Den Haag heeft na blunder deel foutieve betalingen terug – Hartvannederland.nl

Den Haag heeft na blunder deel foutieve betalingen terug - Hartvannederland.nl
Gemeente Den Haag heeft 2 miljoen euro weer terug na foutieve betaling
Deze groep heeft wel recht op een premie van de gemeente, maar die is aanzienlijk lager dan de 100.000 euro die sommigen op de bankrekening ontvingen. Het laagste bedrag dat de gemeente donderdag uitkeerde was 7.419 euro.

De bedragen zijn waarschijnlijk zo hoog uitgevallen doordat deze niet goed zijn ingevoerd in het systeem. Op diverse plaatsen stond een punt waar een komma had moeten staan.

De gemeente Den Haag heeft vandaag het grootste deel van de ten onrechte overgemaakte 2,5 miljoen euro aan uitkeringen teruggekregen. Inmiddels is al meer dan 2 miljoen euro op de Haagse bankrekening bijgeschreven, aldus de gemeente.

De gemeente stortte donderdag bij 69 mensen die werken met behoud van uitkering, een te hoog bedrag aan zogeheten premie proefplaatsing. Het hoogste bedrag dat onterecht werd uitgekeerd was 108.117 euro en het laagste bedrag 7419 euro.

De gemeente denkt dat de bedragen niet juist in het informatiesysteem zijn ingelezen, doordat er een punt stond waar volgens de Nederlandse schrijfwijze bij geldbedragen een komma had moeten staan.

Een medewerker die de betalingen controleerde ontdekte de fout. Een persoon heeft een deel van het bedrag opgenomen. Met deze persoon wil de gemeente om tafel om te kijken hoe het geld kan worden terugbetaald.

In 2013 gebeurde iets soortgelijks in Amsterdam. Daar kregen ruim 9000 minima door een fout van de Amsterdamse belastingdienst bij het overmaken van de woonkostenbijdrage duizenden euros meer op hun rekening gestort dan de bedoeling was.