Den Haag vindt standpunt boerkaverbod prematuur

Den Haag vindt standpunt boerkaverbod prematuur
Ook Rotterdam en Utrecht gaan boerkaverbod niet handhaven
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Burgemeester Halsema van Amsterdam zal het boerkaverbod moeten handhaven. Dat heeft staatssecretaris Visser (VVD) gezegd in WNL op Zondag. Gisteren liet Klaas Dijkhoff, VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, zich in dezelfde bewoordingen uit.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Visser zegt dat niemand boven de wet staat. “Ook niet de burgemeester van Amsterdam. Dus zij zal ook de wet moeten handhaven”, benadrukt de staatssecretaris van Defensie.

Het is nog maar tien jaar geleden dat NRC Handelsblad een brief publiceerde van de voormalige directeur-generaal van het ministerie van Economische Zaken George Verberg. Daarin beschuldigde de topambtenaar Duyvendak ervan dat hij zou hebben aangezet tot het terroriseren van zijn gezin. Verberg doelde op nachtelijke telefonische bedreigingen en het feit dat er brandende lappen door zijn brievenbus waren gestopt. Wat was namelijk het geval? Duyvendak had in het links-radicale tijdschrift Bluf! het adres en de vakantiedata van Verberg gepubliceerd. De kop boven het artikel waarin dat gebeurde luidde Inbreken kan iedereen en de lezers werden nadrukkelijk opgeroepen om Verberg (en nog vijf andere ambtenaren) thuis op te zoeken.

Halsema zei vrijdag dat de handhaving van het verbod geen prioriteit heeft, omdat de “schaarse” handhavingsmiddelen en politie-inzet beter voor andere dingen kunnen worden gebruikt. Ze vraagt zich bovendien af of de wet over het boerkaverbod in verhouding staat tot het daadwerkelijke probleem.

U had het kunnen laten bij de mededeling dat inwoners van Amsterdam zich net als inwoners van de rest van het land natuurlijk gewoon aan landelijke wetten moeten houden, maar dat de politie wel moet kiezen en dat er weleens zon pinguin in onderwijs, openbaar vervoer, zorginstellingen en overheidsgebouwen doorheen kan glippen. Net als door rood licht. Het zou een opportunistische verklaring zijn, waar niemand iets tegenin kan brengen.

Volgens Visser kun je niet shoppen in de wet en is het belangrijk voor de veiligheid. “Ik denk dat ook heel veel mensen die naar Amsterdam komen denken: Nou, die parkeertarieven hier wil ik niet betalen, maar die moeten ze ook gewoon betalen.” Ook Dijkhoff benadrukte gisteren dat Amsterdam geen aparte status heeft.

“Ik denk dat ook heel veel mensen die in Amsterdam komen liever niet de parkeertarieven betalen, maar dat moeten ze wel”, zei Visser. “Het is niet zo dat je zelf kunt shoppen in de wet. Ook in Amsterdam geldt dat we het belangrijk vinden dat als je herkenbaar bent in de klas of het gemeentehuis. Dus niet met een boerka, integraalhelm of bivakmuts.”

In juni nam de Eerste Kamer een wetsvoorstel aan dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbaar vervoer, op scholen en in overheidsgebouwen verbiedt. Wie daar toch rondloopt met een boerka of integraalhelm kan een boete van honderden euros krijgen.

"Niemand staat boven de wet. Ook de burgemeester van Amsterdam niet." Dat zei staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) vanochtend in WNL op Zondag. Ze reageerde daarmee op uitspraken van burgemeester Femke Halsema. Die gaf vrijdag te kennen dat haar stad het boerkaverbod niet zal handhaven.

Boerkaverbod Staatssecretaris: Ook Amsterdam moet boerkaverbod handhaven

Visser gaat niet over invoering en handhaving van het boerkaverbod. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor de inwerkingtreding van de wet. Eerst overlegt ze nog met de sectoren waar het verbod voor moet gaan gelden. Wanneer het ingaat, is nog onduidelijk.