Ajax-supporters ook dit jaar niet welkom bij ADO Den Haag

Ajax-supporters ook dit jaar niet welkom bij ADO Den Haag
Ajax-fans wederom niet welkom: Twee zaken zijn voor mij doorslaggevend
Supporters van Ajax worden al sinds 2006 geweerd bij het stadion van ADO Den Haag en dat verbod is verlengd door de gemeente Den Haag. Op 24 februari gaat Ajax op bezoek bij de ploeg van trainer Alfons Groenendijk en fans van de Amsterdamse club zijn wederom niet welkom, zo legt burgemeester Pauline Krikke uit.

“Vanuit de intentie om de stap naar normalisatie dit jaar te zetten, hebben we met de politie, ADO, Ajax, de KNVB en andere betrokkenen gekeken of en hoe we dit jaar weer Ajax-supporters kunnen toelaten in het ADO-stadion en ADO-supporters in de Johan Cruijff ArenA”, vertelt Krikke dinsdag, geciteerd door Omroep West.

In die gesprekken bleek dat het draagvlak bij de supporters van ADO beperkt is, zowel voor het bezoeken van de wedstrijd in Amsterdam als voor het ontvangen van Ajax-fans in Den Haag, zo klinkt het. “Grondig onderzoek ter voorbereiding op ADO-Ajax leert dat voor een veilig verloop die inzet zou neerkomen op buitensporig veel agenten, zeker in vergelijking met andere thuiswedstrijden.”

De ontmoeting tussen beide clubs wordt al twaalf jaar zonder Ajax-supporters gespeeld. In 2006 nam de toenmalige burgemeester Wim Deetman naar aanleiding van een bestorming door zeventig Ajax-hooligans van het Haagse supportershonk de beslissing om niet langer fans uit Amsterdam toe te laten.

“In de afgelopen jaren zijn we er samen met ADO Den Haag en de supporters juist in geslaagd om het hoge aantal inzet-uren van de politie bij thuiswedstrijden drastisch terug te brengen. Ook dit is normalisatie. En deze lijn willen we onverkort vasthouden. Daarbij, als we die agenten inderdaad allemaal inzetten bij ADO-Ajax betekent dat simpelweg dat we minder politie-inzet zullen hebben in de wijken.”

“In die gesprekken de afgelopen maanden bleek dat het draagvlak bij de supporters van ADO beperkt is, zowel voor het bezoeken van de wedstrijd in Amsterdam als voor het ontvangen van Ajax-fans in Den Haag.”

Krikke heeft uiteindelijk de knoop doorgehakt bij dit 'razend ingewikkeld dilemma'. Twee zaken zijn voor mij doorslaggevend. Het ontbreekt bij de supporters aan voldoende draagvlak. En ik kan én wil de veiligheid en openbare orde elders in de stad niet verwaarlozen ten faveure van het organiseren van één voetbalwedstrijd. Dat is aan de stad en de inwoners niet uit te leggen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Ook dit voetbalseizoen zijn supporters van Ajax niet welkom bij de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Burgemeester Krikke heeft het verbod ondanks weken van intensief overleg niet opgeheven. ADO Den Haag steunt het besluit.

Volgens de burgemeester is er “buitensporig veel” politie nodig om de veiligheid van de toeschouwers te garanderen en was er bovendien bij ADO-supporters weinig animo om het verbod op te heffen. Zij zullen de wedstrijd in Amsterdam, waarvoor ook al jaren een verbod geldt op uitsupporters, ook niet bijwonen.

Al twaalf jaar zijn bij de wedstrijden tussen ADO Den Haag en Ajax geen supporters van de uitclub aanwezig. In 2006 nam toenmalig burgemeester Deetman van Den Haag dat besluit na een overval van Ajax-hooligans op het supportershonk van ADO. Acht mensen raakten toen gewond.

De huidige burgemeester Krikke wilde graag weer uitsupporters verwelkomen in het stadion. “Voetbal speel je met uit- en thuissupporters. Het is doodzonde dat dit al twaalf jaar niet zo is bij wedstrijden tussen ADO en Ajax.”

Sinds september is er overleg geweest met de politie, ADO, Ajax, de KNVB en andere betrokkenen. Daaruit kwam onder meer naar voren dat het toelaten van supporters gepaard zou gaan met het inzetten van heel veel agenten, meer dan op dit moment bij andere thuiswedstrijden van ADO nodig zijn.

Dat zou ten koste gaan van de inzet van agenten elders in de stad. “Ik kan en wil de veiligheid en de openbare orde elders in de stad niet verwaarlozen ten faveure van één voetbalwedstrijd”, zegt Krikke. “Dat is aan de stad en de inwoners niet uit te leggen.”