Waarom staat het originele beeld van koning Willem II niet in Den Haag?

U gebruikt een adblocker.Als u de online krant wilt lezen en/of de advertenties wilt zien moet u deze uitzetten!

Op maandag 23 april vindt de eerste geRAAKt!-week plaats op de Gerth van Wijkschool in Den Haag. Tijdens deze week bieden het Holland Dance Festival en ADO Den Haag in de Maatschappij een gezamenlijk en uniek educatieprogramma voor groep vier t/m acht van het primair onderwijs, waarin dans én voetbal centraal staan en gezondheid en talentontwikkeling belangrijke themas zijn.

Voordat het beeld van Willem II- dat nu op het Buitenhof staat- werd geplaatst heeft op die plek een ander beeld gestaan. Beeldhouwer E.F. Georges had namelijk de koning staand afgebeeld. Toen dat kunstwerk in 1854 werd onthuld sprak iedereen er met veel lof over. 66 jaar later wilde men dat er een nieuw standbeeld kwam. De reden is onduidelijk, er gaan geruchten dat de mensen het beeld van de Utrechtse Georges gewoon lelijk vonden. Het is toen voor 1000 gulden verkocht aan de gemeente Tilburg. Het tweedehandsje staat daar nu op het Heuvelplein.

Dans en voetbal hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Tijdens de geRAAKt!-weken ontdekken leerlingen de overeenkomsten en komen zij spelenderwijs in aanraking met de waardevolle elementen die dans en voetbal bevatten voor hun ontwikkeling. Bewegen en gezond leven bijvoorbeeld, maar ook samenwerken, zelfvertrouwen opbouwen en jezelf presenteren. De activiteiten tijdens de geRAAKt!-week vinden plaats op school maar ook in het theater én bij de thuisbasis van ADO Den Haag, het Cars Jeans Stadion.

Voordat we aan het mysterie beginnen, is het handig om te weten wie Willem II was en wat hij voor Nederland heeft betekend. In het kort: Willem Frederik George Lodewijk is in 1792 in Den Haag geboren en in 1849 in Tilburg gestorven. Oké, dat was heel kort. Er is in die tussentijd natuurlijk heel veel gebeurd. Willem was de oudste zoon van Willem I der Nederlanden, later de koning. Hij is opgeleid tot militair en heeft in Spanje, met het Engelse leger, tegen Napoleon Bonaparte gevochten. Het lukte hen om Napoleon te verbannen naar Elba.

Danny Bakker trapt de allereerste kick-off van de geRAAKt!-week af door symbolisch de geRAAKt!-vlag te overhandigen en het startsein te geven voor de diverse dans- en voetbalactiviteiten die bij de Gerth van Wijkschool die week op het programma staan.

Later reisde Willem terug naar Nederland waar hij in 1815 officieel troonopvolger van zijn vader werd. In datzelfde jaar vocht hij mee in de slag bij Waterloo waarin Napoleon officieel werd verslagen. Willem II is op dat slagveld gewond geraakt en zijn paard is daar gestorven. Een leuk weetje. Willem hield heel erg van zijn paard en kon er dan ook geen afstand van doen. Hij heeft het beest laten opzetten. Door zijn strijd tegen Napoleon vond men Willem II een erg dappere vorst. In 1840 werd hij uiteindelijk koning der Nederlanden

geRAAKt! is een initiatief van Holland Dance Festival en ADO Den Haag en is vormgegeven in overleg met de Haagse aanpak gezond gewicht, Lekker Fit, Gezonde school en de GGD. Meer informatie over geRAAKt! is te vinden op www.holland-dance.com/geraakt.

Particulieren én organisaties kunnen vriend van ADO Den Haag in de Maatschappij worden en daarmee onze activiteiten steunen.


Den Haag at Twitter: