Burgemeester verbiedt anti-zwartepietdemonstratie op Plein bij intocht

Voor meer informatie, klik dan hier en kijk hier voor ons privacy statement en hier voor het privacy statement van TMG.

Burgemeester van Den Haag Pauline Krikke (VVD) verbiedt activisten van Kick Out Zwarte Piet, zaterdag 17 november, tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Haag te demonstreren tegen Zwarte Piet op het Plein. Dat schrijft het AD.

Demonstreren tegen Zwarte Piet in Zwolle en Apeldoorn? Ja! Officieel aankondigen? Weten we nog niet

De activisten mogen wel elders in de stad op een zichtbare en hoorbare plek hun manifestatie houden. Krikke noemt een demonstratie tijdens het kinderfeest op die specifieke plek, het Plein geen optie. Op dit plein in het centrum van Den Haag eindigt de intocht en wordt een slotfeest gegeven.  De Haagse PVV maakte al eerder bezwaar tegen een dergelijke demonstratie.

PVV-raadslid Sebastian Kruis is echter nog niet tevreden. In een reactie laat hij weten: Een anti-Zwarte Piet demonstratie op het Plein is nu verboden, maar ik wil dat er helemaal geen demonstraties tegen Zwarte Piet tussen de kinderen zullen plaatsvinden in directe omgeving van de feestelijke Sinterklaasintocht. Daartoe zal ik vandaag dan ook een motie indienen bij het begrotingsdebat. Ik heb al veel steun van andere partijen mogen ontvangen.

"In de plaatselijke verordening van een gemeente staat vaak hoeveel uur van tevoren een demonstratie aangekondigd moet worden", zegt Jager. "Meestal is dat 72 uur. Maar jurisprudentie wijst wel uit dat als een demonstratie niet wordt aangekondigd, dat voor een burgemeester niet per se een reden kan zijn om een demonstratie helemaal te verbieden."