Verdachte ontkent misbruik 12-jarige: ‘Alleen geknuffeld en gezoend’

Verdachte ontkent misbruik 12-jarige: \'Alleen geknuffeld en gezoend\'
Verdachte misbruik Emily (12) vrijgelaten
Het Openbaar Ministerie verdenkt de 18-jarige verdachte uit de vermissingszaak van de 12-jarige Emily uit Grootegast ook van ontucht met het minderjarige meisje. De rechtbank laat de man uit Den Haag, ondanks deze nieuwe beschuldiging, voorlopig vrij uit voorarrest.

De 12-jarige Emily uit Grootegast verdween vorig jaar oktober spoorloos. Nadat de vader via Facebook alarm had geslagen, werd het meisje enkele dagen later in een woning in Den Haag gevonden, in het bijzijn van de 18-jarige Raad A. De man zit sindsdien vast.

Tijdens een pro forma zitting bij de Haagse rechtbank maakte het OM dinsdag bekend dat de Hagenaar ontucht gepleegd zou hebben met Emily. De officier van justitie verzette zich daarom tegen vrijlating van de man uit voorarrest. ,,Zijn handelen heeft zeer ernstige consequenties gehad”, zei de officier tegen de Haagse rechtbank. ,,Het gaat erg slecht met Emily.” De advocaat van de familie van Emily bevestigde dat. ,,De zaak heeft een diepe impact op de familie.”

De verdachte ontkent ontucht gepleegd te hebben. Hij zei dat hij alleen maar vriendschap zocht met het meisje. ,,Ik wilde gewoon met haar omgaan”, zei hij dinsdag op de zitting. De man wordt naast de ontucht beschuldigd van onttrekking van het destijds 12-jarige meisje aan het ouderlijke gezag. Via Whatsapp zou hij haar overgehaald hebben met hem mee te gaan. Maar volgens de verdachte heeft zij hem juist vaak gevraagd om haar op te halen.

Uit een rapport van de psychiater blijkt dat er een geringe kans is dat de verdachte nog eens in de fout gaat. Voor de Haagse rechtbank was dat dinsdag reden om de Hagenaar, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak op 9 mei, voorlopig vrij te laten. Dit tot ontzetting van de familie van Emily. ,,Dit kan toch niet waar zijn”, reageerde een geëmotioneerd familielid.

De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag de achttienjarige Raad Al D., verdacht van misbruik van een twaalfjarig meisje uit Grootegast, op vrije voeten gesteld. Volgens de rechtbank zijn er geen gronden om de man langer vast te houden.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Hagenaar Al D. ervan dat hij ontucht heeft gepleegd met het meisje. Zij verdween op 31 oktober vorig jaar nadat ze de bus van Grootegast naar Groningen had genomen.

Haar vader plaatste een oproep op Facebook, die meer dan 90.000 keer werd gedeeld. Op 2 november vond de politie het meisje in een woning in Den Haag, waar de verdachte verbleef. Hij werd gearresteerd.

De Hagenaar zou WhatsAppcontact met het slachtoffer hebben gehad, waarin hij aandrong op een ontmoeting. Hij zou van Den Haag naar Grootegast zijn gereisd om het meisje op te halen.

In een kort verklaring zei Al D. dinsdag dat de band met het meisje puur vriendschappelijk was en dat hij niets heeft gedaan.

Zijn advocaat Cansel Car had de rechtbank om vrijlating verzocht. De rechtbank deelde haar mening dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat Al D. opnieuw de fout in zou gaan, als hij op vrije voeten zou komen. Gevaar voor herhaling was de enig overgebleven grond waarop de verdachte in voorarrest zat.

De vrijlating is tegen de zin van de officier van justitie. Volgens haar beseft de verdachte niet wat hij heeft gedaan, ondanks de ernstige gevolgen. Met het meisje gaat het ‘heel slecht’, aldus de officier.

De zitting dinsdag was een tussentijdse. De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt vermoedelijk op 9 mei.


Den Haag at Twitter: