Hattrick Buitink niet genoeg voor winst Vitesse in Den Haag – AD.nl

Hattrick Buitink niet genoeg voor winst Vitesse in Den Haag - AD.nl
Buitink vestigt nieuw clubrecord Vitesse bij schiettent in Den Haag
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Op De Vijverberg opende Charlison Benschop na iets meer dan een kwartier de score voor De Graafschap tegen Heracles. In de tweede helft bogen de Almeloërs de achterstand in een tijdsbestek van vijf minuten om in een voorsprong dankzij goals van Brandley Kuwas en Lerin Duarte.

Een doelpuntrijk duel tussen ADO Den Haag en Vitesse is in een 3-3 gelijkspel geëindigd. De achttienjarige basisdebutant Thomas Buitink leek met drie treffers matchwinner te worden, maar in de slotfase gaven de Arnhemmers het weg. De neutrale bezoeker kreeg direct waar voor zn geld, want al na zeven minuten werd de score geopend door Sheraldo Becker, die de bal op aangeven van Lex Immers achter doelman Eduardo wist te schuiven. Er gebeurde van alles in het Cars Jeans Stadion en ADO mag zichzelf verwijten dat het na twintig minuten niet al 3-0 stond. Vitesse leek wakker geschud en kwam op gelijke hoogte door Buitink, die bij de eerste paal alert was en een voorzet van de opgestoomde Vjatsjeslav Karavajev binnen schoot: 1-1.

Door de overwinning neemt Heracles de vijfde plaats over van Vitesse. De Almeloërs staan op 42 punten en hebben een punt meer dan de formatie van trainer Leonid Slutsky. Beide ploegen kunnen later dit weekeinde nog worden gepasseerd door FC Utrecht (zondag thuis tegen Feyenoord).

De Graafschap blijft door de nederlaag zestiende. De Doetinchemmers hebben een punt achterstand op nummer vijftien Excelsior en hebben evenveel punten als nummer zeventien FC Emmen, die zondag nog op bezoek gaat bij PEC Zwolle.

Buitink, die voor het eerst in de basis stond in de Eredivisie, was verantwoordelijk voor de 1-1, 1-2 en 2-3, maar dat leverde niet het gewenste resultaat op dankzij de tegendoelpunten van Sheraldo Becker (1-0) en Lex Immers (2-2 en 3-3).

Vitesse-trainer Leonid Slutsky gunde Tim Matavz na zes maanden blessureleed zijn rentree. De spits verving Buitink en moest Vitesse alsnog aan de winst helpen. Een treffer leverde dat niet meer op, ondanks een kans van Oussama Darfalou in de slotfase.

Buitink is met zijn 18 jaar en 289 dagen de jongste speler van Vitesse met een hattrick in de Eredivisie. Hij schoot Huub Loeffen (19 jaar en 236 dagen) uit de geschiedenisboeken.

Vitesse zakt door het gelijkspel naar de zesde plaats op de ranglijst van de Eredivisie. Bovendien kunnen de Arnhemmers later dit weekeinde nog worden gepasseerd door FC Utrecht (zondag thuis tegen Feyenoord).

ADO kon de remise goed gebruiken in de strijd tegen degradatie. De Hagenaars vergrootten als nummer veertien het gat met nummer zestien De Graafschap tot vier punten.

Vooral in de eerste helft was het genieten bij ADO-Vitesse. Beide ploegen speelden vol op de aanval en dat leverde in de eerste 45 minuten liefst vijf doelpunten op.

ADO kwam op 1-0 door Becker (oog in oog met doelman), Vitesse op 1-1 en 1-2 door Buitink (intikker en fraaie individuele actie), ADO op 2-2 door Immers (kopbal) en Vitesse toch weer op 2-3 door Buitink (van richting veranderd schot).

In de tweede helft was het een stuk minder levendig, maar ADO trok de stand nog wel gelijk dankzij Immers, die de bal een keer liet stuiteren en vervolgens snoeihard tegen de touwen joeg.

Bij Vitesse maakte Tim Matavz vlak voor tijd als vervanger van Buitink zijn rentree na maandenlang blessureleed. De aanvalsleider brak in september zijn onderbeen in de uitwedstrijd tegen Feyenoord (1-0).