Koning Willem-Alexander en Poolse president in Breda aanwezig bij viering 75 jaar bevrijding – BN DeStem

Koning Willem-Alexander en Poolse president in Breda aanwezig bij viering 75 jaar bevrijding - BN DeStem
Koning Willem-Alexander en Poolse president aanwezig bij viering bevrijding van Breda
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9920. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.bndestem.nl te lezen.

BevrijdingsrouteDie dinsdag is er een vrijheidstocht met oud-strijders en historische voertuigen die een route rond het historische stadshart van Breda rijden. De route is geïnspireerd op de tocht van de Poolse bevrijders in 1944 en eindigt met een groot feest op de Grote Markt.

Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Een dag later ontving de Poolse generaal uit handen van burgemeester Van Slobbe voor zijn hele divisie het Bredase ereburgerschap.

In Breda staan verschillende monumenten die de herinneren aan de bevrijding door de Polen, zoals het monument in het Wilhelminapark. De Duitse Panther-tank die de Polen aan de stad schonken, staat aan de andere kant van het park.

Maczek MemorialHet Poolse militaire ereveld aan de Vogelenzanglaan is een begraafplaats met 80 graven van Poolse militairen en aan de Ettensebaan zijn de graven van 160 gesneuvelde Polen én het graf van Stanislaw Maczek. Het in aanbouw zijnde Maczek Memorial aan de Ettensebaan is bedoeld als erkenning voor de Poolse strijders en wordt ook het nieuwe onderkomen voor het Generaal Maczek Museum.