Gerechtshof: Hudsons Bay Breda moet openblijven tot medio 2021 – BN DeStem

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9920. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.bndestem.nl te lezen.

AMSTELVEEN – Hudsons Bay Nederland heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat maakte de winkelketen vanavond bekend.

De Canadese warenhuisketen Hudsons Bay Company (HBC) maakte half september bekend voor het einde van het jaar uit Nederland te vertrekken. Hudsons Bay heeft vijftien winkels in Nederland en circa 1400 mensen in dienst. Het destijds afgesloten sociaal plan voor het personeel blijft onveranderd van kracht.

Beide verhuurders vroegen de rechter enkele weken geleden om Hudsons Bay een dwangsom op te leggen. Ze eisten 100.000 euro voor elke dag, of elk dagdeel, dat het warenhuis de winkels dichthoudt, met een maximum van 50 miljoen. Ook eisten ze dat Hudsons Bay per direct alle verwijzingen naar de naderende sluiting verwijdert, zodat ondubbelzinnig duidelijk is dat de winkel in het gehuurde open blijft voor publiek. Op dat laatste staat een dwangsom van 50.000 euro per dag, die kan oplopen tot 1 miljoen euro.

De onderneming kan, vanwege een gerechtelijke uitspraak en voortvloeiende dwangsommen, zijn crediteuren naar eigen zeggen niet langer gelijkelijk behandelen. In overleg met de bewindvoerder wordt gekeken of de winkels, zoals eerder aangekondigd, tot het einde van het jaar kunnen openblijven. De inmiddels begonnen opheffingsuitverkoop gaat gewoon door, zo staat in een verklaring.

Joost Pijpker 29 november 2019 om 17:10 Leestijd 3 minuten Foto Novi Zijlstra Het afscheid is al maanden geleden aangekondigd, en in de winkels is de opheffingsuitverkoop inmiddels volop gaande. Maar als het aan twee vastgoedeigenaren ligt waarvan Hudsons Bay zijn panden huurt, moet de warenhuisketen zijn filialen nog zeker twee jaar openhouden. De verhuurders houden vast aan afspraken die zijn gemaakt in de huurcontracten, waarin Hudsons Bay heeft toegezegd de winkels minstens vijf jaar uit te baten.

Een woordvoerster kon desgevraagd niet aangeven op welke basis de dwangsommen zijn afgegeven en welke partijen worden geraakt door het uitstel van betaling. Hudsons Bay heeft onder meer nog leveranciers en betalingsverplichtingen vanwege het vastgoed dat langjarig wordt gehuurd.

Maar zelfs al zou Hudsons Bay door een faillissement ontkomen aan zijn verplichting om de panden nog twee jaar uit te baten – en de dwangsommen die daarbij horen – dan nog blijft de rekening enorm. Bij de halfjaarcijfers in september bleek namelijk dat het bedrijf in Nederland jaarlijks zon 75 miljoen Canadese dollar aan huur betaalt. De verplichting om die som nog acht jaar lang door te betalen kost het bedrijf dus sowieso nog 600 miljoen Canadese dollar, omgerekend 409 miljoen euro.

Topman Jeroen Lokerse van vastgoedonderneming Cushman & Wakefield gaat er nog steeds vanuit dat Hudsons Bay zich aan de gemaakte vastgoedafspraken houdt. Cushman treedt als adviseur op voor het grootste deel van de verhuurders van Hudsons Bay. Die hebben nog voor vele miljoenen aan langjarige huurgaranties uitstaan bij het Canadese Hudsons Bay Company (HBC). Afspraken zijn afspraken, als je die maakt dan moet je je daar aan houden, zo benadrukt hij. Lokerse bevestigde wel dat het contact tussen de vastgoedeigenaren en Hudsons Bay heel minimaal is.

HBC maakte half september bekend voor het einde van het jaar uit Nederland te vertrekken. Hudsons Bay heeft vijftien winkels in Nederland en circa 1400 mensen in dienst. Het destijds afgesloten sociaal plan voor het personeel blijft onveranderd van kracht.