Experts: Man die mensen neerstak in Den Haag was ontoerekeningsvatbaar – NU.nl

Experts: Man die mensen neerstak in Den Haag was ontoerekeningsvatbaar - NU.nl
Haagse steker geheel ontoerekeningsvatbaar | Binnenland
F. moet volgens de deskundigen worden behandeld in een tbs-kliniek, op een afdeling voor patiënten met psychotische stoornissen. Het risico op herhaling is groot.

Dat bleek woensdag op een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen de 32-jarige F., afkomstig uit Syrië. De politie schakelde F. na de steekpartij uit door hem neer te schieten. Kort daarvoor had F. drie willekeurige slachtoffers gestoken en ernstig verwond. Bij een van hen werd de halsslagader geraakt.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De grote vraag in de zaak is of F. als terrorist of als verwarde man moet worden beschouwd. De man ontkent een terroristisch motief te hebben gehad.

Syriër die mensen neerstak in Den Haag ontoerekeningsvatbaar

Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt het geweld nog steeds als een terroristische daad, ondanks de conclusies van de deskundigen over F.s psyche. “Hij had het plan om te doden, omdat hij vond dat niet-moslims gedood moesten worden”, aldus de officier van justitie.

Justitie liet eind vorig jaar weten van een terroristisch motief uit te gaan. Het psychologische rapport verandert niets aan die opvatting, zei de officier van justitie woensdag. Hij had het plan te doden omdat hij vond dat niet-moslims gedood moesten worden. Het OM wil zijn stelling onderbouwen met afgeluisterde gesprekken, waarin hij het heeft over het martelaarschap en het afslachten van ongelovigen.

Advocaat Job Knoester betwist dat F. terroristische motieven heeft gehad, maar wil daarover pas uitweiden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, die gepland staat voor 21 en 24 juni. De betrokken psychiater en psycholoog zullen tijdens het proces als getuige-deskundige worden gehoord.

F. heeft inmiddels een excuusbrief geschreven, waarin hij spijt betuigt voor zijn daden. Volgens Knoester heeft F. “verschrikkelijk veel spijt” en denkt hij veel aan de gebeurtenissen.

AMSTERDAM – Gedragskundigen die Malek F., de zogenoemde Haagse steker, hebben onderzocht, concluderen dat hij geheel ontoerekeningsvatbaar was toen hij op 5 mei in Den Haag op straat drie mensen neerstak. F. moet worden behandeld in een tbs-kliniek, op een afdeling voor patiënten met psychotische stoornissen, zeggen de deskundigen. Het gevaar voor herhaling is groot.

Dat bleek woensdag op een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen de 32-jarige F., afkomstig uit Syrië. De politie schakelde F. na de steekpartij uit door hem neer te schieten. Kort daarvoor had F. drie willekeurige slachtoffers gestoken en ernstig verwond. Bij een van hen werd de halsslagader geraakt.

F. bleef woensdag weg uit de rechtszaal en liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat Job Knoester. Het justitiële onderzoek is afgerond, meldde het OM, op één punt na: F.s telefoon is tot dusver niet te kraken gebleken. Experts zijn hier al maanden mee bezig.

De grote vraag in de zaak is of F. als terrorist of als verwarde man moet worden beoordeeld. Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt het geweld nog steeds als een terroristische daad, ondanks de conclusies van de deskundigen over F.s psyche. Hij had het plan te doden omdat hij vond dat niet-moslims gedood moesten worden, aldus de officier van justitie. Jihad was voor hem het aanvallen van ongelovigen. Het OM baseert zich onder meer op afgeluisterde gesprekken die F. na zijn arrestatie met familieleden voerde.

Advocaat Knoester betwist dat F. terroristische motieven heeft gehad, maar wil daarover pas uitweiden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, die gepland staat voor 21 en 24 juni. De betrokken psychiater en psycholoog zullen tijdens het proces als getuige-deskundige worden gehoord.

F. heeft inmiddels een excuusbrief geschreven, waarin hij spijt betuigt voor zijn daden. Volgens Knoester heeft F. verschrikkelijk veel spijt en denkt hij veel aan de gebeurtenissen.

syriëden haagUpdated 17 min geleden2 uur geleden in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S09 apr.Man ontdekt slim trucje bij McDonalds (en eet gratis)09 apr.Efteling buigt voor cola-klagers09 apr.Ex-vriendin crasht bruiloft in trouwjurk09:18Vrouw gaat los in vliegtuig (en wordt eruit gegooid)Gerelateerde artikelen11 jan.BinnenlandFamilie Haagse steker als getuige gehoord14 nov.BinnenlandPolitie mocht Haagse steker Malek F. neerschieten16 okt.BinnenlandIS richt ellende aan via omweg van psychose23 jul.BinnenlandMessentrekker Malek F. toont geen berouw23 jul.BinnenlandMalek F. wilde steekpartij in Haagse kerk23 jul.BinnenlandHaagse agent sprak slachtoffer Malek F. moed in: Ik moest snel iets doenDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.