Honderden glasplaten op parkeerdek station Breda worden verwijderd – BN DeStem

Honderden glasplaten op parkeerdek station Breda worden verwijderd - BN DeStem
Glasplaten van boombakken op station Breda mogelijk gevaarlijk, daarom worden ze weggehaald
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9920. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.bndestem.nl te lezen.

Het incident in 2018 gebeurde vlak na middernacht. Er waren op dat moment geen omstanders in de buurt. Meteen daarna zijn alle glasplaten regelmatig gecontroleerd. Uit voorzorg is één glasplaat verwijderd, omdat er te veel spanning op stond. Verder werden toen geen problemen ontdekt. "Ondanks uitgebreid onderzoek, is het niet gelukt de oorzaak met 100 procent zekerheid vast te stellen", laat ProRail weten.

Advies- en ingenieursbureau Movares heeft in opdracht van ProRail een contra-expertise uitgevoerd, waarbij is vastgesteld dat de veiligheid op korte termijn is gewaarborgd. Voor de lange termijn willen de betrokken partijen echter geen enkel risico nemen en het glas verwijderen. Dat is vanwege de locatie van de boombakken, die hoog in het plafond zitten, een lastige klus. Om die reden wordt eerst de boombak boven het busstation aangepast. De andere boombakken volgen voor de zomer.

Geen risicoIn opdracht van ProRail heeft advies- en ingenieursbureau Movares nog een contra-expertise uitgevoerd. Daaruit is gebleken dat de veiligheid van de boombakken alleen op korte termijn is gewaarborgd. ProRail wil geen risico nemen en laat daarom alle bakken aanpassen.

Na het incident zijn alle glasplaten direct gecontroleerd. Daarbij is uit voorzorg één glasplaat verwijderd, omdat deze onder te veel spanning stond. Om de veiligheid te waarborgen zijn de glasplaten sinds het incident periodiek geïnspecteerd. Daarnaast werden alle glasplaten nog eens extra gecontroleerd bij harde wind. Daarbij zijn geen nieuwe defecten geconstateerd aan de glasplaten.

Woensdag is bij wijze van proef de eerste glasplaat van de boombak boven het busstation verwijderd. De andere boombakken volgen voor de zomer. ProRail werkt samen met architect Koen van Velsen en andere eigenaren van het station aan een definitieve oplossing.

Meer gebrekenStation Breda heeft een uniek ontwerp. Maar sinds de oplevering zijn er al meerdere gebreken geweest en zijn er aanpassingen gedaan aan het ontwerp. ProRail en NS zeggen hier ontzettend van te balen. In overleg met de gemeente is een adviesbureau gevraagd het station helemaal door te lichten.