Dit weekend barbecueën? In deze Haagse parken mag het

Dit weekend barbecueën? In deze Haagse parken mag het
Mag je nou wel of niet BBQen in de Goudse parken?
Sateetje, speklapje, lekker worstje erbij en wat gegrilde groenten – barbecueën is niet alleen verrukkelijk, maar ook nog eens heel gezellig. Niet zo gek dus, dat we straks weer massaal naar de Rotterdamse stadsparken trekken met een zak kolen en een pak hamburgers onder onze arm. Mocht je lekker wat op de barbecue willen gooien dit weekend, let dan op het volgende:

Barbecueën in de open lucht is op de meeste plekken in Rotterdam toegestaan. Het mag zolang het geen gevaar, hinder of overlast oplevert voor de omgeving. Er gelden wel een paar regels om ervoor te zorgen dat dit veilig gebeurt en het park schoon blijft.

Mag je nou wel of niet BBQen in de Goudse parken?

Natuurlijk moet je de bovenstaande regels in de mooie Rotterdamse parken naleven en rekening houden met andere mensen die ook van het bos willen genieten. Let op: In het Kralingse Bos, Het Park, het Vroesenpark en het Zuiderpark is het alleen toegestaan te barbecueën in de daarvoor speciaal ingerichte barbecuezones. Je mag dus niet overal met je sixpack en je braadworsten gaan zitten. Waar er gebarbecued mag worden staan speciale borden om dit aan te geven, in deze gebieden staan ook de metalen containers waar je kolen in kunt gooien. In het Kralingse Bos mag dit bijvoorbeeld op de velden bij het strand (hier staan ook gratis openbare toiletten en waterkranen) en op de velden langs de Kralingse Plaslaan.

MAG DAT: barbecueën in de parken van Delft?

Wist je trouwens dat het Zuiderpark in Charlois het grootste park van Nederland is? Zo uitgestrekt dat je zelfs de stad niet meer hoort: 430 voetbalvelden groot is het! Midden in het Zuiderpark ligt het avontureneiland, een enorm speelterrein met glijbanen, indrukwekkende klimconstructies, klauterstenen en in het piratennest. Het zwemwater is er schoon en voor de kleintjes is er een poedelstrandje.

Oh ja en dan nog dit: De burgemeester behoudt zich het recht voor om bij langdurige droogte of brandgevaar het barbecueën te verbieden. Oftewel, als het lang heet en droog is, kan het zijn dat burgemeester Aboutaleb ons een barbecueverbod oplegt. Laten we hopen dat dat niet nodig is. Tot die tijd: eetsmakelijk!

De grootste BBQ-plek van Delft is natuurlijk de Delftse Hout. Goed nieuws: een BBQ aansteken mag daar gewoon het hele jaar door, behalve tussen 21 december en 3 januari. Verder zijn er natuurlijk nog wel wat regels aan verbonden. Zo moet je minimaal twee meter van de struiken af zitten, moet de barbecue dertig centimeter boven de grond zijn, op een stabiele ondergrond staan en mag je geen wegwerp-barbecue gebruiken. Je moet natuurlijk wel je troep netjes opruimen én na 22.00 uur mag je geen harde muziek draaien of herrie maken.

Volgens de voorspellingen komt het zonnetje weer terug. De eerste barbecue van het seizoen vinden wij altijd het lekkerste. En hoe gezellig is het om in een parkje of op het strand met je vrienden te barbecueën?! Indebuurt heeft alle plekken in Den Haag voor je op een rijtje gezet waar dit zonder problemen mag.

Ook in andere parken mag je gerust een worstje braden. Volgens de APV van Delft is open vuur verboden, maar vuur voor koken, bakken en braden niet – mits je geen schade veroorzaakt, gevaarlijke taferelen uithaalt of hinder oplevert voor de omgeving. Ook hier geldt weer: de brandweer kan beslissen wanneer het níet veilig is. Tijdens een langdurige hittegolf, bijvoorbeeld. Op dat moment is het wel verboden je barbecue aan te zetten.

De barbecueplekken zijn door de gemeente zo uitgezocht dat je rustig kunt bbq’n in een mooie omgeving. Zonder dat omwonenden en andere bezoekers van het park overlast hebben. Iedereen blij! Ook staan er bij de barbecueplekken extra afvalbakken.

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed weten wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je gezellig met je vrienden barbecueën in een park in Delft? 

Let op! Leg je kolen of briketten niet direct op het gras. Maar doe ze in een bak op een standaard. Laat gloeiende kolen eerst helemaal afkoelen voordat je ze weggooit.

Ook op het Noorderstrand (omgeving Zwarte Pad) mag gebarbecued worden. Hoe leuk is dat! Ter plekke wordt aangegeven waar het wel/niet mag.


Den Haag at Twitter: