Binnen week diagnose van prostaatkanker bij Reinier Haga in Delft

Binnen week diagnose van prostaatkanker bij Reinier Haga in Delft
Nieuw prostaatkankercentrum bundelt disciplines in één locatie
REGIO – Binnen twee dagen een afspraak en binnen een week uitslag of je prostaatkanker hebt. Dat is vanaf deze week mogelijk in het Prostaatkankercentrum van De Reinier Haga Groep (RHG) in Delft. In dit centrum werken specialisten van het Reinier de Graaf ziekenhuis, het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis samen.

De snelle diagnose die het centrum biedt is uniek in Nederland. Nieuwe patiënten kunnen binnen twee dagen voor een afspraak, onderzoek en uitslag bij het RHG terecht. Hiermee wordt voorkomen dat de patiënt onnodige bezoeken aan het ziekenhuis brengt. Ook onnodige onzekerheid wordt voorkomen, binnen een week weet de patiënt waar hij aan toe is, verklaart bestuursvoorzitter Martin van Rijn van het RHG.

Beste resultaat in de sector De urologen van Reinier de Graaf en het Haga Ziekenhuis opereren al enige tijd gezamenlijk met de Da Vinci-operatierobot, met succes. Vorig jaar is gestart met een nieuwe operatietechniek. Dankzij deze neuro-safe operatie hebben patiënten 50 procent minder kans op continentie- en potentiestoornissen als gevolg van een prostaatoperatie. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met de gespecialiseerde Martini Klinik uit Duitsland, een autoriteit op het gebied van prostaatkankerzorg. De verdere concentratie en specialisatie in het Prostaatkankercentrum zorgt voor een stijging in het aantal operaties, wat leidt tot nog betere resultaten in de komende jaren.  

Het centrum is toegankelijk voor alle mannen, na doorverwijzing van hun huisarts. Als de diagnose prostaatkanker is, dan maakt het RHG samen met de patiënt een behandelplan. Vervolgens wordt er besloten of de behandeling in Delft in het RHG plaatsvindt of dichter bij het huis van de patiënt, mocht deze bijvoorbeeld uit Groningen komen.

Goed nieuws voor prostaatkanker patiënten Van Rijn is trots op de komst van het gespecialiseerde centrum: De komst van dit centrum is goed nieuws voor prostaatkankerpatiënten uit heel Nederland. Het is toegankelijk voor alle mannen na doorverwijzing van hun huisarts. Het is fantastisch dat wij patiënten bij onzekerheid zo snel duidelijkheid kunnen bieden. Als de diagnose prostaatkanker is, dan maken we samen met de patiënt een behandelplan. Vervolgens beslissen we met elkaar of de behandeling in ons centrum of dichter bij huis plaatsvindt.  

De urologen van Reinier de Graaf en HagaZiekenhuis opereren sinds vorig jaar met een nieuwe operatietechniek. Hiervoor werden vaak alle zenuwen bij een operatie weggehaald. Dankzij de zenuwbesparende operatie hebben patiënten 50 procent minder kans op continentie- en potentiestoornissen als gevolg van een prostaatoperatie.

Jaarlijks wordt er in Nederland bij meer dan 10.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. In meer dan 70 procent van de gevallen gaat het om mannen ouder dan 65. In 2016 overleden 2.768 mannen aan prostaatkanker meldt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

De Reinier Haga Groep (RHG) opent op 16 april de deuren van een prostaatkankercentrum. Binnen dit centrum werken alle betrokken specialismen van het Reinier de Graaf ziekenhuis, het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis in één team, één ruimte en vanuit één locatie aan multidisciplinaire prostaatkankerzorg.

Dat schrijft de RHG in een persbericht. Het prostaatkankercentrum is gevestigd in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, maar richt zich op patiënten met prostaatkanker door heel Nederland.

Alle grote zorgverzekeraars volgen vanaf 2019 de verhoging van de minimumnorm voor prostaatverwijderingen. Dat betekent dat ziekenhuizen minimaal honderd prostaatoperaties per jaar moeten uitvoeren zodat kwaliteit van de behandelingen steeds hoger wordt. Zorgverzekeraars willen dat diagnostiek, behandeling en nazorg van prostaatkanker alleen nog worden uitgevoerd door multidisciplinaire teams waarin alle betrokken professionals zijn gespecialiseerd in prostaatkanker. De RHG gaat nog een stap verder met de opening van een gespecialiseerd centrum op één locatie, waar alle disciplines aanwezig zijn om elke dag voor prostaatkankerpatiënten te zorgen.

Een van de mogelijkheden die het centrum biedt is snel-diagnostiek. Nieuwe patiënten kunnen er binnen twee dagen terecht. Dat voorkomt onnodige bezoeken aan het ziekenhuis en onnodige onzekerheid. De patiënt binnen een week waar hij aan toe is. Precisiediagnostiek wordt steeds belangrijker voor het stellen van een nauwkeurige diagnose en het kunnen bepalen van de juiste behandeling. De MRI-scan en weefselbiopten spelen hier een toenemende essentiële rol. Deze specialistische MRI-techniek maakt het mogelijk om gerichter biopten te nemen en zo een eventuele tumor beter te vinden.

De urologen van Reinier de Graaf en het Haga Ziekenhuis opereren al enige tijd met de Da Vinci-operatierobot. Vorig jaar is gestart met een nieuwe operatietechniek. Dankzij deze neuro-safe operatie hebben patiënten 50 procent minder kans op continentie- en potentiestoornissen. De verdere concentratie en specialisatie in het Prostaatkankercentrum zorgt voor een stijging in het aantal operaties. Dat kan leiden tot nog betere resultaten in de komende jaren.


Delft at Twitter: