Supporters Ajax teleurgesteld in Den Haag

Supporters Ajax teleurgesteld in Den Haag
Ajax-fans teleurgesteld: Voetbal moet voor iedereen toegankelijk zijn
Supporters van Ajax worden al sinds 2006 geweerd bij het stadion van ADO Den Haag en dat verbod is verlengd door de gemeente Den Haag. Op 24 februari gaat Ajax op bezoek bij de ploeg van trainer Alfons Groenendijk en fans van de Amsterdamse club zijn wederom niet welkom, zo legt burgemeester Pauline Krikke uit.

“Vanuit de intentie om de stap naar normalisatie dit jaar te zetten, hebben we met de politie, ADO, Ajax, de KNVB en andere betrokkenen gekeken of en hoe we dit jaar weer Ajax-supporters kunnen toelaten in het ADO-stadion en ADO-supporters in de Johan Cruijff ArenA”, vertelt Krikke dinsdag, geciteerd door Omroep West.

Ajax zegt in een reactie zwaar teleurgesteld en verbaasd te zijn over het besluit van Krikke. “Het verwondert Ajax tevens dat een stad als Den Haag bovenmatige politie-inzet nodig zegt te hebben om vier bussen Ajax-supporters te ontvangen in een stadion dat bij de opening werd aangeprezen als het meest veilige van Nederland”, reageert de club op zijn site.

In die gesprekken bleek dat het draagvlak bij de supporters van ADO beperkt is, zowel voor het bezoeken van de wedstrijd in Amsterdam als voor het ontvangen van Ajax-fans in Den Haag, zo klinkt het. “Grondig onderzoek ter voorbereiding op ADO-Ajax leert dat voor een veilig verloop die inzet zou neerkomen op buitensporig veel agenten, zeker in vergelijking met andere thuiswedstrijden.”

Volgens de burgemeester is er “buitensporig veel” politie nodig om de veiligheid van de toeschouwers te garanderen en was er bovendien bij ADO-supporters weinig animo om het verbod op te heffen. Zij zullen de wedstrijd in Amsterdam, waarvoor ook al jaren een verbod geldt op uitsupporters, ook niet bijwonen.

“In de afgelopen jaren zijn we er samen met ADO Den Haag en de supporters juist in geslaagd om het hoge aantal inzet-uren van de politie bij thuiswedstrijden drastisch terug te brengen. Ook dit is normalisatie. En deze lijn willen we onverkort vasthouden. Daarbij, als we die agenten inderdaad allemaal inzetten bij ADO-Ajax betekent dat simpelweg dat we minder politie-inzet zullen hebben in de wijken.”

Sinds september is er overleg geweest met de politie, ADO, Ajax, de KNVB en andere betrokkenen. Daaruit kwam onder meer naar voren dat het toelaten van supporters gepaard zou gaan met het inzetten van heel veel agenten, meer dan op dit moment bij andere thuiswedstrijden van ADO nodig zijn.

Krikke heeft uiteindelijk de knoop doorgehakt bij dit 'razend ingewikkeld dilemma'. Twee zaken zijn voor mij doorslaggevend. Het ontbreekt bij de supporters aan voldoende draagvlak. En ik kan én wil de veiligheid en openbare orde elders in de stad niet verwaarlozen ten faveure van het organiseren van één voetbalwedstrijd. Dat is aan de stad en de inwoners niet uit te leggen.

De supportersvereniging Ajax heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit dat de fans ook dit seizoen niet welkom zijn bij de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Dat liet de Haagse burgemeester Pauline Krikke eerder dinsdag weten aan Omroep West. “Wij zijn zeer teleurgesteld in de opstelling en voor ons onacceptabele plotse (re)actie van B&W Den Haag”, aldus directeur-bestuurder Fabian Nagtzaam in een reactie. “Met alle partijen is onder bemiddeling van de KNVB een zorgvuldig proces gevoerd om weer tot uitfans te komen.”

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Volgens Nagtegaal is het in regelgeving vastgelegd dat supporters van beide clubs bij de wedstrijd aanwezig kunnen zijn. “We kunnen niet tot in de oneindigheid doorgaan met het niet toestaan van uitfans. Alle omstandigheden hiervoor zijn verbeterd. We geloven dat voetbal voor iedereen toegankelijk moet zijn.”

De supportersvereniging stelt verder het onderzoek dat is verricht door de burgemeester graag te willen ontvangen aangezien ons door betrokken partijen en ook de gemeente Den Haag een geheel ander beeld is geschetst.