Nieuwe VS-ambassadeur Pete Hoekstra officieel in functie

Opgegroeid in Holland Hoekstra bleef wonen in de stad die ooit werd gesticht door Nederlandse calvinisten. Die geschiedenis is niet vergeten in Holland. Als het gezin Hoekstra last had van heimwee, kon er bijvoorbeeld een bezoekje gebracht worden aan het familieattractiepark Dutch Village. Bezoekers kunnen daar een ritje maken in een reuzenrad in de vorm van een windmolen, een klompendans bekijken en een blokje kaas eten. 

Wat doet een ambassadeur? Nederland heeft twee jaar geen Amerikaanse ambassadeur gehad. Timothy M. Broas nam in januari 2016 ontslag omdat hij meer tijd wilde besteden aan zijn gezin in de Verenigde Staten. 

'Liefde voor Nederland' Hoekstra heeft ook 'echt liefde voor Nederland', zegt Post: "Hij heeft zich als politicus jarenlang ingezet voor een goede relatie met Nederland. En hij komt ook uit een gebied waar de Nederlandse tradities echt gekoesterd worden. Zijn liefde voor Nederland is niet ineens ontstaan nu." 

'Belangrijk om tekst en uitleg te kunnen krijgen' VVD-Kamerlid Han ten Broeke laat een 'educatief, opvoedkundig traject' voor de nieuwe ambassadeur graag over aan andere partijen. "Als ambassadeur treedt hij op als de vertegenwoordiger van zijn land, niet als politicus. Het is belangrijk om weer een Amerikaanse vertegenwoordiging in Nederland te hebben. De voorspelbaarheid van de Amerikanen is er onder Trump niet groter op geworden, dan is het belangrijk om tekst en uitleg te kunnen krijgen van één van zijn vertrouwelingen."

@Nieuwsuur to new US ambassador: "You mentioned [..] that there are no go-zones in the Netherlands and that cars and politicians are set on fire." Pete Hoekstra: "I didn't say that. That's actually an incorrect statement [..] fake news." Hmm, let's have a look at the footage — pic.twitter.com/vlstN9vhSK

Den Haag at Twitter: