NN CPC Loop Den Haag sluit de stad grotendeels af

Tienduizenden lopers komen vandaag, zondag 11 maart, naar Den Haag voor de 44ste editie van de NN CPC Loop. Omroep West is er de hele dag bij, op TV, radio, de site en de app.

De City-Pier-City (CPC) Loop is een sinds 1975 jaarlijks terugkerend hardloopevenement in Den Haag met als hoofdafstand de halve marathon (21,1 km). Naast deze afstand zijn er ook wedstrijden over 5 en 10 km en zijn er jeugdlopen van 1 en 2,5 km.

U gebruikt een adblocker.Als u de online krant wilt lezen en/of de advertenties wilt zien moet u deze uitzetten!

De regionale omroep Omroep West doet uitgebreid verslag van het evenement. Tussen 9.15 en 17.45 uur is het evenement live te volgen via TV West en de website van de regionale omroep. ’s Avonds is vanaf 20.00 uur in TV West Sport een uitgebreide samenvatting van de dag te zien op TV West. Deze wordt daarna elk uur herhaald tot maandagmorgen vroeg.

Vandaag vindt de 44e editie van de NN CPC Loop Den Haag plaats. ,,Houd u er rekening mee dat veel wegen tijdens de wedstrijd zijn afgesloten voor verkeer, trams en bussen worden dan opgehouden of rijden een alternatieve route. De omleidingen starten rond 12.00 uur. Het evenement zal tot ongeveer 17.15 uur duren”, aldus een politiewoordvoerder. 

TV West is te ontvangen via diverse digitale tv-aanbieders. De televisiezender is landelijk te zien bij aanbieder Ziggo op kanaal 798. De zender is wereldwijd online live te volgen.

Bent u met het openbaar vervoer: Voor reizigers van en naar Scheveningen rijdt bus 59 via de halten Centraal Station/Schedeldoekshaven, Zwolsestraat (vervangende halte voor de halte Kurhaus) en Zwarte Pad een snelbusdienst elk kwartier van 14.00 tot 17.30 uur.

Op 89.3 Radio West hoor je elk half uur een bijdrage vanaf het Malieveld en het parcours. In het liveblog houdt de omroep de liefhebber op de hoogte  van het belangrijkste nieuws over de CPC. Radio West is in de regio Zuid-Holland te ontvangen via FM en DAB+, diverse (digitale) radiopakketten en wereldwijd via Internet.

Wegafsluitingen: Hieronder vindt u een overzichtskaart met de richttijden van de wegafsluitingen. Opmerking: Deze wegafsluitingen zijn richttijden, het kan voorkomen dat een wegafsluiting eerder dicht of later open gaat.

Zondag brengt @omroepwest de hele dag in beeld voor een uitgebreide samenvatting!

📺 TV West Sport🕗 Vanaf 20:00 uur🛋️ Beentjes omhoog🏅 Medaille om je nek pic.twitter.com/OQbwOxOTEN

Heb je zelf foto’s, filmpjes of mooie verhalen? Mail ons dan op online@omroepwest.nl.

Elk jaar lopen tienduizenden sportievelingen door Den Haag. Samen zij zijn sterk, samen voelen zij de pijn én samen zijn zij de helden van Den Haag. Zondag 11 maart is alweer de 44ste editie van de CPC loop en vandaag kijken wij terug naar de rijke historie van het loopevenement.

6. De oudste marathonrenner was de 101-jarige Fauja Singh. Hij liep in 2012 de London Marathon in een tijd van 7 uur en 49 minuten. De oudste vrouw die ooit een marathon heeft uitgelopen is Gladys Burril. Zij was 92 toen ze de marathon van Honolulu liep in een tijd van 9 uur en 53 minuten.

De 10 leukste hardloopweetjes voor de CPC Loop 2018

Voel je het? Iedereen lijkt wel koorts te hebben, de CPC-koorts. In de weken voor de City-Pier-City is ineens heel Den Haag aan het hardlopen. Dit is dan ook hét loopevenement van onze stad waar elke inwoner wel een keer aan heeft meegedaan. De basisschoolkinderen lopen 1 of 2,5 kilometer terwijl de oudere sportievelingen voor de langere uitdagingen gaan.

