Verdachte jongens (15) weer thuis na beschieten treinen Breda, schade geschat op tienduizenden euros – BN DeStem

Verdachte jongens (15) weer thuis na beschieten treinen Breda, schade geschat op tienduizenden euro\s - BN DeStem
Politie houdt twee jongens (15) aan voor beschieten van treinen bij Breda
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9920. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.bndestem.nl te lezen.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

ANP zoom in NOS Nieuws • Binnenland • Vandaag, 09:14 • Aangepast Vandaag, 11:58 NS-topman: Treinbeschieting was Wilde Westen, laat daders meelopen in trein Het zou goed zijn als de personen die gisteren waarschijnlijk een trein hebben beschoten, een maand bij de NS komen werken. Zo kunnen ze zich “realiseren wat ze aangericht hebben”, zei president-directeur Roger van Boxtel in het NOS Radio 1 Journaal. “Dat heeft meestal de grootste impact.”

110 Twee treinen zijn vrijdagavond beschoten tussen Tilburg en Breda, meldt de politie. Bij de incidenten is niemand gewond geraakt. De politie heeft twee vijftienjarige jongens aangehouden in Dorst, een dorp vlak bij Breda.

De politie hield gisteravond in Dorst twee jongens van 15 aan, die deel uitmaakten van een groepje. De twee hadden een balletjespistool en een gasdrukpistool met stalen kogels bij zich. Ze worden verdacht van het vernielen van twee treinen en het bezit van nepvuurwapen op de openbare weg. Ze worden nu verhoord. Het zijn veer- gas- of luchtdrukwapens die alleen zijn toegestaan voor volwassenen en onder bepaalde voorwaarden.

De jongens hadden volgens de politie balletjespistolen met metalen balletjes bij zich. Ze worden verdacht van het vernielen van de treinen.

Op station Breda arriveerde rond 19.30 uur een intercity met vijf verbrijzelde ramen. Even later kwam ook op station Eindhoven een trein binnen met een kapotte ruit. Volgens de politie werden de treinen op hetzelfde traject geraakt, namelijk tussen Tilburg en Breda.

De politie is bezorgd over het gebruik ervan. “Het feit dat jongetjes van 15 jaar dit soort nepwapens hebben, baart ons zorgen. Je ziet wat voor een ellende het kan veroorzaken als je met metalen balletjes schiet. Het lijkt onschuldig, maar dat is het niet.”

Volgens een politiewoordvoerder waren de ruiten dik genoeg om de kogels tegen te houden. De ruiten bestaan namelijk uit twee delen – een binnenruit en een buitenruit – en alleen de buitenruiten zijn beschadigd. Alle vijf de verbrijzelde ruiten van de Bredase trein bevinden zich aan één zijde. De zegsman vertelt dat de politie de incidenten “hoog opneemt”.

Ooggetuigen melden op Twitter dat er ook gaten in andere delen van de Bredase trein zitten, waaronder de locomotief.

Het Bredase treinincident vond plaats vlak voordat de trein het station binnenreed, zegt een NS-woordvoerder. Het is nog onduidelijk wanneer de Eindhovense trein precies geraakt is, maar volgens de zegsvrouw gebeurde dit waarschijnlijk op een eerder tijdstip. Het treinverkeer is niet verstoord geweest.

De politie meldt dat beide treinen “apart gezet” zijn en rechercheurs de wagons zaterdag verder zullen onderzoeken.

President-directeur Roger van Boxtel reageerde (nog voor de arrestaties) vlammend op het incident: “Trein beschoten tussen Tilburg en Breda. Gelukkig geen slachtoffers, maar zijn we in Nederland mentaal aan het ontsporen? Mensen die conducteurs of hulpverleners neerslaan, mensen die treinen beschieten… Daders opsporen en fors straffen: dit moet stoppen!”, twitterde hij.