek bezorgd over lijsttrekker Bredase Stadspartij

Natuurlijk, ieder mens maakt wel eens een fout. Misschien is er een goede verklaring voor dit gedrag. Maar het hardnekkige zwijgen roept vragen op. Loopt er nog een strafrechtelijk onderzoek tegen De Jong? Zo ja: waarvoor? Moet hij nog vaker zitten? Zo ja, dat tast zijn eventuele raadswerk aan.

Veel vragen, weinig antwoorden Ook weigert de Bredase Stadspartij als enige partij inzage in de financiën van de partij. Maar een reden wordt niet gegeven. Op eigenlijk alle moeilijke vragen komt geen antwoord, ondanks herhaaldelijke verzoeken om uitleg. En dat terwijl duidelijk zeggen wie je bent en waar je voor staat een vereiste is op het publieke podium dat de politiek toch is. Verantwoording afleggen aan inwoners, dat is een van je taken. Zeker als er vragen ontstaan. Een gelikte website met je standpunten is dan onvoldoende. Vertrouwen neemt af Op de eigen site staat de Bredase Stadspartij terecht stil bij een onrustige periode in de Bredase raad en de partijafsplitsingen. De Bredase Stadspartij wil minder kloof tussen politiek en burger. Een einde aan schimmig gedraai. Maar dat vage gedrag is nou net het verwijt dat zijn partijleden en ook buitenstaanders aan Paul de Jong maken. Een deel van zijn achterban heeft de afgelopen weken het vertrouwen in hem opgezegd. Tenminste drie kandidaat-raadsleden willen niks meer met De Jong en zijn partij te maken hebben. Ze voelen zich gebruikt door hem. In het verleden waren er meer partijen die niet met hem in zee willen. Anonieme angstgevoelens “We willen niks met hem te maken hebben”, is te horen in de wandelgangen van stadhuis en stadskantoor. Dat bemoeilijkte de speurtocht naar de gangen van de Bredanaar, van wie de verkiezings-leus wilskracht is. Met die boodschap wil hij medeverantwoordelijkheid gaan dragen voor het bestuur van de stad en de dorpen. Het gemeentebestuur is de laatste jaren belast met extra taken en steeds belangrijker geworden. Dat raadslidmaatschap is geen vrijblijvend baantje. De kiezer mag op 21 maart bepalen wie de verantwoordelijkheid op zich mag nemen: Paul de Jong is een van de kandidaten die je het vertrouwen kan gunnen voor de komende vier jaar. Zijn slogan wilskracht is een goed uitgangspunt, maar sterke ambitie betekent niet dat je ook automatisch overtuigingskracht hebt.   Het is nu zaak voor hem om de inwoners ervan te overtuigen dat er niks geheimzinnigs is rond zijn persoon, kandidatuur en partij. En er is ook daadkracht nodig om te durven vertellen dat je fouten maakte maar nu weer op de goede weg bent. Als het al niet te laat is.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Pushberichten ontvangen bij groot nieuws in jouw regio? Download de gratis apps van Omroep Brabant.


Breda at Twitter: