30.000 stuks plastic soup opgeruimd

Tijdens de opruimactie Cleanup Day hebben vrijwilligers in Nederland gisteren tienduizenden stuks zwerfafval opgeraapt. Het gaat vooral om sigarettenpeuken, flesjes, blikjes, rietjes en fastfood- en sigarettenverpakkingen.

Deelnemers konden via een speciale app een foto van elk stuk zwerfafval uploaden en daarbij aangeven wat het was, van welk materiaal het was gemaakt en waar het was gevonden. Dat is gisteren 35.000 keer gedaan.

De organisatie, de Plastic Soup Foundation, vroeg de deelnemers om al het vuil dat ze tegenkwamen vast te leggen met hun telefoon. Daaruit bleek dat de top vijf van gevonden afval bestond uit:

Michiel Princen van de Plastic Soup Foundation noemt het een groot succes, ook omdat de teller nog loopt. “Vandaag komen er nog veel fotos binnen die gisteren zijn gemaakt, maar nu pas worden verstuurd. Het is een enorm aantal. Het betekent dat veel mensen het serieus hebben genomen.”

Iets meer dan 60 procent van het gevonden afval was van plastic (ook in sigarettenpeuken zit plastic). Daarna volgden papier en metaal/aluminium. 

De app waarmee het zwerfafval wordt geregistreerd bestaat al een jaar of drie. In totaal zijn er zon 400.000 stuks zwerfafval geregistreerd. Daaruit blijkt dat er vooral veel ligt rond scholen, sportvelden, stations, fietsroutes en bij op- en afritten.

Duizenden mensen hebben gisteren samen meer dan 35.000 stuks zwerfafval opgeruimd in Nederland. Ze namen deel aan de opruimactie World Cleanup Day.

Princen: “Het ligt op plekken waar veel mensen komen en het zijn vooral verpakkingen van producten die je ter plekke gebruikt. Zo was ik laatst in Zuid-Limburg en in de berm langs de mooie klimmetjes zag ik heel veel wikkels van energierepen.”

Door de app wordt ook duidelijk welke merken vooral zwerfafval veroorzaken. Jeroen Dagevos van de stichting: “Het is natuurlijk ook een stok om mee te slaan. Je weet het tot op merkniveau.”

Princen: “Ik denk dat fabrikanten er vanzelf ongemakkelijk van worden als hun merk hoog in de lijsten van zwerfafval staat.” Het meeste afval dat gisteren werd getagd was van Marlboro, McDonalds en Red Bull.

De Plastic Soup Foundation is groot voorstander van statiegeld op kleine plastic flesjes, maar wil ook dat bijvoorbeeld snoepfabrikanten hun producten niet meer in plastic wikkeltjes verpakken. Dagevos: “Bij snoep is vet papier een goed alternatief. Daar zat het vroeger ook in. Natuurlijk is papier in het milieu ook ongewenst, maar het effect is veel minder schadelijk.”

DEN HAAG – Deelnemers aan de World Cleanup Day hebben zaterdag in heel Nederland zeker 35.000 stuks zwerfafval opgeruimd. De opruimactie is onderdeel van een wereldwijde dag om zoveel mogelijk afval op te ruimen. De Plastic Soup Foundation maakte de totale opbrengst zondag bekend.

Met behulp van een speciale app fotografeerden de deelnemers gevonden items. Daarna stelt de app vast om wat voor zwerfafval het gaat en wat de herkomst is. Volgens een woordvoerder valt het aantal gevonden stuks zwerfafval fors hoger uit omdat niet alle deelnemers steeds die app gebruikten.

Het meest gevonden stukje afval in Nederland zijn sigarettenpeuken, gevolgd door blikjes en verpakkingen. Het meest gevonden materiaal is plastic (61 procent) en papier (21 procent). Marlboro is het meest getagde merk, gevolgd door McDonalds en Red Bull.