Ajax boekt kleine zege op NAC in Breda

Benjamin van Leer kon zaterdagavond niet genieten van het weerzien met zijn broodheer Ajax. De NAC Breda-doelman, op huurbasis actief in het Rat Verlegh Stadion, baalde stevig van de 3-0 nederlaag. “Ik heb gewoon van ze verloren en daar baal ik van. Het geeft iets extras, maar groter dan dat wil ik het niet maken”, zegt Van Leer tegen Voetbal International over het weerzien met de Ajacieden. Ook op een dolletje van André Onana zat hij niet te wachten. “Dat is hoe het gaat. Hij is blij dat hij gewonnen heeft, dat snap ik. Maar ik had daar inderdaad eventjes geen zin in.”

Van Leer richt zich nu volledig op NAC, maar beseft dat er nog wel iets moet gebeuren wil hij ooit onder de lat staan bij Ajax. “Als we heel eerlijk zijn moet het wel iets beter om terug te keren bij Ajax. Een carrière bestaat helaas niet alleen uit hoogtepunten. Je hebt ook mindere periodes. Ik wil niet zeggen dat dit een mindere periode is, maar ik heb weleens beter gespeeld. Naar dat niveau moet ik toe. Daar werk ik keihard voor.”

Ajax kende een makkelijke avond op bezoek bij NAC Breda. De hekkensluiter van de Eredivisie speelde zeer verdedigend en gaf weinig ruimtes weg, maar Ajax was met name in de tweede helft goed in staat om de NAC-defensie te ontregelen en liep dan ook uit naar een 0-3 overwinning.

Zakelijk Ajax wint moeiteloos van NAC

Ajax begon met David Neres als rechtsvoor. De Braziliaan was de logische vervanger van de geblesseerde Hakim Ziyech en mocht zodoende weer eens op zijn geliefde positie beginnen. Met Neres in de basis begon Ajax moeizaam in Breda. NAC speelde ontzettend compact en groef zich bijna de hele eerste helft in rond het eigen zestienmetergebied. Ajax was niet bij machte zich door dit hechte blok van NAC-spelers heen te voetballen en creëerde amper kansen.

NAC zocht ondertussen de grenzen op – en ging er over heen – in de onderlinge duels. Dit resulteerde in pijntjes bij onder meer Dusan Tadic, Nico Tagliafico en Donny van de Beek. Kasper Dolberg kwam verkeerd terecht op zijn rug, maar evenals de eerder genoemde spelers kon ook hij gewoon door.

Vlak voor de rust kwam Ajax toch op voorsprong. Een hoekschop van Lasse Schöne ging voorbij aan Ajax-huurling Benjamin van Leer en werd bij de tweede paal onfortuinlijk in eigen doel gewerkt door Eredivisiedebutant Jethro Mashart. Ajax ging zodoende rusten met een voorsprong, terwijl het zelf nog niet tot serieuze kansen was gekomen.

Na de pauze kwamen de Amsterdammers beter voor de dag. Van de Beek moest zich noodgedwongen laten vervangen door Zakaria Labyad en met de verse kracht binnen de lijnen werd het combinatiespel van Ajax beter. Een kwartier na rust resulteerde dit in de 0-2. Frenkie de Jong gaf de bal voor in de richting van Neres. De Braziliaan legde met het hoofd klaar voor Labyad en de invaller bedacht zich vervolgens geen moment. Vanuit de lucht haalde de rechtspoot in één keer uit. De Marokkaans international raakte de bal perfect en zag deze buiten het bereik van Van Leer in de linkerhoek vliegen: 0-2.

Met de tweede Ajax-treffer was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. NAC kon weinig meer doen dan compact verdedigen en hopen op een snelle uitbraak. Uit één van die uitbraken schoot Mitchell te Vrede in kansrijke positie op André Onana, terwijl de Kameroener eerder al goed redding bracht op een afstandsschot van Gianluca Nijholt.

Omdat Ajax het allemaal wel prima leek te vinden zal de tweede helft niet bepaald de boeken ingaan als een helft om nooit meer te vergeten. De Amsterdammers voetbalden goed, maar nadat drie grote kansen voor respectievelijk Neres (paal), Dolberg (redding Van Leer) en Klaas-Jan Huntelaar (andermaal redding Van Leer) geen doelpunt opleverde, leek Ajax af te stevenen op een 0-2 overwinning. Dit was echter buiten Huntelaar om gerekend, want de ervaren spits maakte er in de slotminuut op aangeven van Tagliafico toch nog 0-3 van.

Van Leer; Sporkslede, Klomp (89 Van Hooijdonk), Koch, Palmer-Brown, Mashart; Rosheuvel, Verschueren, Nijholt, El Allouchi (62 Korte); Te Vrede.

Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico; Schöne, De Jong, Van de Beek (45 Labyad); Neres (90+2 Wöber), Dolberg (81 Huntelaar), Tadic.