Zwangere vrouw verliest kort geding tegen Bravis ziekenhuis

De hoogzwangere vrouw die een rechtszaak aanspande tegen het Bravis- ziekenhuis in Roosendaal heeft deze verloren. De vrouw wilde zonder gynaecoloog en onder leiding van haar eigen verloskundige in het ziekenhuis bevallen. Door een eerdere keizersnede en het hoge risico op complicaties vond het ziekenhuis dat onverantwoord.

ROOSENDAAL – Het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal hoeft de verloskundige van een hoogzwangere vrouw niet toe te laten tijdens haar bevalling. Dat heeft de rechtbank in Breda vrijdagmiddag bepaald. De vrouw uit Middelburg probeerde via de rechter af te dwingen dat ze met haar eigen verloskundige mocht bevallen.

Het Bravis ziekenhuis gaf tijdens de rechtszitting donderdagochtend aan hier niet aan mee te willen werken omdat de vrouw volgens het ziekenhuis op basis van medische indicatie in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog zou moeten bevallen. Tijdens de zitting hebben beide partijen hun standpunt toegelicht. Daarna hebben partijen in onderling overleg onder leiding van de rechter getracht tot een oplossing te komen, hetgeen jammer genoeg niet is gelukt.

De Middelburgse overweegt nu om thuis te bevallen of in een ziekenhuis in Amsterdam, met haar eigen verloskundige. Haar advocate laat weten zwaar teleurgesteld te zijn.

De vrouw en haar verloskundige worden gesteund door vrouwenrechtenorganisaties stichting Proefprocessenfonds Clara Wichmann en stichting Geboortebeweging. Onderdeel van de vordering van de vrouw was een overeenkomst die het ziekenhuis zou moeten sluiten met de verloskundige zodat zij op eigen verantwoordelijkheid werkzaamheden in het ziekenhuis zou mogen verrichten. 

De vrouw krijgt binnenkort haar tweede kind. Vanwege slechte ervaringen bij de geboorte van haar eerste kindje wilde ze graag haar eigen verloskundige. Het eerste kind van de vrouw kwam ter wereld met een keizersnede.

Het Bravis Ziekenhuis weigerde de verloskundige toegang, omdat ze niet is aangesloten bij een zorgnetwerk waar het ziekenhuis mee samenwerkt. Het ziekenhuis vond het te riskant voor de vrouw om haar te laten bevallen met haar eigen verloskundige. Dat viel verkeerd bij de vrouw.LEES OOK:  Zwangere vrouw wil bevallen met haar eigen verloskundige, sleept Bravis Ziekenhuis voor rechterEmotiesSamen met een aantal vrouwenorganisaties spande ze een kort geding aan. Daarbij liepen de emoties hoog op. De vrouw voelde zich weggezet als kruidenvrouwtje. Het ziekenhuis vond dat de situatie van de vrouw wordt misbruikt voor een proefproces over de keuzevrijheid van vrouwen bij hun bevalling.

Een hoogzwangere Middelburgse mag van de rechter haar verloskundige niet bij haar bevalling hebben. De vrouw wilde bij haar bevalling in het Bravis-ziekenhuis in Bergen op Zoom gesteund worden door haar eigen verloskundige.

Hoogzwangere vrouw mag van rechter niet met eigen verloskundige bevallen

De volledige uitspraak, met motivatie van de rechtbank, volgt over twee weken. De vrouwenorganisaties overwegen nog in hoger beroep te gaan. 

Vrouw mag van rechter ook niet met eigen verloskundige bevallen

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Pushberichten ontvangen bij groot nieuws in jouw regio? Download de gratis apps van Omroep Brabant.


Breda at Twitter: