Premier Rutte in gesprek met bewoners Schilderswijk: Het gaat veel beter met …

Premier Rutte in gesprek met bewoners Schilderswijk: Het gaat veel beter met ...
In de Schilderswijk sta je 1-0 achter, zegt Yunus tegen Rutte
De bewoners van de Haagse Schilderswijk gingen vanavond in de bibliotheek in gesprek met premier Rutte. Ze mochten hem van alles vragen, en dat deden zij ook.

Een van de eerste vragen kwam van Bilal, een leerling van de middelbare school. “Ik heb hier op de basisschool gezeten. Ik kwam pas met kinderen zonder migratieachtergrond in aanraking toen ik naar de middelbare school ging. Wat doet u om te zorgen dat kinderen niet gescheiden opgroeien?”

In de Schilderswijk komt de eerste vraag van een jongen van een jaar of dertien, Bilal. Hij wil weten waarom mensen met en zonder migratieachtergrond niet gewoon door elkaar heen op scholen zitten. Dat zou de minister-president toch kunnen regelen? Lastig, zegt Rutte, hij legt uit hoe het zit met de vrije schoolkeuze en zegt dat de overheid dus niet kan afdwingen naar welke school kinderen gaan. Je hebt scholen met heel veel kinderen met een migratieachtergrond en weinig kinderen van wie de ouders al een paar honderd jaar in Nederland wonen. Maar uiteindelijk zijn we natuurlijk allemaal migranten.

Rutte noemt het probleem ingewikkeld. “Ouders mogen zelf bepalen waar ze hun kind op school doen. Je hebt ouders met een geschiedenis van honderden jaren in Nederland en ouders met een geschiedenis van tientallen jaren. Uiteindelijk zijn we allemaal migranten. Maar we kunnen niemand dwingen met elkaar om te gaan.”

Rutte blijft vrolijk, probeert af en toe een grapje: Wat een mooie VVD-vraag. Ik voel hier de liberale kiezer. De zaal blijft ernstig en geconcentreerd. En al snel zijn er mensen boos. Een man zegt op hoge toon dat de Hindoestanen van de Schilderswijk zich buitengesloten voelen omdat de bijeenkomst in de bibliotheek op hun lichtjesfeest valt. Zij hadden er ook bij willen zijn. Hoe kan dit gebeuren? De integratie is mislukt en dan vraag ik me af: bij mij of bij de premier?

Een andere vraag ging over de negatieve berichtgeving in de media over de Schilderswijk. Rutte: “Ik zie ook dat de pers vaak op zoek gaat naar negatieve dingen. Maar ook dat kan ik niet afdwingen.” Verder gingen de vragen over kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt, het salaris en de spaarrekening van Rutte en discriminatie op de arbeidsmarkt.

Op de vierde rij zitten Peggy Bouman (46) en Maaike van der Linden (40). Ze wonen boven de bibliotheek. Boumans zoon Lorenzo kreeg op de middelbare school les van Rutte – die geeft elke donderdag maatschappijleer op een school in de Schilderswijk. Nu haar zoon volwassen is, wordt Peggy Bouman gekort op haar uitkering. Hij moet het huis uit, denkt ze, en van Rutte wil ze weten waarom er in de wijk geen woonruimte is voor Lorenzo. Hij wordt verbannen naar Mariahoeve.

Yunus: “Als je in de Schilderswijk bent geboren sta je 1-0 achter. Als je een bepaalde achtergrond hebt sta 2-0 achter. Dat is geen slachtofferrol maar wel de werkelijkheid.”

Al de hele dag is Rutte, zonder das en met de bovenste knoopjes van zijn overhemd open, op werkbezoek. s Ochtends is hij in het café Heilige Boontjes in Rotterdam, met als werknemers vooral ex-gedetineerden of mensen die op een andere manier moeilijkheden hadden in hun leven. Daar leert hij om zelf cappuccino te maken, hij krijgt een zak filterkoffie mee. Dat past in mijn nummer vier van de Albert Heijn.

Rutte geeft toe dat het moeilijk is om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken, ook al is het verboden. “Het kan nog steeds gebeuren dat jij tegen een of andere lul aanloopt”, zei hij. “Maar dat wil niet zeggen dat de samenleving je niet moet.”

De premier komt al jaren regelmatig in de wijk. Hij zei tegen de aanwezige bewoners dat hij vindt dat het beter gaat met de wijk dan tien, vijftien jaar geleden. “De jongere generaties zijn veel actiever in de wijk, zij doen veel meer mee. Dat geeft mij enorm vertrouwen dat het hier helemaal goedkomt.”

Een uitgebreide samenvatting wordt regelmatig uitgezonden op NPO Politiek. U kunt hier kijken naar een korte impressie:

Peggy Bouman zegt: Er staan hier zoveel huizen leeg. Rutte begint over de wachtlijsten. Die zijn er altijd. Toen ik zelf ingeschreven stond bij de woningcorporatie in Den Haag duurde het ook zeven jaar voordat ik iets kreeg. Het eindigt vriendelijk. Dan houd ik hem toch lekker thuis, zegt Peggy Bouman. Veel gezelliger, vindt Rutte.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Steeds maar weer zegt Rutte dat hij weinig kan doen. Dat hij het pasklare antwoord niet heeft. En dat ze moeten doorzetten, hun dromen moeten najagen. Dan gaat het nog steeds gebeuren dat jij tegen een of andere lul aanloopt die je geen stageplek wil geven omdat je Mo of Fatima heet.