ADDIE WISSE – Groep de Mos verslikt zich in Haagse ouderen

ADDIE WISSE – Groep de Mos verslikt zich in Haagse ouderen
Groep de Mos: Bewoners krijgen huilbuien van het parkeerbeleid
Groep de Mos rekent zich rijk, maar liefst 10 zetels denken ze te halen. Niet logisch want ze hebben een deel van hun achterban aan de kant gezet: namelijk de ouderen. Als fusie partij Groep de Mos/Ouderen Partij Den Haag haalden ze bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen 3 zetels, als we het eerlijk verdelen zit daar dus 1,5 zetel bij afkomstig van de ouderen partij.  Vorig jaar kondigde Kraft van Ermel (raadslid en hét ouderengezicht van Groep de Mos) aan ermee te stoppen, vierde Jong de Mos haar eenjarig bestaan en verdween het predicaat ouderen partij. En al deed Richard de Mos eerder de uitspraak dat 50plus als nieuwe deelnemer in Den Haag geen zetels zou wegsnoepen, het lijkt toch aannemelijk dat een deel van de ouderen zal overstappen. In de laatste peiling staat 50plus inmiddels op 2 zetels.

De naam van Groep de Mos lijkt nog steeds op die van een fusiepartij, alleen noemen ze zich nu Groep de Mos/Hart voor den Haag. Maar was dat laatste niet de leuze van de Haagse Stadspartij (HSP) in 2014? Denken ze de kiezers van de HSP zo voor zich te winnen? Is dat de reden voor hun steeds linkser wordende stemgedrag in de raad? De HSP staat op 3 zetels verlies in de peilingen, zou inderdaad de helft hiervan overstappen naar Groep de Mos en zo het verlies van de ouderen compenseren?

Maar behalve dat Groep de Mos geen ouderenpartij meer is, is het al helemaal geen stadspartij. Groep de Mos is een partij voor ondernemers in Den Haag. Iedereen die lid wordt krijgt een ledenkaart waarmee je korting krijgt bij de ondernemers die Groep de Mos sponsoren. In ruil ijvert Groep de Mos zich om op te komen voor deze ondernemers in de raad, door het stellen van vragen en het indienen van moties, iets wat duidelijk neigt naar cliëntelisme. Toch weinig aanlokkelijk voor teleurgestelde HSPers om te stemmen op een partij met haast Amerikaanse toestanden.

En die andere ondernemerspartij, de VVD, die lacht ze keihard uit vanwege hun slecht onderbouwde financiële paragraaf. Hun infrastructuur plannen en het bereikbaar houden van de stad wordt namelijk betaald met de verkoop van de aandelen Eneco. Iets wat nog helemaal niet zeker is en al helemaal niet voor het prijskaartje dat Groep de Mos er aan hangt.

Vooralsnog horen we veel geblaat maar zien we weinig wol. Ik denk echter dat Groep de Mos zich nog wel eens zou kunnen verslikken in de Haagse ouderen. Een jaar geleden zei Kraft van Ermel nog: Met onze samenwerkingspartner Groep de Mos, kunnen we dé grootste partij van Den Haag worden. Die kans hebben ze volgens mij gemist. Daarbij, de enige echte stadspartij en ouderenpartij is natuurlijk de PVV, want die luistert wel naar de inwoners en die gooit de verzorgingshuizen voor de ouderen niet dicht maar weer open.

DEN HAAG – Groep de Mos/Hart voor Den Haag gaat voor 10 zetels in de Haagse gemeenteraad. Dat zei Richard de Mos vrijdagochtend bij Muijs in de Morgen op Radio West. 'We hebben de ambitie om de grootste partij van Den Haag te worden.' In de peilingen staat de partij op zes zetels, maar als 'we met onze campagnebus in de wijk zijn, dan worden we overal heel warm ontvangen en ik denk dan ook dat we groter gaan worden dan de peilingen voorspellen.'

Richard de Mos wil na de verkiezingen dan ook de stad meebesturen en als we de grootste worden, dan kan dat ook. Groep De Mos zal daarvoor moeten samenwerken met partijen die in het huidige college zitten. Volgens Richard De Mos is dat geen probleem.

We hebben in het verleden al samengewerkt, bijvoorbeeld bij het afschaffen van de eigen bijdrage voor de dagbesteding. Daarvoor hebben we samengewerkt met de PvdA en de Haagse Stadspartij. De komst van Legoland daarvoor hebben we samengewerkt met de VVD en het CDA. We kunnen samenwerken en we gaan ook samenwerken. We moeten wel compromissen sluiten en een lekker wijntje schenken als we een coalitie vormen. En ik kan je verzekeren dat het Groep de Mos wijntje een lekker wijntje wordt, aldus Richard de Mos vrijdagochtend op Radio West.


Den Haag at Twitter: