Politie redt niet meer uit zee

Politie redt niet meer uit zee
Politie zorgt voor handhaving en veiligheid aan de kust
DEN HAAG – Agenten van de strandpolitie op Scheveningen en Kijkduin worden niet meer speciaal getraind om reddingen op zee uit te voeren. Dat meldt de politie. Ook worden er geen boten meer ingezet.

De brandweer en de reddingsbrigade zijn volgens de politie verantwoordelijk voor het toezicht op de mensen die de zee ingaan. Brandweer en reddingsbrigade gaan die taak volledig op zich nemen.

Volgens Mark Beeloo van de Reddingsbrigade Den Haag zal er deze zomer vrijwel niets veranderen. De politie patrouilleert toch nog op het strand en kan bij een reddingsactie eventueel assisteren. Hij noemt daarbij als voorbeeld een lijnredding, waarbij iemand van de reddingsbrigade aan een lijn de zee ingaat. De agenten kunnen dan op het strand helpen met het binnenhalen van de lijn. Het is niet zo dat er nu minder mensen gered kunnen worden, zo zei hij tegen Omroep West.

De naam Kustdetachement komt te vervallen. Agenten werken onder de naam Toezicht Kust. De strandpolitie zal deze zomer geen speciaal uniform dragen. Tussen juni en september worden de agenten ingezet. Ze opereren vanaf strandposten op Scheveningen en Kijkduin met speciale strandjeeps.

Regio Den Haag – De kustgemeenten in het werkgebied van de politie-eenheid Den Haag kunnen ook de komende zomer weer rekenen op de komst van extra politiemensen. Net als in de afgelopen jaren worden tussen juni en september agenten uit vrijwel de hele regio ingezet aan de kust. Zoals altijd richt de politie zich op haar taak: het handhaven van de openbare orde en het toezicht houden op de veiligheid van inwoners en bezoekers.

Al vele jaren werkte de politie-eenheid Den Haag met een zogenoemd Kustdetachement op en rondom het strand, de verschillende boulevards en in de duinen. Het werkgebied omvat de kust van de gemeenten Westland, Den Haag, Wassenaar, Katwijk en Noordwijk. Voor het Kustdetachement vormde het reguliere politiewerk – toezicht houden en handhaven – altijd al de hoofdtaak: gewoon politiewerk op een bijzondere plek, het strand.

De brandweer en vrijwillige reddingsbrigade zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de mensen die de zee ingaan. Om hen hierin te ondersteunen, werden de agenten die in het voormalige Kustdetachement werkten getraind om ook reddingen op zee te kunnen uitvoeren. Deze training is nu komen te vervallen omdat de brandweer en reddingsbrigade deze taak volledig op zich gaan nemen. Overigens zal de politie in noodsituaties eventuele drenkelingen waar mogelijk altijd helpen, bijvoorbeeld als de reddingsbrigade of brandweer niet in de buurt is. Agenten doen dit ook in het reguliere werk buiten het strandseizoen.

De politiemensen die deze zomer toezicht houden in het kustgebied werken niet meer in afwijkende politiekleding, maar treden op in het reguliere politie-uniform. Ook gebruiken zij geen boten meer. Verder verandert niets aan de inzet: in de zomermaanden zijn extra politiemensen beschikbaar voor het politiewerk aan de kust. Hun inzet wordt centraal gecoördineerd vanuit het politiebureau in Scheveningen. De naam Kustdetachement komt te vervallen, de agenten werken onder de noemer Toezicht Kust.

Net als in voorgaande jaren vormt deze groep politiemensen gedurende twaalf aaneengesloten weken het aanspreekpunt voor bijvoorbeeld reddingsbrigade, handhavingsteams of strandtenthouders. Om hun werk overal te kunnen doen, beschikken de agenten over strandjeeps. Ook maakt de politie deze zomer weer gebruik van de strandposten in Kijkduin en Scheveningen. De wijze waarop de politie-eenheid Den Haag nu het toezicht in de kustgebieden organiseert, komt overeen met de werkwijze van de politie in veel andere kustgebieden en met de werkwijze zoals die ook buiten de zomerperiode plaatsvindt.

Ten opzichte van vorig jaar worden deze zomer iets minder politiemensen vrijgemaakt voor het extra toezicht in de kustgebieden. Dit is mogelijk omdat bij de inzet van de agenten meer wordt gekeken naar de tijdstippen en momenten waarop behoefte is aan extra toezicht. Is het druk op het strand, dan worden er extra agenten ingezet. Is het slecht weer en blijven bezoekers weg, dan juist minder. Daarnaast kunnen deze politiemensen waar nodig terugvallen op de agenten van de verschillende teams die sowieso ook al langs de kust werken. Ook zet de politie tijdens diverse grote evenementen, zoals het Vuurwerkfestival in Scheveningen, extra personeel in.


Den Haag at Twitter: