Gemeente Den Haag blundert en keert 2,5 miljoen euro uit aan werklozen – AD.nl

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Ambtenaren van de gemeente Den Haag hebben geblunderd door per ongeluk 2,5 miljoen euro over te maken naar daklozen, verslaafden en criminelen. De gemeente maakte een bedrag over dat honderd keer zo hoog was als de bedoeling.

In totaal 69 mensen die werken met behoud van uitkering, zouden een zogenoemde ‘premie proefplaatsing’ krijgen voor dat werk, maar hebben nu een te hoog bedrag gekregen. Volgens De Telegraaf hebben de mensen bedragen gekregen tussen 30.000 en 150.000 euro. Een woordvoerder van de gemeente kan de bedragen niet bevestigen. “Om hoeveel geld het per persoon gaat wordt nu onderzocht.”

Gemeente Den Haag blundert met werken met behoud van uitkering, keert 2,5 miljoen te veel uit

Dat meldt De Telegraaf. De mensen die het geld kregen, hadden meegedaan aan een proefplaatsing bij een werkgever. Ze zouden daarvoor een premie krijgen. Maar ambtenaren van de gemeente maakten dat bedrag per ongeluk honderd keer hoger.

In een schriftelijke verklaring stelt de gemeente dat donderdag is geconstateerd dat er een fout was gemaakt. De gemeente wil het geld terughalen en betrokkenen daarna alsnog het juiste bedrag geven. Dat is juridisch mogelijk, aldus de zegsman. Hoe het heeft kunnen gebeuren wordt onderzocht.

Volgens de krant zijn er bedragen overgemaakt van 30.000 tot 150.000 euro per persoon. De gemeente probeert het geld terug te halen bij verschillende banken, maar dat zou niet overal lukken.

De gemeente Den Haag heeft geblunderd bij de uitbetaling van premies aan mensen die werken met behoud van uitkering. Er is 2,5 miljoen euro foutief uitgekeerd.

De foute overboeking zou naar zeventig mensen zijn gedaan. Het gaat volgens De Telegraaf om mensen die dakloos zijn, maar ook mensen die verslaafd zijn aan gokken of drugs en mensen met een criminele achtergrond.

Een woordvoerder van Den Haag zegt de gang van zaken te betreuren. “We hebben direct actie ondernomen om de bedragen terug te vorderen. Degenen aan wie de foutieve betalingen zijn verricht, zijn inmiddels benaderd.”

De fout is opvallend, omdat het uitkeren van hoge bedragen door meerdere ambtenaren moet worden goedgekeurd. Voor bedragen boven de 50.000 euro zou ook de directie van de financiële afdeling moeten tekenen.

De gemeente zegt te onderzoeken hoe de fout heeft kunnen gebeuren. Het is ook nog onduidelijk hoe hoog het bedrag is dat niet teruggehaald kan worden.