Gemeentemuseum Den Haag genomineerd voor Webby award

DEN HAAG – Het Gemeentemuseum in Den Haag maakt kans op een Webby Award, de Oscar voor de digtale wereld. Naast het Gemeentemuseum zijn ook het Rijksmuseum en tv-maker Arjen Lubach genomineerd. In totaal maken dit jaar 32 Nederlanders, Nederlandse bedrijven en reclamebureaus kans op de prijs in een van de vele categorieën.

Het Gemeentemuseum is genomineerd voor de opzet en het uiterlijk van de Mondriaanwebsite. Het Rijksmuseum maakt kans op de Webby Award vanwege de SnapGuide, een interactieve tour waarmee iemand met zijn smartphone door een deel van het museumcollectie kan struinen.

Tv-maker Arjen Lubach is met zijn filmpje Netherlands second, een satirische reactie op Donald Trumps motto America first, in de race voor de award. De Webbys worden op 14 mei in New York uitgereikt.

Netherlands Second genomineerd voor internet-oscar

LEES OOK: Coco Chanel, Mary Quant en Vivienne Westwood; expositie over girl power in de mode

Intussen kennen we allemaal het filmpje ‘Netherlands Second’ van ‘Zondag met Lubach’ wel. Het is een internationale hit geworden, die nu ook nog eens is genomineerd voor een Webby Award.

Het filmpje maakt kans op een prijs in de categorie ‘Film & Video viral’.

Lees ookLubach is de laatste die lacht: tienduizend Nederlanders verwijderen Facebook

De uitreiking van de prijs, die ook wel de internet-oscar wordt genoemd, is op 14 mei in New York. De jury kiest de winnaar uit, maar ook het publiek mag stemmen (tot en met 28 april). We kunnen dus allemaal hard ons best doen, zodat het programma deze prestigieuze prijs wint. De prijs is ook een mijlpaal voor de VPRO, want het is de eerste keer dat een programma van deze omroep in de running is voor de prijs. De Webby Awards zijn een initiatief van International Academy of Digital Arts and Sciences. Ze worden sinds 1996 uitgereikt.

Het bekende filmpje van Lubach ging hartstikke viral, het werd vele tientallen miljoenen keer bekeken. Ook in de Amerikaanse media en in andere landen waren er veel kijkers. De hit werd zelfs nagedaan door veel landen, die op hun manier ook een boodschap naar Donald Trump wilden zenden.


Den Haag at Twitter: