Haagse gebouwen kleuren oranje voor Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

Haagse gebouwen kleuren oranje voor Dag tegen Geweld tegen Vrouwen
Erasmusbrug, Euromast en Hofpleinfontein oranje tegen vrouwengeweld
Drie Rotterdamse iconen kleuren zondagavond oranje. De Erasmusbrug, Euromast en Hofpleinfontein zijn uitgelicht in het kader van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen.

De speciale verlichting heeft te maken met ‘Orange the World, een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen die wordt georganiseerd door Zonta International en UN Women. Dat is een onderdeel van de Verenigde Naties die zich inzet voor de gelijke behandeling van vrouwen.

Mistfontein kleurt oranje om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen

Naast de drie bouwwerken in Rotterdam lichten nog zon twintig andere gemeenten gebouwen uit. Onder meer het Binnenhof en het provinciehuis in Den Haag en de vuurtoren in Noordwijk krijgen zondag een oranje kleur. In het centrum van Rotterdam deelt de organisatie Zonta Rotterdam rozen uit, om aandacht te vragen voor vrouwengeweld.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld, meldt het Nationaal Comité Nederland van UN Women. In Nederland gaat het volgens het comité om 45 procent van de vrouwen en meisjes. 

De Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen is in 1960 in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Er is gekozen voor 25 november, omdat op die dag in 1960 drie politiek activistische vrouwen werden vermoord in de Dominicaanse Republiek.Lees ook: Erasmusbrug oranje verlicht tegen vrouwengeweld

Het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk staat dit weekend in de oranje schijnwerpers. Dit gebeurt in het kader van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De kleur oranje staat voor een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

De Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen is onderdeel van de 16 Days of Activism against Genderbased Violence (van 25 november tot 10 december), geïnitieerd door de Verenigde Naties. Sinds 2014 is het oranje uitlichten van beeldbepalende plaatsen een onderdeel van Orange the World. In dat jaar deden bijvoorbeeld Times Square, het Empire State Building en de piramides en sfinx in Cairo mee. In Nederland waren dat vorig jaar onder meer het Vredespaleis en de Erasmusbrug. Dit jaar komt daar ook het Binnenhof bij. Burgemeester Van Ardenne steunt de actie van harte. “Als Kamerlid en minister heb ik mij met succes ingezet om VN resolutie 1325 aangenomen te krijgen. Deze resolutie gaat over het terugdringen van geweld en discriminatie tegen vrouwen in oorlogsgebieden en krijgsmachten. Het is belangrijk dat er aandacht aan dit onderwerp wordt geschonken, want helaas komt geweld tegen vrouwen en meisjes nog heel veel voor.”