REGIO – Ga je de CPC lopen zondag? Of sta je langs de route aan te moedigen? Als je dan een beetje indruk wilt maken, moet je deze hardloopfeitjes even lezen. Wist je bijvoorbeeld dat je 1,8 kilogram vet moet verbranden om een centimeter van je taille af te halen?

Op 12 april 1975 werd de eerste editie van de City-Pier-City gelopen. De wedstrijd was toen 15 kilometer lang. Het parcours begon bij het Lange Voorhout en de finish was in de Prinsestraat. Met de tijd is daarin veel veranderd. Toen waren de winnaars vooral Nederlandse atleten, pas in de jaren 90 werden het de Kenianen die de marathons wonnen.

Volg de NN CPC Loop zondag via de livestream en liveblog op onze website, de Omroep West app, radio of op tv. Van 09.15 tot 17.15 kun je live meekijken en om 20.00 wordt er een samenvatting uitgezonden in TV West Sport.

De eerste winnaar van de CPC was Henk Kalf. De atleet liep de 15 kilometer in 42 minuten en 53 seconden, al bleek achteraf het parcours wel 500 meter korter te zijn. Henk kreeg voor het winnen van de race een draagbare tv. Dat was toen een populaire prijs net als nu een mobiele telefoon.

Aan de eerste race, van dus 14,5 kilometer, deden zon 150 atleten mee en 500 recreanten. Later werd de loop uitgebreid naar de halve marathon en nu zijn er zelfs vier afstanden: 1, 2 ½, 5, 10 en dus de 21,1 kilometer.

Tegenwoordig is het vrij normaal dat vrouwen mee doen aan een halve of hele marathon. Maar zo gewoon was dat drie decennia geleden niet. In de jaren 60 liepen bijvoorbeeld veel vrouwen stiekem mee, zij schreven zich in onder een valse naam. In de jaren ’70 werden vrouwen, in Amerika, voor het eerst toegelaten bij de marathon en in ’72 stond er bij de Olympische Spelen voor het eerst de 1500 meter voor vrouwen op het programma.  Het NK marathon voor vrouwen werd pas in 1981 gehouden.

Eén jaar eerder mochten vrouwen al meedoen aan de cpc. Marja Wokke was de eerste vrouw die zich inschreef. Zij was toen één van de beste marathonloopsters van Nederland. In Den Haag liep zij een tijd van 1.13.59. Daarmee was zij, op dat moment, de snelste vrouw ter wereld.

Het parcour van de CPC staat bekend als snel. Het record heeft een tijd, vanaf 1993, op naam van Benson Masysa gestaan. Hij liep de halve marathon in 1 uur en 24 minuten. In 2007 verpulverde Samuel Wnajiru dat record toen hij een wereldrecord liep van 58 minuten en 33 seconden! Misschien wordt dat record dit jaar wel verbroken want één van de deelnemers Stephen Kibet heeft al eens een halve marathon in 58.54 gelopen. Spannend! Bij de vrouwen staat het CPC-record op naam van Lornah Kiplagat. Zij liep de halve marathon in 2000 in 1 uur, 6 minuten en 56 seconden.

Het is moeilijk te voorspellen wat voor weer het in maart is. De ene keer is de lente al volop begonnen en de andere keer kunnen we nog de ijzers onderbinden. In 2013 was één van de koudste edities. Die zondag 10 maart was de koudste 10 maart sinds 1931. In Den Haag lag de gevoelstemperatuur rond de -3, brrrr.  En het jaar daarna was het volop lente. In de stad was het zon 16 graden en hadden de lopers het zelfs erg warm.

Loop jij dit jaar mee met de CPC en vind je het leuk om in onze eregalerij te komen? Stuur dan je mooiste, leukste of gekste CPC-foto op naar [email protected].


Den Haag at Twitter: