De beste markt van Nederland? Die vind je in Den Haag!

Binnen de branches textiel en kleding en tweedehands artikelen is de grootste afname te zien, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH).

“Niet langer is de warenmarkt de vanzelfsprekende aankoopplaats voor goedkope producten”, aldus het rapport. De marktondernemers hebben last van onder meer supermarkten, discountketens en webwinkels.  

De foodsector op de markt is de afgelopen tien jaar wel met ongeveer duizend bedrijven gegroeid. Dit past in een bredere trend: ook de omzet vanuit de foodbranche in de detailhandel als geheel neemt toe. Consumenten staan vaker stil bij de herkomst en duurzaamheid van hun voedsel.

Door Redactie op Dinsdag 13 maart 2018 13:07   Algemeen   nederland, gemeenten, cvahBron: Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel

In 2017 telde de ambulante handel ongeveer 11.200 ondernemers. Daarnaast werkten nog zon achtduizend mensen in loondienst op de markt.

De CVAH trekt dezelfde conclusie, marktkramen met eten doen het juist wel beter. "Binnen de sector zijn wisselende geluiden te horen", zegt de organisatie. "Het marktaandeel nam afgelopen jaren steeds een beetje af. Maar het lukt een behoorlijk aantal ondernemers om omzetgroei te realiseren, vooral op het gebied van eten."

De ambulante handel neemt met ongeveer 2 miljard euro bijna 2 procent van de totale detailhandelsomzet voor zijn rekening. Aan het begin van dit millennium was dat met circa 2,8 miljard euro nog zon 4 procent. Wel is de omzet de laatste jaren stabiel.

In 2017 telde Nederland zo’n 11.200 marktondernemers, het aantal schommelt al een aantal jaar rond de 11.000. "De uitkomsten verrassen ons niet", zegt Henk Achterhuis, voorzitter van de CVAH in een reactie. "Wij staan in goed contact met de ondernemers en weten wat er speelt."

Volgens het onderzoek ligt er een belangrijke uitdaging in het aanspreken van nieuwe doelgroepen. Momenteel vormen ouderen de grootste bezoekersgroep. De “nieuwe oudere” is echter ook gewend in winkels en online inkopen te doen.

Warenmarkten zouden zich bijvoorbeeld kunnen onderscheiden van grotere winkels en webwinkels door zich te profileren als ontmoetingsplek binnen een dorps- of stadscentrum.

Sinds 1992 organiseert de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel, de CVAH, deze verkiezing om het marktwezen in Nederland onder de aandacht te brengen. De markt is niet meer hetzelfde als pakweg een tien jaar geleden vindt het CVAH. “Wie de markt tegenwoordig bezoekt komt niet enkel meer voor de boodschappen, maar ook voor de gezelligheid. Nergens zijn de vis, de groente en fruit, de noten en vleeswaren zo vers als op de markt.”

In Den Haag is dit jaar de beste grote markt van Nederland te vinden. De Haagse markt liet hiermee Hoorn en Beverwijk achter zich in de categorie grote markten met vijftig of meer kooplieden. In de categorie middelgrote markten won Dinxperlo. De beste kleine markt (1 tot 29 kooplieden) van 2018 staat in Bergen, maakt de CVAH dinsdag verder bekend.

De verkiezing is voor de 26ste keer gehouden. De CVAH organiseert de verkiezing om het marktwezen in Nederland onder de aandacht te brengen.

De vereniging wil de markt blijven promoten als de gezellige markt voor koopjes met professionele verkopers, met verstand van zaken. Hiervoor is dus sinds 1992 de verkiezing Beste Markt van Nederland. Dit jaar hebben tien markten de finale van de verkiezing gehaald. Er wordt gestreden om de titel in drie categorieën.

DEN HAAG – De Haagse Markt is uitgeroepen tot 'de beste grote markt van Nederland'. Dat maakte de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel dinsdagmiddag bekend.

Steeds meer markten zijn zich ervan bewust dat in deze tijden van internet en grote winkelcentra het niet meer vanzelfsprekend is dat de consument de markt bezoekt. Deze bewustwording heeft geleid tot een nieuwe, pro-actieve marktbenadering en dat heeft weer geleid tot totale vernieuwing van de markten in Nederland. Wie de markt tegenwoordig bezoekt komt niet alleen meer voor de boodschappen, maar ook voor de gezelligheid, leuke en verrassende win-acties en vooral de verse producten. De marktondernemers hebben zich in korte tijd geprofessionaliseerd. Om deze ontwikkeling aan te moedigen is de verkiezing Beste Markt van Nederland in het leven geroepen.

Haagse Markt is beste van Nederland

De CVAH organiseert de verkiezing van de beste markt van Nederland al voor de 26e keer. De vereniging wil hiermee het marktwezen in Nederland onder de aandacht te brengen. De Haagse Markt rekende in de categorie grote markten – dit zijn markten waar vijftig of meer kooplieden staan – af met Beverwijk en Hoorn.

In 2017 was de Haagse Markt ook in de race voor de titel, maar verloor toen van Dordrecht. “Vorig jaren waren er een aantal verbeterpunten, die zijn goed opgepakt. De verstandhouding met de gemeente is heel erg verbeterd en er wordt onderling veel meer samengewerkt. Samen staan ze sterker” aldus jurylid Martie Bleker.

Eind januari maakte de driekoppige jury een ronde over de markt. Daarbij werd gelet op zaken zoals diversiteit, hygiëne en de bereikbaarheid van de markt. Het viel jurylid Martie Bleker destijds al op dat de verbeterpunten die een jaar eerder waren aangegeven – toen de Haagse Markt het nog moest afleggen tegen de markt in Dordrecht – goed waren opgepakt. Bleker wees onder meer op de verbeterde communicatie met de gemeente en het feit dat er inmiddels veel meer wordt samengewerkt.

Voor de 26e keer is dit jaar de verkiezing Beste Markt van Nederland’ gehouden. In de categorie Grote Markten (markten met 50 of meer kooplieden) is de Haagse Markt de winnaar! Een prachtig cadeau voor deze populaire markt, die dit jaar ook nog eens haar 80ste verjaardag viert.

Wethouder Boudewijn Revis (Buitenruimte, VVD) van Den Haag is trots op de titel: Revis: Dat is nog eens een prachtig verjaardagscadeau voor de Haagse Markt. Ik feliciteer de hardwerkende ondernemers. Zij hebben het succes verder uitgebouwd. De vernieuwde markt heeft zijn vruchten afgeworpen.

LEES OOK: Marktlieden Haagse Markt verrast door bezoek Koning Willem-Alexander


Den Haag at Twitter: