James Rungaru (Kenia) wint NN CPC Loop

James Rungaru (Kenia) wint NN CPC Loop
Keniaan Runguru winnaar City-Pier-City Loop
DEN HAAG – De NN CPC Loop in Den Haag is zondag gewonnen door James Rungaru. De Keniaan liep de halve marathon in 59 minuten en 41 seconden. Rungaru liep het grootste deel van de race samen met zijn landgenoot Leonard Langat, die uiteindelijk op drie seconden tweede werd.

Rungaru en Langat rekenden al vroeg in de wedstrijd af met topfavorieten Stephen Kibet, Kenneth Kipkemoi en Vincent Romo. Rungaru liep vrijwel de hele wedstrijd op kop, in de laatste meters nam hij afstand van Langat en zegevierde in een eindtijd die ruim een minuut langzamer is dan het parcoursrecord.

Dominic Kiptarus (Kenia) werd derde in 1:00.07. Kibet werd vijfde achter Japhet Korir. Kipkemoi werd slechts zestiende, Romo finishte niet. Beste Nederlander is Khalid Choukoud. De Hagenaar werd dertiende in 1:03.38. Nick van der Poel (25ste, 1:07.06) en Ola Sakshaug (32ste, 1:07.31) maakten het Nederlandse podium compleet.

Maja Neuenschwander uit Zwitserland won de vrouwenwedstrijd in 1:10.46. Genet Gashie Beyene en Zewdnesh Ayele uit Ethiopië werden tweede en derde in 1:11.52 en 1:12.42. Jill Holtermann (vijfde) is de beste Nederlandse in 1:13.52.        

Den Haag was tijdens de 44e NN CPC Loop Den Haag een feest voor jong en oud. De voorjaarsklassieker van Nederland was weer een jaarlijks terugkerende afspraak voor ruim 40.000 lopers. Met een winnende tijd van 59:36 op de NN Halve Marathon noteert het evenement tevens een internationale toptijd.

Een brede kopgroep van acht man liep een stabiele eerste 10 km en daarmee werd de basis gelegd voor een snelle finishtijd. Net voor de boulevard op Scheveningen pakte Keniaan James Rungaru de leiding en alleen zijn landgenoot Leonard Langat wist bij te blijven. In de laatste kilometers volgde een spannend slot. Toen beide atleten de befaamde Boorlaan op liepen bleek een voorsprong van 3 seconden genoeg voor de overwinning voor Rungaru. Met zijn toptijd van 59:38 noteerde hij een persoonlijk record en de zesde wereld seizoentijd. Leonard Langat liep een knappe 59:41. Andere Keniaan Dominic Kiptarus kwam als derde over de finish in 1:00:07. Bij de vrouwen won de Zwitserse Maja Neuenschwander in een nieuw persoonlijk record van 1:10:46. Al na 5 km wist zij haar twee Ethiopische concurrenten voor te blijven en ze gaf dat de hele race niet meer uit handen. Op gepaste afstand liep Genet Beyene in 1:11:52 naar een tweede plaats en Zewdnesh Ayele kwam in 1:12:42 als derde over de finish. 


Den Haag at Twitter: